• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozownia H0

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Po oznaczeniach na zdjęciu wygląda mi to na PIKO A-GLEIS. Tu chyba nie ma rozjazdu łukowego z R1 na R2 :( dlatego prosimy o wymiary, bo może się okaże że da się tam zrobić coś więcej. Znaczy to że masz już ułożone tory...? Kris będzie niepocieszony ;)

OP
OP
kamil.bajer

kamil.bajer

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Wiem boję się tego żer Kris będzie niepocieszony ;) A wracając do tej parowozowni dwu stanowiskowej to może być i na tym jednym torze będzie stał dźwig i będzie tam do nawęglania Coś takiego:
3601684351.jpg

Reakcje
0 0 0
Ot takie tam. Starałem się utrzymać Twoje wymagane wymiary. Troszkę przekroczyłem długość ale mam nadzieję że te kilka cm w tę lub w tę to Ci dużej różnicy nie zrobi. Oczywiście to jest tylko propozycja.

Bez tytułu.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.701 561 30
Ale wjazd na tory w środku będzie trochę skomplikowany ;) Górny lub środkowy z tych trzech torów po lewej praktycznie nie do użytku, a jazdy i tak karkołomne.

OP
OP
kamil.bajer

kamil.bajer

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
A i odstęp łuków r2-r3 jest deko za mały. Teraz to wypatrzyłem. Miało być tak (pomijając środek owalu).

Zobacz załącznik 146425
Niestety nie będzie pasować bo Pan ma łuki R3 i R2 których ja nie mam, a jak bym chciał nawet zrobić tak ja to pokazane to jest na obrazku to bym musiał odwiercić tory i wszystkie sprzedać żeby bym sobie kupił te co na obrazku, a jak bym tak zrobił to by mi tory wystawały z poza płyty :(

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
489 8 0
Poniżej układ z wykorzystaniem torów które masz. Znajdzie się miejsce na małą stację, peron, lokomotywownię 2-stanowiskową i np. nawęglanie

makieta.jpg

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.277 66 5
Dobra Kamil...na żywo nie wygląda to źle. Zróbmy tak...
Spróbuj zrobić zbliżenie tego, jak tory są przymocowane do podłoża. Może da się je zdjąć bezawaryjnie.
Ja bym sobie dał spokój z lokomotywownią 2 lub 3stanowiskową. Zostaw sobie te bocznice na wagony.

Spróbowałbym planu, który przedstawił Marqus. Na tym osobnym bocznym torze dałbym szopę 1stanowiskową, a tamte bocznice zostawił dla wagonów.
Dałbym tam rampę boczną i jakąś suwnicę odpowiednią do epoki parowozów. Bo ich masz najwięcej, jak pisałeś.

Tam gdzie masz peron obecnie dalibyśmy mały dworzec/przystanek kolejowy. Z jednym peronem. A drugi tor byłby dla towarowych...

Co Ty na to ? Nadążasz? :) Jak coś, to pisz na pv :)

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
489 8 0
Na zdjęciu widać, że tory przymocowane są wkrętami pomiędzy podkładami. Jeżeli tory nie są przyklejone, to Kamil nie powinien mieć problemu z demontażem.

OP
OP
kamil.bajer

kamil.bajer

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dobra Kamil...na żywo nie wygląda to źle. Zróbmy tak...
Spróbuj zrobić zbliżenie tego, jak tory są przymocowane do podłoża. Może da się je zdjąć bezawaryjnie.
Ja bym sobie dał spokój z lokomotywownią 2 lub 3stanowiskową. Zostaw sobie te bocznice na wagony.

Spróbowałbym planu, który przedstawił Marqus. Na tym osobnym bocznym torze dałbym szopę 1stanowiskową, a tamte bocznice zostawił dla wagonów.
Dałbym tam rampę boczną i jakąś suwnicę odpowiednią do epoki parowozów. Bo ich masz najwięcej, jak pisałeś.

Tam gdzie masz peron obecnie dalibyśmy mały dworzec/przystanek kolejowy. Z jednym peronem. A drugi tor byłby dla towarowych...

Co Ty na to ? Nadążasz? :) Jak coś, to pisz na pv :)
Tory są przy wiercone na śrubki wkrętarką, tylko tacie powiem to mi odkręci ;) A co do planu Markusa to tak zrobię. Tory odkręcę w sobotę i dam jakąś fotkę, pokazałbym jak ja to widzę, ale nie wiem jak się obsługiwać scarmem bo mam po angielsku. :( Ale pomyśle o tej suwnicy i chyba zrobię suwnice i system nawęglania myślę też aby koło tej koparki stała spatynowana węglarka która ma węgiel na pace ;) A o co chodzi z tą rampą boczną? :D Tam gdzie mam dworzec to chciałem dać długi peron ;) A na tym drugi to towarowe ;)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.277 66 5
To nie chodzi o wygląd....są też takie, którymi możesz sterować i na prawdę ładować lub rozładowywać towary z wagonów.

Żeby makieta ładnie wyglądała nie wystarczy kupić ładne rzeczy....tylko ją ładnie zbudować i udekorować...
To nie hop siup Kamilu.... :)

OP
OP
kamil.bajer

kamil.bajer

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Wiem , wiem ale chodzi o to że na takie sterowane to ja zbytnio nie mam finansów, za najdroższą lokomotywę dałem 150zł. A jak ogladąłem na allegro to nikt tóre chodzą po 300 zł:kawa: A makietę to niktórzy budują po 5-10 lat ;) Więc się troche naczekam jak ją sobie zbuduje :gwizd:

Reakcje
1.786 13 0
Popieram Krisa ,żadnego pośpiechu - powoli , ale za to bardzo dokładnie, zwłaszcza jeśli chodzi o poprawne i dokładne położenie torów.
To samo dotyczy ustawiania i przyklejania dodatków na makietę i budynków - zanim przykleisz cokolwiek, najpierw musisz sprawdzić czy dany przedmiot pasuje do okolicy , czy nie jest przeskalowany, czy np. perony nie są za blisko torów, itd,,,:)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 3