• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Parowozownia Ostrów Wlkp - kolejne podejście ...

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
988 8 0
Co widać na zdjęciu wstawionym przez kol. Hajek.:)(y)
Dobrze, że nakręciłeś film dokumentując premierę tej wspaniałej makiety przed jej "wypadkiem".(y)
Jakby człowiek wiedział to by więcej czasu na to filmowanie przeznaczył. Ale być może wyjdzie na to, że nowe będzie jeszcze lepsze ;). Trzymajmy kciuki za kolegę @Młodzikowski, oby sił i wzroku mu starczyło do 100 % wykończenia swojego dzieła :) ;)

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.543 18 0
Krzyś przykro że tyle pracy zostało zniweczone ale jak Cię znam uporasz się z tym.
Na Trako proponuję uszkodzoną część zastawić rusztowaniem Preiser 17180
s-l1600.jpg
Potem przykryć jakąś gazą by wyszło coś takiego.
z25198840FBW,Elektrownia-Scheiblera-w-remoncie--To-jeden-z-elem.jpg

i na spokojnie dziergać remont.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.665 560 30
Nie wiem co się stało, ale były włączone światła pociągowe (wcześniej też miałem problem z tym reflektorem) sprawdzałem dzisiaj jest wszystko ok.
A może w tym modelu jest tak zrobione, że światło manewrowe zmienia się wraz z kierunkiem jazdy? Jeżeli tak by było, to byłby błąd, bo w parowozie maszynista nie zmienia stanowiska przy zmianie kierunku, podobnie jest w lokomotywach spalinowych jednokabinowych, jak SM42 czy SM31, więc światło zawsze powinno być po tej samej stronie, prawej patrząc w kierunku jazdy do przodu.

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.713 28 0
... ale jak Cię znam uporasz się z tym.
Na Trako proponuję uszkodzoną część zastawić rusztowaniem Preiser 17180.
Pomysł fajny ... Ale zawziąłem się (bom spod znaku koziorożca ;) ) i już dzisiaj zacząłem sklejać "puzzle" które udało się znaleźć ...

Zacząłem od budynku klatki schodowej i biur. Ściana która najwięcej ucierpiała uległa wykrzywieniu i nie udało się idealnie dopasować połamanych elementów - stąd widoczne łączenia. Mam nadzieję, że uda się to jakoś zamaskować patyną i rurą spadową.

Sklejam też boczną ścianę budynku głównego, jednak tu chyba nie obędzie się bez jej wymiany na nową. Tak myślę, że spróbuję odciąć frontowe ściany przy filarze międzyokiennym (pomiędzy pierwszym a drugim oknem) i dokleję nowe, aby łączenie nowego fragmentu ściany ze starym jak najmniej rzucało się w oczy. Ścianę boczną zapewne będzie trzeba wykonać jako nowy element.

Tu znowu muszę wspomnieć o kolejnej osobie - Konradzie @KoVaL. Konrad zadeklarował przekazane gratis nowego kompletu budynku KIBRI. I znowu nie wiem co napisać ... Jest mi najzwyczajniej głupio, bo uważam, że nie zasługuję na takie oznaki życzliwości które od Konrada i kilku innych osób z forum doświadczyłem ...

Udało się też dorobić elementy podnośników wagonowych (korbki "szuflad") - jutro je pomaluję. Przykleiłem też kilka innych elementów które oderwały się po upadku skrzynki. I jeszcze na koniec pytanie - czy ktoś może ma na zbyciu (lub poda gdzie można kupić podobne) izolatory do stacji trafo ? (średnica ok. 2mm, długość ok. 5mm).

W załączeniu fotki dzisiejszych dokonań ...

Pozdrawiam !

Załączniki

Drzewiarz

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.264 15 0
Ponieważ jedzie do Ciebie nowy budynek Kibri, proponuje zostawić te wszystkie odłamane elementy, żeby kiedyś postawić gdzieś na makiecie jako ruinę. Tak jak pisałem wcześniej, masz gotowe elementy, które powstały "naturalnie" w pewnym sensie. Jak byś miał to kroić i ciąć, nie udało by się takiego efektu osiągnąć. Taka moja opinia jest :)

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.713 28 0
Witam !
Wczoraj dojechała paczuszka z kompletem budynku fabryki KIBRI od Konrada. Pomimo swoich 22 lat, tworzywo nadal jest elastyczne. Celowo o tym piszę bo obawiałem się, że z biegiem lat plastik stanie się twardy/kruchy. Komplety które kupiłem ok. dwóch lat temu (czyli już z "nowej" produkcji) - były wykonane z tworzywa które kruszyło się dosłownie w rękach. W pudełkach które otwierałem po ich otrzymaniu, było masę połamanych/uszkodzonych elementów które musiałem reklamować. Tu widać stare, sprawdzone KIBRI ... :)

Powoli zaczynam naprawiać główny budynek fabryki. Udało się odciąć fragmenty ścian frontowych. Teraz muszę "dopieścić" i wyrównać krawędzie ścian, aby miejsca klejenia z nowymi nie rzucało się tak bardzo w oczy. Będzie wymagało to cierpliwości i kombinacji, bo nie ma za bardzo miejsca do operowania "dremelkiem" ...

Konradzie - jeszcze raz wielkie dzięki !!! :)(y)

Załączniki

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.062 58 5
Bardzo się cieszę ,że prace ruszyły . Co do jakości to nie wiedziałem ,że te nowsze wypusty są gorsze ,ale to potwierdza starą zasadę ,że kiedyś było lepiej. Pudełko przeleżało tyle lat można by rzec w komfortowych warunkach i bez dostępu światła słonecznego. To mogło mieć wpływ na stan.