• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park do 1989 roku (tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.160 1 0
Drodzy Forumowicze,
Mam prośbę o pomoc w identyfikacji tendrów pochodzenia austriackiego. W maszynach kkStB serii 170 (Tr11), 429 (Ol12), 180 (Tw11), 80 (Tw12) stosowano tendry serii 56, 76, 156. O ile wydaje mi się, że tender serii 156 to nasz 16C11, to mam problem z identyfikacją serii dla pozostałych tendrów nadanych przez PKP.
Nie czuje się tu autorytetem, ale chyba jest tak jak piszesz: 156 to nasz 16C11, w niemieckiej wikipedii znalazłem, że 56 to 17C11 (miał pojemność 16,7 ton węgla), natomiast 76 to prawdopodobnie 14C11 (używany m.in. w Ol11)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.351 670 30

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.903 27 9
W tych czasach to już raczej Bi. ;)
To się zgadza, w 1980r. nie było już 3. klasy. Nawiązałem jednak do oryginalnego przeznaczenia i wynikającej z niego konstrukcji tych wagonów.

Nie wiem, co miał kolega @t_domagalski pisząc o "trwałym zapasie"...
Przez analogię do parowozów odstawianych do tzw. trwałego zapasu - tabor wycofany z eksploatacji, ale nieprzeznaczony do kasacji, lecz pozostawiony do ewentualnego przyszłego wykorzystania.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.351 670 30
Nawiązałem jednak do oryginalnego przeznaczenia i wynikającej z niego konstrukcji tych wagonów.
A takich wagonów nie było też całych 2. klasy, czyli dawniej B? Jeżeli tak, to mógł to być wagon ex. B, B/C lub C.
Przez analogię do parowozów odstawianych do tzw. trwałego zapasu - tabor wycofany z eksploatacji, ale nieprzeznaczony do kasacji, lecz pozostawiony do ewentualnego przyszłego wykorzystania
Ale chyba takich wagonów nie przeznaczano do tego celu. Nie wiem, czy w ogóle odstawiano wagony do ew. wykorzystania w razie potrzeby. Parowozy zachowywano ze względu na ew. użycie ich w warunkach wojny, gdy trakcja elektryczna mogłaby nie działać, a dostępność oleju napędowego też mogłaby być problematyczna.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.951 482 99
Koledzy, mam pytanie. W Ty2 mających wężownicę na pomoście z prawej strony występuje zawsze element zaznaczony żółtą strzałką. Ale czasem występuje dodatkowo ten zaznaczony pomarańczową. Co to jest?

ty2_el.jpg

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.951 482 99
Żółtą strzałką masz zaznaczony odoliwiacz, a pomarańczową filtr powietrza zasysanego przez sprężarkę. Ten drugi występował stosunkowo rzadko. Na ogół było tylko sitko przy samej sprężarce.
Dzięki. A ktoś mógłby naszkicować gdzie to do sprężarki wchodzi? Jak rozumiem instalacyjnie jest to element obudowy filtra, a w niej filtr, oraz jedna rurka lecąca do sprężarki? Pisząc "gdzie ona wchodzi" mam na myśli konkretne miejsce na sprężarce.

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
772 2 0
Dzięki. A ktoś mógłby naszkicować gdzie to do sprężarki wchodzi? Jak rozumiem instalacyjnie jest to element obudowy filtra, a w niej filtr, oraz jedna rurka lecąca do sprężarki? Pisząc "gdzie ona wchodzi" mam na myśli konkretne miejsce na sprężarce.
Ze szkicem to będzie z mojej strony ciężko, ale powiem tak: ten filtr występował zamiennie ze zwykłym sitkiem, przez które było zasysane powietrze do sprężarki. Tak więc rura prowadzące powietrze od filtra była połączona ze sprężarką tam. gdzie we większości przypadków było sitko. Swoją drogą - na zdjęciach, które zamieściłeś powyżej - filtr i rura były ukształtowane w sposób najczęściej spotykany. Natomiast bywały też inne formy, co można dostrzec np. na zdjęciu Ty1-76, które zrobiłem jeszcze za jego gnieźnieńskich czasów 03.10.1989 r. Niestety na zdjęciu tym siłą rzeczy nie widać dokładnie sposobu, w jaki rura była podłączona do sprężarki. Załączam też informację na temat tego ustrojstwa z książki "Modernizacja parowozów PKP".
12.jpg
P1050765.JPG

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.951 482 99
Patrząc na zdjęcie gdzieś do dołu idzie ta rurka:

ppp.jpg

Ale gdzie wchodzi to do sprężarki to nie widać. Cóż trzeba będzie poszukać na jakichś zdjęciach.
Profilaktycznie wstawiam zdjęcie sprężarki Ty2. Jak ktoś wie, to może napisze/zaznaczy :)

Sprężarka Ty2:

obraz_2026-02-25_103015345.png

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
772 2 0
Trudno mi dziś stwierdzić, czy na zdjęciu Ty1 ta tura była w ogóle kompletna. Tym bardziej nie wiem, jaki jest stan obecny w Wolsztynie, ale tak czy inaczej prowadziła ona do dużego cylindra powietrznego, tam gdzie po lewej stronie jest sitko. Szczegóły połączenia z cylindrem raczej musisz oblukać gdzieś w realu - jeśli to możliwe. A swoją drogą, dolne zdjęcie też ukazuje stan niekompletny, gdyż ewidentnie brakuje przewodu parowego prowadzącego do regulatora biegu sprężarki.