• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozownia H0

OP
OP
kamil.bajer

kamil.bajer

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Popieram Krisa ,żadnego pośpiechu - powoli , ale za to bardzo dokładnie, zwłaszcza jeśli chodzi o poprawne i dokładne położenie torów.
To samo dotyczy ustawiania i przyklejania dodatków na makietę i budynków - zanim przykleisz cokolwiek, najpierw musisz sprawdzić czy dany przedmiot pasuje do okolicy , czy nie jest przeskalowany, czy np. perony nie są za blisko torów, itd,,,:)
Wiem nie śpieszy mi się bo wiem że jeden błąd i całą makieta do niczego ;) Budynki mam takie z kartonu. Już mam cały plan, pokazałbym zdjęcie, ale nie umiem jak się obsługuje scarmem (mam po polsku) ale nie wiem jak dodać jakieś budynki i semafory przejazdy ;) To zdj. przedstawia jak mam przykręcone tory:
Zdjęcie8035.jpg Zdjęcie8036.jpg

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.266 66 5
To widzę, że tory możesz odkręcić sam :) Śrubokręt krzyżakowy w dłoń i do roboty ! :)

Chyba, że masz je przyklejone dodatkowo, to będzie więcej zabawy :)

Kamilu...zrób w Scarmie sam plan, a później zrób screena i resztę domaluj w paintcie :)

OP
OP
kamil.bajer

kamil.bajer

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Oto jak ja to widze, ale trochę niedokładny. Przy drodze będą stały słupy telegraficzne. A tam gdzie będzie bocznica będzie stał mur od dzielający tory od bocznicy. I na bocznicy będzie stała suwnica. Przy drodze będą stał choinki które dostałem od Pana z forum ;) Drogę sam namaluję i przed stacją będzie nastawnia dwu torowa którą sam zrobię tak jak domki ;)
Bez tytułu.jpg

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wiecie co panowie, podoba mi się podejście Kamila do spraw kolejkowych. Gość ma 12lat, wizję tego co chce uzyskać, pokazuje co zrobił. Jak dla mnie wielki pozytyw jak na takiego młodego adepta modelarstwa. W porównaniu z niektórymi wpisami, starszych od niego użytkowników wykazuje się nie lada dojrzałością :) Tak trzymaj Kamil !!

Reakcje
0 0 1
Wiecie co panowie, podoba mi się podejście Kamila do spraw kolejkowych. Gość ma 12lat, wizję tego co chce uzyskać, pokazuje co zrobił. Jak dla mnie wielki pozytyw jak na takiego młodego adepta modelarstwa. W porównaniu z niektórymi wpisami, starszych od niego użytkowników wykazuje się nie lada dojrzałością :) Tak trzymaj Kamil !!
Też jestem pod wrażeniem, jestem duuuużo starszy a nie mam tak sprecyzowanego planu.

OP
OP
kamil.bajer

kamil.bajer

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
No bardzo dziękuje nigdy tak nie myślałem. kolejka to było moje marzenie od ma małego kromka chleba to była ciuchcia, chciałem mieć sandały w kształcie ciuchci które dymią i gwiżdża :D Tak samo jak mój wuja uwielbia kolejki pracuje w Pkp Cargo i mam kolege który jeździ na lokomotywie jak wuja i teraz ostatnio mnie wziął na Et22-1138 (na franowie przed szopą) mam filmik ale niedobrej jakości :cry: Ale nie o tym wątek dziękuje że mnie tak Panowie doceniają. Zawsze przed snem takie plany sobie wymyślam i tak wyszedł i ten ;) Oj z dojrzałością to nie za bardzo:gwizd: A ta wąskotorówka może tam być? :)

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
393 5 1
Dwie uwagi:
1. Droga tuż przed halą parowozowni - w tym miejscu bez sensu, nie ma dróg przez parowozownie.
2. Nastawnia przy peronie (w dodatku bramowa) - pytanie po co(?) skoro nie ma żadnych rozjazdów i sygnałów do obsługi i dlaczego tylko jeden peron?

