• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
387 5 1
Co do lokalizacji to wg mnie są dwie możliwości:
1. Żagań - Ol49-100 była w Żaganiu, stacja była przebudowywana,
2. Rozwadów - Ol49-100 była w Przeworsku, stacja Rozwadów była przebudowywana, a Ol-ki Przeworskie tam normalnie jeździły.
Na zdjęciu widać dwa semafory świetlne, a za skrajnym jeszcze kształtowy, na pierwszym planie nowiutki rozjazd ze świeżym tłuczniem - obie stacje miały sygnalizację kształtową zmienioną na świetlną przy okazji budowy urządzeń przekaźnikowych i przebudowy stacji, a w rozjeździe widać styki izolowane.

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.229 52 6
Wobec powyższego Żagań. Bywałem tam wielokrotnie na przełomie wieków w drodze do Lubska. Pamiętam, że tam też, a raczej w Żarach żebraliśmy o jakiekolwiek materiały od tamtejszych kolejarzy. Rejonów południowo-wschodnich wówczas w ogóle nie odwiedzałem.

Reakcje
3 0 0
Kiedyś na YT był filmik Ty 2 przepychającej wraki innych parowozów min Tkt 48 w Zbąszynku, maszyna rozpędzała się i waliła ostro w stojący złom ,którego nie mogła ruszyć .Czyżby tak wyglądała po tym zabiegu.:(