• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park do 1989 roku (tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.256 7 0
Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.066 652 30
Faktycznie, to nie francuz, jak mi się początkowo wydawało. Gratuluję dociekliwości.
Ciekawe, czy udałoby się ustalić od którego egzemplarza
Pewnie nie z numeru 2 - zachowany egzemplarz w muzeum w Belgii. Niestety, tender kiepsko widoczny, a 9 lat temu jakoś nie przyszło mi do głowy, żeby specjalnie się mu przyglądać.

IMG_5701.JPG

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
280 0 0
Pewnie przy tej ilości egzemplarzy Belgowie mają opisaną historię każdego, albo przynajmniej wiedzą którego egzemplarza się nie doliczyli, albo wrócił bez tendra po II WS.

L

vitasem

Aktywny użytkownik
Reakcje
146 11 0
zmieniając temat i patrząc na zdjęcie z belgijskiego muzeum,kiedy w Polsce doczekamy się zadaszonej hali na nasze zabytki techniki kolejowej?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.066 652 30
A trzeba dodać, że nie jest to muzeum państwowe, choć przez państwo dotowane. Hala trochę byle jaka, z blachy falistej, ale zawsze chroni cenne eksponaty.

zieniewa

Użytkownik
Reakcje
1 1 3
Dobrze by było jakby nasze "ministerstwo kultury" wspomogło bardziej muzea, w tym również te nie państwowe prężnie działające w miarę swoich możliwości.

Ariel Ciechańsk

Znany użytkownik
Reakcje
403 3 0
Panowie,
naturalnym miejscem ekspozycji taboru kolejowego są hale parowozowni i wagonowni. A co do wsparcia MKiDN - nam się udało i lada moment będziemy prosić o wsparcie choćby 1%, bo wkłady własne do dwóch dotacji będą dość wysokie...

spptkw2

Znany użytkownik
Reakcje
49 3 0
Kiedyś dawno temu w Technikum Kolejowym przedmiotu "Budowa pojazdów trakcyjnych" nauczał mnie profesor ( tak zwracaliśmy się do wszystkich nauczycieli) Bogusław Glodt (1912-1995). Wspaniała osobowość - jako zdjęcia dołączam skany dwóch z jego wielu publikacji dotyczących parowozów. Opowiadał, że przed wojną w ramach praktyki pracował jako pomocnik maszynisty-palacz na parowozach, potem studia. Pamiętam, raz powiedział mi, że w 1945 roku zajmował się przywracaniem trakcji kolejowej w Opolu i że w tym czasie na tym węźle stało kilkaset parowozów z całej europy. Pamiętam dokładnie, że mówił również o parowozach francuskich.
img mpp78294 - Kopia (Kopiowanie).jpg
img mpp78294 (Kopiowanie).jpg

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.068 25 2
i że w tym czasie na tym węźle stało kilkaset parowozów z całej europy
z całej europy nie koniecznie, ale było tego sporo.
Czy akurat w jednym miejscu, np. Opole aż kilkaset, tego w tej chwili na gorąco nie potwierdzę, musiałbym poszperać w papierach.
Parowozy porzucone i rozlokowane były w różnych dyrekcjach.
Faktem jest, że były oprócz lwiej części ex niemieckich, parowozy francuskie, węgierskie, belgijskie, rumuńskie, czeskie, jugosłowiańskie a nawet pojedyncze włoskie i holenderskie.
Tych francuskiego pochodzenia było najwięcej, przeszło 200 sztuk.

vitasem

Aktywny użytkownik
Reakcje
146 11 0
Mam pytanie,czy zachowała się dokumentacja na PKP na temat przydziału parowozów do poszczególnych MD ?,mnie interesuje najbardziej MD Siedlce

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.068 25 2
... przydział parowozów ... mnie interesuje najbardziej MD Siedlce
mniemam, że Kolega interesuje się w tym konkretnym zapytaniu przydziałem parowozów obcego pochodzenia, które pozostały na terenie Polski po II WŚ.
Otóż według spisu zarządzonego na sierpień 1948 roku, celem przydzielenia parowozów obcego pochodzenia do grupy rewindykacji,
na stanie MD Siedlce znajdowały się dwa parowozy obcego pochodzenia :
oba ex francuskie 140 252 i 140 542.

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.068 25 2
bardziej mnie interesują późniejsze lata szczególnie lata 70-e
no Kolego, a mi się wydawało, że ostatnio tu mowa była o innym, wcześniejszym okresie ...

czy do MD Siedlce był przypisany parowóz Pt47-135?
a informacji o stacjonowaniu tego i innych parowozów w latach 70-tych, to proszę poszukać sobie w artykułach autorstwa Pawła Terczyńskiego zamieszczanych na łamach " Świata Kolei"

Ostatnio na ebay było zdjęcie parowozu francuskiego lub niemieckiego opisane, że to w Polsce!
na Ebay.de wiele było zdjęć obcych parowozów opisanych, że to w Polsce.
Polecam śledzić dalej.

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
83 2 0
Kika zdjęć uszatek w wykonaniu Mistrzów Brutzerów. Źr. flickr, opis oryginalny autorów. Serię otwiera genialne ujęcie z Karpacza.

Tkt 48 171 + Tki3 26 Karpacz 11.08.84
by Werner & Hansjörg Brutzer, on Flickr
Tkt 48 94 bei Stroze 04.06.77
Tkt 48 94 bei Grybow 04.06.77
Tkt 48 99 Klodzko xx.05.92
Tkt 48 187 Rzepin 31.08.91
Tkt 48 143 Wolsztyn 22.05.91
Tkt 48 110 bei Polania 11.06.81
Tkt 48 110 Szczytna 11.06.81
Tkt 48 110 Kudowa 11.06.81
Tkt 48 110 Kudowa 11.06.81
Tkt 48 99 Oldzychewice 05.09.91
[DOUBLEPOST=1457113309,1457112748][/DOUBLEPOST]
Jestem pewien, że to był francuski tender. Ciekawe, jak się znalazł w Polsce?
Zapewne z GEDOBu, w którym w 1944 r. służyły francuskie parowozy 040, 130 i 140 (w Ostbahndirektion der Gedob - OBD Krakau oraz OBD Warschau) wg M. Reimera i V. Kubitzkiego, Eisenbahn in Polen 1939-1945, Stuttgart 2004, s. 132, 150n.