• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park (tylko nasze koleje i czasy współczesne)

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.063 6 0
Jedyne sensowne pytanie, wśród narzekań i marzeń.
Odpowiedź brzmi - Nie. W chwili obecnej nie ma sprawnego taboru aby w całości zestawić skład odpowiadający tamtym czasom.
-- ja lubie marzyc kolejowo , - pomoca w tym szukaniu jest inny wehikul - wehikul czasu i materii jakim jest net , -ale marzenia musza byc realne - niestety i na poczatek pytania : jaki to sklad musial by byc na taka okolicznosc, to znaczy jaka lokomotywa , jakie wagony .. w tym rekonstrukcyjniaku znalezc sie powinny , to czy w ogole sa -u nas , na swiecie ,- to po pierwsze , po drugie -czy jak sa fizycznie -to czy moga byc na chodzie ( to znaczy nadaja sie do naprawienia, sprowadzenia ) , po trzecie gdzie tego szukac ? I tak dalej
- wiec zaczynam/y marzyc .....

Qcyk

Użytkownik
Reakcje
74 0 0
No to tak:
Parowóz -> Tr12 (istnieje w Chabówce, obecnie niesprawny) albo Pn12 (pożyczony z muzeum w Strasshofie), w końcu wojna i eszelony ciągały różne maszyny
Wagony -> Chyba najwięcej dałoby się zestawić ze zbiorów PSMK w Skierniewicach tzn.
kryte: rosyjskie + "arrad" + jakieś pruskie, do tego obowiązkowo wagon z Kanady, ten z siodłem dla hamulcowego
Steinfurt jako wagon sanitarny, może 4 osiowy boczniak dla oficerów,
do tego jedna stara platforma z wozem taborowym i kuchnią polową.
Tabor jest, jednak w większości jego stan jest opłakany. Wszak mówimy tutaj o taborze co najmniej 100 letnim! Niewiele muzeów może poszczycić się bogatą kolekcją tej daty pojazdów... nie mówiąc o egzemplarzach dopuszczonych do ruchu. A mówimy o wagonach z drewnianymi ostojnicami, na szprychowych kołach, często bez hamulca powietrznego itp.

Qcyk

Użytkownik
Reakcje
74 0 0
Oj to ja przepraszam. Nie wiem skąd skojarzyłem, że wagon pochodzi z Kanady. Tak na prawdę został zbudowany w Middeltown Car Co., czyli w USA. Dopiero teraz zweryfikowałem moją pamięć z wykazem taboru na stronie PSMK.
Niemniej wagon bardzo ciekawy i idealnie pasujący do składu (a może taki typ przybył do Polski z armią Hallera?), warto poczytać
http://www.psmk.org.pl/nasze-zbiory/wagon-kdnh/

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.063 6 0
- a to co innego - jasne ,że unikatowy rarytas ikonograficzny najwyższej klasy- wg mnie oczywiście ,że ten wagon wszedł by do składu eszelonu na setną rocznicę 1920- 2020

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.063 6 0
- na dalszą podróż w tej dygresji przesiądżmy się do osobnego wątku pod roboczym tytułem "Rekonstrukcja polskiego pociągu wojennego z okresu Bitwy Warszawskiej 1920 roku "