• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Patynowanie wagonów

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.388 31 1
Kiedyś gdzieś słyszałem (ale mogę się mylić), że takie "bielenie" węgla a przy okazji wagonu można zrobić przy pomocy szczoteczki do mycia zębów.
Jak napisał wyżej Wojtek niewielka ilość farby( nie za rzadka ) na szczoteczkę. Szczoteczkę trzymać nad wagonem włosem do dołu. Pod włosy szczotki podstawić coś np. patyk do szaszłyka- przesunąć szczoteczkę po patyku spadająca mgiełka farby spadnie na wagon.
Głowy nie dam czy to działa ,bo nie próbowałem ale może warto spróbować ? Jak się np. szczoteczkę myje po użyciu w wodzie i się palcem przeciągnie po włosiu to taka mgiełka wodna leci. Spróbujcie Panowie z farbką np. plakatową i napiszcie czy coś to daje.

Pozdrawiam serdecznie

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.490 16 0
Jest jeszcze jedna metoda, moczy się rurkę do napoju w białej farbie lub w rozwodnionym wapnie, wyjmuje się ją i dmucha się przez nią na węgiel.
Na filmie od 1.40 widać tak robione węglarki

Lipaa

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dzisiaj podjąłem wyzwanie i postanowiłem nanieść ślady po wapnie na swoich węglarkach. Metoda jaką zastosowałem jest bardzo prosta i daje (według mnie) dobre efekty. Pędzel malarski "12" lekko przycięty pod kątem. Na niego psikałem sprayem (biały mat). Pędzel w dłoń i nad węglarkę - najpierw z jeden, potem z drugiej strony. Do wyzwolenia deszczu białych kropli zastosowałem patyk do szaszłyków i po włosiu, żeby pędzel wyrzucił białe drobinki farby. Efekty oceńcie sami. Przepraszam za jakość foto - piwnica + smarkfon. Jutro postaram się dać foto przy normalnym świetle i z aparatu. Do tego prawie skończyłem set 9 cystern - foto jednej z nich załączam - jutro pokażę resztę w normalnym świetle.

Załączniki

SantaFe

Znany użytkownik
Reakcje
647 30 7
Ja uważam, że idealne te kropki. Nie za male, nie za duże. Cała patyna węglarek bardzo udana, odpowiednie ślady/odcienie w miejscach gdzie występują naprawdę i bez przegięcia Czekam na zdjęcia cystern bo zapowiada się ciekawie, choć ta nacco to chyba jeszcze do poprawy?

Lipaa

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Udało mi się pstryknąć nieco lepsze foto ale bez szału bo już się na światło dzienne nie załapałem. Wagony nie są w 100% skończone,będę dodawał jeszcze obicia itp. Jako, że na PW dostałem prośbę o info jak zrobiona patyna to wyjaśnię tutaj - może komuś się przyda. Węglarki najpierw przy użyciu pędzelka modelarskiego brudziłem specyfikiem AK 012, dosłownie malując ramki po zewnętrznych krawędziach każdego "prostokąta" z boku, nie dbając za bardzo o dokładność. Po wyschnięciu pędzelkiem z długim i miękkim włosiem rozmazuje powstałe ramki, aby zniwelować przejście pomiędzy powierzchnia brudzoną a czystą. Następnie patyczkiem do uszu wycieram środkową część każdego "prostokąta" tak aby brud pozostał po jego brzegach. Potem używając pędzla zdobytego w kosmetyczce żony (bardzo miękki i duży - do pudrów) lecę całe boki najpierw w poziomie a potem w pionie - dzięki temu nie widać odcięcia pomiędzy patyną a czystym. Na to psikam z aero - i tu zależy jaki jest kolor wagony - AK 024, AK 046, AK 015, AK 022, AK 013. Na to już wyschnięte znowu z aero ale tylko na wózki i dolna krawędź wagony AK 046. I teraz kropeczki jak już wcześniej pisałem. Na to lakier bezbarwny tylko najlepiej akrylowy albo z lakierni samochodowej tylko mat. Po drodze czasami jeszcze wycieram patyczkiem placyki prostokątne (że niby malowane było czy coś) lub igłą nanoszę odrapania przy pomocy AK 046 lub AK 013 w zależności od koloru wagonu. No i to tak po krótce już...

Załączniki

SantaFe

Znany użytkownik
Reakcje
647 30 7

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.676 443 99
W miarę świeży filmik (z 8 kwietnia 2017r.) dotyczący patynowania wagonu towarowego autorstwa Leszka Lewińskiego z PMM-H0:

Z nowości da się zauważyć (minuta 2:15), że jako rozcieńczalnik dla pasteli została użyta woda :), a nie (tfu) ślina.
Nie wiem na ile trwała jest taka patyna i w związku z tym jak należy obchodzić się z takim wagonem by jej nie zetrzeć, ale trzeba przyznać, że użyte materiały i sposób wykonania nie wydaje się skomplikowany, zaś efekt jest bardzo zadowalający dla oka.

Osobiście cenię pana Leszka za to, że dzieli się z innymi swoim warsztatem dla potomności, a nie tylko chwali się swoimi dziełami.

Ostatnio edytowane:

Jarcman

Użytkownik
Reakcje
3 0 0
Witam, forum przeglądam od dłuższego czasu, dziś przedstawie moją prace wykonaną na starym wagoniku, jest to moje pierwsze patynowanie więc prosze o wyrozumiałośc.
Do tego celu użyłem Suchych Pasteli w kolorach sepii oraz Fiksatyny w spreju.

IMG_3063.JPG
IMG_3062.JPG

Załączniki

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.676 443 99