Na rogu ulic Mikołaja Kopernika i Radziwiłłowskiej w Krakowie stoi taki "czajniczek". Z tego co wiem to jest to lokomotywa, która była na Młodzieżowej Kolejce "Lajkonik". Może zna ktoś więcej informacji o tej lokomotywie? Niestety znajduje się ona na terenie zamkniętym (prywatnym?) przez co nie można dopatrzyć się tabliczek firmowych itp. Fot. 14.02.2022r.
Teren na którym stoi parowóz jest terenem Przedszkola Samorządowego Nr 1 w Krakowie.
http://www.przedszkole1.d2.pl/
Wejść na teren przedszkola można, oczywiście trzeba się spytać i poprosić o możliwość zrobienia zdjęć parowozowi. Pracują tam bardzo miłe panie i sympatyczny pan, prawdopodobnie konserwator, który może także opowiedzieć co nieco o parowozie. Poniżej (w ramach uzupełnienia) fotografie czoła i drugiego boku parowozu oraz tabliczki firmowe. Data zrobienia zdjęć 24.07.2019 r.
Jak widać na powyższych zdjęciach na tabliczce powielono oryginalny nr fabryczny 23161, jednak zapisano go w formie
23161/007 (po siódmej naprawie ?). Jest też data ukończenia naprawy - gruntownego remontu - w ZNTK Nowy Sącz -
29.06.1964. Tabliczki (identyczne) są po obu stronach budki maszynisty, innych tabliczek nie zauważyłem (pomimo dość szczegółowych oględzin parowozu).
Co do losów parowozu i historii kolejki "Lajkonik" (ale też np. krótkiej historii przedwojennej kolejki wąskotorowej Kraków (Salwator) - Bielany, łączącej m.in. krakowskie wodociągi na Bielanach i Zwierzyńcu) odsyłam do bardzo ciekawego artykułu
"Młodzieżowa Kolej Wąskotorowa "Lajkonik" w Krakowie 1964 - 1966", autorstwa Pawła Jakuboszczaka, który ukazał się w
Stalowych Szlakach nr 3/2013 na str. 34 - 47. Są tam niezwykle interesujące zdjęcia, w tym m.in. przedwojenne, z lat 60-tych, oraz pana Tadeusza Suchorolskiego z lat 70-tych (głównie odstawionego taboru oraz np. kolorowe, omawianego T2-73, z 1974 r. - posiadał wówczas zupełnie inne malowanie). Jedno z historycznych zdjęć przedstawia uroczyste otwarcie kolejki, w dniu
22 lipca 1964 r. Jest już na nim, zachowany do dziś T2-73. Bardziej dociekliwi dopatrzą się nieścisłości w związku z podaną datą 31.08.1964, przekazania parowozu na Kolejkę Młodzieżową, zamieszczoną na stronie, której screen zamieścił
Pantograf, jednak data 31.08.1964 jest tylko formalną datą przekazania, bo parowozy trafiły do Krakowa ok. 1,5 miesiąca wcześniej. Jako ciekawostkę można dodać, że wraz z kolejką otwarto kawiarnię "Przystań", przejazd 4,5 km. trasą trwał ok. 18 minut, w pierwszą niedzielę planowego kursowania kolejki (26.07.1964) sprzedano aż 7 tys. biletów, a parowozy (dwa,
T2-73 i
T2-57, w 1961 na Kolei Myszynieckiej zmieniono im nazwy na T2-073 i T2-057, z "zerem") obsługiwali emerytowani, zasłużeni maszyniści, m.in. 72-letni pan L. Szczurek. Niestety w 1967 r. Kolejka Młodzieżowa już nie jeździła, w związku z czym, jeszcze raz zachęcam do zapoznania się z w/w artykułem, omawiającym bardzo krótki, a niezwykle ciekawy okres w historii "wąskotorowej" Krakowa.