• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park do 1989 roku (tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

kptkloss

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 12 1
Rok 1953 albo 1954. Wieś Nowa Huta pod Krakowem. Przystanek Bieńczyce (na wysokości os. Teatralnego) zlikwidowany w 1955
Małe sprostowanie:
Po pierwsze: ten przystanek to nie Bieńczyce. Taką nazwę nosiła stacja, położona o ok. 1,5 km dalej, na północ od budowanych właśnie osiedli mieszkaniowych Nowej Huty. Na fotografii jest widoczny przystanek osobowy Osiedle, faktycznie funkcjonujący w rejonie Osiedla Teatralnego w latach 1952-55.
Po drugie: formalnie nie istniała nigdy wieś Nowa Huta. Tereny te w latach międzywojennych należały do gminy Mogiła, po II WŚ zostały włączone bezpośrednio do Krakowa a następnie utworzono z nich dzielnicę Nowa Huta. Nie znaczy to oczywiście, że w języku potocznym pierwszych mieszkańców nowych osiedli nie funkcjonowało pojęcie "wieś Nowa Huta", tak samo jak nazwa przystanku "Bieńczyce".
Przy okazji: fotografia jest pod względem historycznym znakomita, można wiedzieć z jakich zbiorów pochodzi?

MisioPas

Aktywny użytkownik
Reakcje
723 6 1
Dziękuję za sprostowanie. Faktycznie chodzi o PRZYSTANEK Osiedle. Przepraszam za wprowadzenie w błąd

z tą wsią to byl oczywiście żart. Nie wiedzialem, ze nie wolno z tego żartować ;) Już nie będę

Nie mam pojecia z jakich to zbiorów (gdybym wiedział to bym podał) . Znalazłem je na 19-letnim dysku przy porządkowaniu. Znalazłem też drugie zdjęcie - tymczasowego kolejowego mostu nad Wisłą w Krakowie sprzed ok.100 lat, ale wydaje mi się, że już tu było. Most jest metalowy na drewnianych podporach i wjeżdżają na niego 2 parowozy (chyba próba obciążeniowa)