• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.027 531 30
Niektóre fotki ciekawe, ale większość to zdjęcia współczesne, z ostatnich 20 lat, udające stare, bo zamieszczone w wersji czarno-białej. Spora część pochodzi z Wolsztyna i okolic. Nie mówiąc już o tym "nowoczesnym elektrowozie z aluminum":p. Pytanie, co oznacza określenie "archiwalne"?

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.075 6 0
- dwie są arcyciekawe Ty5-42 na grupie towarowej i staliniec Ty51-1 na torach HCP jeszcze bardzo podobny do protoplasty

Ostatnio edytowane:

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
261 0 0
Nie wiem, czy fotka gdzieś już była. Ciekawe, co się z tą pięćdziesiątką potem stało. Znalezione na youtubie jako "WW2 interesting & funny photos No2 - American,German,Russian,British etc. Watch in HD"
Screenshot (8).png

matis_kr

Znany użytkownik
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
166 1 0
Skan zdjęcia zaczerpniętego z okładki książki Krzysztofa Soida "Koleje Wąskotorowe Na Górnym Śląsku TOM3"
Opis: Tw47-2556 z pociągiem na stacji Bytom Karb Wąskotorowy (29.70.1977r.) Foto: T. Suchorolski
img010.jpg

axer1970

Znany użytkownik
Reakcje
155 1 0
A mnie to zawsze ciekawiło jak wyglądał parowozy Pk w barwach PKP po wojnie. Nigdy nie spotkałem dobrego w miarę zdjęcia tych maszyn (zdjęcia z PKP), więc taka wizję stworzyłem sam na podstawie fotografii odpowiednika z kolei niemieckich. Pewnie pominąłem wiele istotnych detali, no ale cóż.. Możecie korygować.
PK.JPG

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
261 0 0
Ja osobiście wołałbym model bliskiego krewnego tej maszyny, jako że moje preferencje zawsze były zdecydowanie ukierunkowane na korzyść maszyn posiadających tender. Mam nadzieję, że ów krewny – czyli Oi2 - nadal stoi w „Zającu” (zdjęcie z 22.03.1989). Co do Nysy, to była ona w tym czasie (26.07.1990) miejscem bardzo ciekawym nie ze względu na wygasłą już niestety normalną parę, ale na obecność tejże właśnie Oi2 oraz drugiego pomnika w postaci Ok22, oznaczonej jako 32 - choć chyba powinno być 23. Co ciekawe, kiedy spotkałem tę maszynę znacznie później już w skansenie w Jaworzynie (01.10.2004), to tabliczka na budce była z numerem 23, ale na czołownicy wciąż widniał ten sam, sporej wielkości napis Ok22-32.

13.jpg
26.jpg
355.jpg
356.jpg