• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park do 1989 roku (tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
4.274 42 1
Polecam obejrzeć uważnie i do końca ... piękny kawał historii, m.in. w ruchu takie perełki: Oi2 (!), Pt47, Ty2, Ol49-1 (!), Pm2-29 (!), Ok1, Ty246 (!), i trochę klimatu z wąskiego toru.

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.806 14 6
Obejrzałem cały film, i mam takie pytanie do znawców parowozów?, od kiedy był obowiązek montowania 3 lampy, na filmie niektóre parowozy mają 2 lampy, część 3 lampy. Nawet na zdjęciach powyżej jest to zróżnicowane, parowóz OL 49 -111, zdjęcie z 1976 roku, OL 49 85 zdjęcie z 1985 roku już posiadają 3 lampy, natomiast parowozy OL 49 -99 zdjęcie z 1992r, OL49 -106 zdjęcie z 1977r,OL 49 -105, OL 49 -69 zdjęcia z 1992 roku oraz inne takowej 3 lampy nie posiadają. Pytanie to zadaję , ponieważ mam zamiar zakupić model parowozu firmy Lenz BR 24 czyli naszą Oi2, który to model posiada 3 lampy.Byłbym wdzięczny za udzielenie odpowiedzi na to pytanie.

D

Dampflok

Gość
Nie było obowiązku montowania trzeciej lampy, tylko niektóre parowozy Pt47 i Ol49 dodatkowo posiadały trzecią lampę. Lepiej zakup Oi2 z dwiema lampami, w tej twojej trzeba byłoby usunąć trzecią lampę,

Pt47-106

Znany użytkownik
Reakcje
595 11 5
Na samym początku filmu widać jak parowóz wjeżdża na obrotnice jak się nie mylę to Oi2 ale chyba ma nie oryginalny tender dobrze mi się wydaje ????

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.806 14 6
Dziękuję za wyjaśnienie kwestii 3 lampy. Nie ma możliwości zakupu modelu z 2 lampami, ale łatwiej będzie tą 3 lampę usunąć, gdy nie jest konieczna.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.168 657 30
To był zdaje się pociąg specjalny dla turystów z Niemiec, do którego włączono wagony muzealne, niektóre bez oznaczeń i w niewłaściwych barwach.

A

AJ

Gość
Pomożecie mi z jednym zdjęciem? Koledzy z Podkarpacia wygrzebali taką fotkę

tw1.jpg

Parowóz jaki jest każdy widzi, ale też nie o to chodzi. Czy komuś kojarzy się miejsce wykonania zdjęcia? Budynek w tle przed dymnicą niby charakterystyczny, jednak mnie nic na myśl nie przychodzi. Wydaje mi się, że na budce jest napis Lok. Malbork. Oznaczenie malowane farbą zamiast tabliczek sugeruje najpóźniej lata pięćdziesiąte. Wiadomo, że parowóz w 1964 roku był przydzielony do Bydgoszczy Głównej i do kasacji w 1971 roku nie opuścił Północnej DOKP, jednak to zdecydowanie nie ten czas na zdjęciu.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.593 74 0
A

AJ

Gość
Też tak próbowałem, ale donikąd nie dojechałem. Ani to Elbląg, ani Tczew. Przez moment myślałem o Iławie, ale to też nie to. Więc gdzie to jest? Kamienica całkiem spora, nie może to być więc raczej żadna mała miejscowość. Mam totalną pustkę...