• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.357 602 30
To można było to napisać, żeby nie trzeba było się domyślać. Ale na temat: skąd wiadomo, że Pm3 były zarówno zielone (oliwkowe), jak i czarne? Czy są jakieś inne materiały czy relacje na ten temat, poza wspomnieniami znajomego Tomka K? A może było różnie w różnym czasie? W końcu one służyły na PKP przez około 20 lat.

Ostatnio edytowane:

AdrianL

Aktywny użytkownik
Reakcje
23 0 0
To można było to napisać, żeby nie trzeba było się domyślać. Ale na temat: skąd wiadomo, że Pm3 były zarówno zielone (oliwkowe), jak i czarne? Czy są jakieś inne materiały czy relacje na ten temat, poza wspomnieniami znajomego Tomka K? A może było różnie w różnym czasie? W końcu one służyły na PKP przez około 20 lat.
Kol. Tomka K pamięta czarne Pm 3, a mój znajomy (znajomy większości z nas) pamięta bardzo dokładnie oliwkowe Pm 3. Zmieniając lekko temat większą i ciekawszą zagadką jest malowanie parowozu Pu 29 w trakcie służby po II wojnie.

Robert

Znany użytkownik
Reakcje
483 1 0
A skąd taka pewność? Czy chodzi o Pm3, czy o Pu29?
Oglądając film "Człowiek na torze" w jakości hd widać, że Pt47 Orzechowskiego nie jest czarna. Założyłem więc, że wszystkie pośpiechy były tak malowane. Niestety nie potrafię określić, do kiedy trzymano sztywny reżim kolorystyczny. Z czarnobiałych zdjęć można sporo wyczytać.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
ten dodatkowy napis Entlastungszug (dosłownie: pociąg odciążający),
Tu takie malutkie sprostowanie:
Prosiłem Kolegę wa1aw o normalny format zdjęcia, gdyż widziałem jedną literkę więcej w słowie Entlastungszug ... niestety ... :(
Z pomocą pospieszył Kolega zza Odry, który to słowo odczytał jako Entläusungszug, czyli pociąg do odwszawiania.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.357 602 30
Oglądając film "Człowiek na torze" w jakości hd widać, że Pt47 Orzechowskiego nie jest czarna. Założyłem więc, że wszystkie pośpiechy były tak malowane. Niestety nie potrafię określić, do kiedy trzymano sztywny reżim kolorystyczny. Z czarnobiałych zdjęć można sporo wyczytać.
Byłbym jednak ostrożny z tak daleko idącymi wnioskami z oglądania starych, czarno-białych filmów. Film nie był kręcony w HD, a jego ewentualne cyfrowe poprawki nie są dla mnie wiarygodne. Nawiasem mówiąc, gdzie można zobaczyć/kupić ten film w HD? Ja kupiłem DVD z tym filmem, ale oczywiście nie HD. A druga sprawa, to założenie, iż wszystkie parowozy pospieszne były malowane na jednolity, oliwkowy kolor też jest moim zdaniem mocno ryzykowne.

Reakcje
3 0 0
Ciekawostka z tym pociągiem do odwszawiania,zastanawiam się kogo tak odwszawiali jeńców sowieckich ,czy swoich nadludzi.Ale ORDNUNG MUSS SEIN .Nawet ,aby był porządek, napisali na parowozie ,ale szyby nie nie wymienili.

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.065 25 2
Tak się zastanawiam nad tym, chyba oficerem, stojącym przed parowozem.
Czy to aby przypadkiem nie angielski mundur ?
Również ten wchodzący na parowóz, czyją ma czapkę ?
Czy to aby nie zdjęcie już powojenne ?

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
280 0 0
Tak się zastanawiam nad tym, chyba oficerem, stojącym przed parowozem.
Czy to aby przypadkiem nie angielski mundur ?
Również ten wchodzący na parowóz, czyją ma czapkę ?
Czy to aby nie zdjęcie już powojenne ?
zastanawiam się czy to czasem nie mundur armii któregoś ze sprzymierzeńców III Rzeszy np. Węgier, Rumunii czy Słowacji.Te oddziały walczyły na południowych odcinkach Ostfrontu.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Dopiszmy zatem historię teggo parowozu. Przed drugą wojną seria Od2 była rozmieszczona w DOKP Warszawa i DOKP Poznań a także na kolejach Wolnego Miasta Gdańska. Ten parowóz nie został początkowo przejęty przez koleje DR, z prostej przyczyny - znalazł się na terenach "wyzwolonych" przez Rosjan. Jak widać na zdjęciu seria i numer pozostała bez zmian tylko alfabet się zmienił. I tak było w większości parowozów PKP, które zostały na wschodzie.
Jeżeli pamiętacie to nie tak dawno temu też Kolega wa1aw załączył zdjęcie całego szeregu zimnych parowozów, wśród których przeważają Pn12, ale na drugim planie stoją parowozy rozmaitych serii. Widać też parowóz serii Od2. Zdjęcie zostało zrobione na stacji Kowel. Seria Od2 była nietypowa dla dawnej dyr. radomskiej ale parowóz ten najprawdopodobniej znalazł się tam prowadząc jakiś pociąg ewakuacyjny.
Jeszcze raz popatrzyłem na to zdjęcie i z trudnością odczytałem na parowozie (nieostry tekst) przydział parowozu - Bw Kowel.
Jest bardzo prawdopodobne, że ten parowóz ze zdjęć to jest ta sama maszyna.

Od2-43-Bw Kowel.jpg

Na zakończenie chciałbym jeszcze dopisać dalsze losy parowozu Od2-43. Przejęty przez DR otrzymał numer 36 521. W latach pięćdziesiątych rewindykowany do Polski. Na początku roku 1956 komisja kwalifikacyjna w Kostrzynie zakwalifikowała parowóz do kasacji.

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
280 0 0
Skoro ten parowóz znalazł się na terenie Niemiec nie można wykluczyć, iż zdjęcie jest powojenne. Fakt, iż trafił na koleje DR (a więc był w sowieckiej strefie okupacyjnej) nie oznacza, iż nie mógł kręcić się koło niego jakiś brytyjski oficer - wszak Berlin leżący w strefie sowieckiej był podzielony na strefy brytyjską, amerykańską, francuską i sowiecką. moze zrobiono to zdjęcie podczas przejazdu przez sterfę brytyjską?

L

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Skoro ten parowóz znalazł się na terenie Niemiec nie można wykluczyć, iż zdjęcie jest powojenne. Fakt, iż trafił na koleje DR (a więc był w sowieckiej strefie okupacyjnej) nie oznacza, iż nie mógł kręcić się koło niego jakiś brytyjski oficer - wszak Berlin leżący w strefie sowieckiej był podzielony na strefy brytyjską, amerykańską, francuską i sowiecką. moze zrobiono to zdjęcie podczas przejazdu przez sterfę brytyjską?

L
Odpada. Pod koniec wojny brytyjscy oficerowie nosili przeważnie battledressy, berety, oraz niskie buty. Dawne oficerskie kurtki i czapki jedynie wyżsi rangą. I ta czapka absolutnie na brytyjską nie wygląda, ani odznaka na niej. Twoje pierwsze podejrzenia są znacznie słuszniejsze. po furażerce stawiałbym na Węgra.