OP
OP
kamil.bajer

kamil.bajer

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dwie uwagi:
1. Droga tuż przed halą parowozowni - w tym miejscu bez sensu, nie ma dróg przez parowozownie.
2. Nastawnia przy peronie (w dodatku bramowa) - pytanie po co(?) skoro nie ma żadnych rozjazdów i sygnałów do obsługi i dlaczego tylko jeden peron?
No to nie zrobię przed parowozownią drogi tylko do systemu nawęglania. A nastawnie ustawie obok bocznicy ;)

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.024 85 11
Ostatnio edytowane:
Reakcje
1.786 13 0
Droga dojazdowa lub przejście do małego placu przed parowozownią, a zwłaszcza taką szopą, jak najbardziej może się znajdować. Przecież musi być ciąg komunikacyjny do parowozowni..... Może drogę dojazdową da się poprowadzić jak na planie, przez bocznice - tylko drogę może tak poprowadź, żeby nie przecinała torów prowadzących do szopy, a skręcała tuż przed jej torami i kończyła się obok niej...

OP
OP
kamil.bajer

kamil.bajer

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Nie ma tam nic takiego co by mi się spodobało, raczej zrobię sam tą nastawnie i starą szopę do jakiegoś domku gdzie będzie kowal.
Droga dojazdowa lub przejście do małego placu przed parowozownią, a zwłaszcza taką szopą, jak najbardziej może się znajdować. Przecież musi być ciąg komunikacyjny do parowozowni..... Może drogę dojazdową da się poprowadzić jak na planie, przez bocznice - tylko drogę może tak poprowadź, żeby nie przecinała torów prowadzących do szopy, a skręcała tuż przed jej torami i kończyła się obok niej...
Ok spróbuje jakoś to zrobić. Wygląda to tak, oczywiście droga pójdzie inaczej bo to robiłem na szybko ;)
1.jpg

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
489 8 0
Wydaje mi się, że Danielowi chodziło bardziej o takie coś
Bez tytułu.jpg
Na Twoim rysunku, za parowozownią może być za ciasno.
Rysunek szopy (parowozowni) a wielkość gotowego modelu może znacznie się różnić.

Reakcje
0 0 1
No bardzo dziękuje nigdy tak nie myślałem. kolejka to było moje marzenie od ma małego kromka chleba to była ciuchcia, chciałem mieć sandały w kształcie ciuchci które dymią i gwiżdża :D Tak samo jak mój wuja uwielbia kolejki pracuje w Pkp Cargo i mam kolege który jeździ na lokomotywie jak wuja i teraz ostatnio mnie wziął na Et22-1138 (na franowie przed szopą) mam filmik ale niedobrej jakości :cry: Ale nie o tym wątek dziękuje że mnie tak Panowie doceniają. Zawsze przed snem takie plany sobie wymyślam i tak wyszedł i ten ;) Oj z dojrzałością to nie za bardzo:gwizd: A ta wąskotorówka może tam być? :)
Mnie całość się podoba(y), ale to Twoja makieta i Ty musisz być zadowolony. Dla mnie super, nawet wąskotorówka(y)

OP
OP
kamil.bajer

kamil.bajer

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Wydaje mi się, że Danielowi chodziło bardziej o takie coś
Zobacz załącznik 146875
Na Twoim rysunku, za parowozownią może być za ciasno.
Rysunek szopy (parowozowni) a wielkość gotowego modelu może znacznie się różnić.
Aaa to chyba że tak też fajnie ;)
Mnie całość się podoba(y), ale to Twoja makieta i Ty musisz być zadowolony. Dla mnie super, nawet wąskotorówka(y)
Mi się cała podoba :) Tylko Panowie mówią że ten przejazd przed szopą nie odpowiada. Więc go zmienię ;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.689 560 30
Kamil, nie przejmuj się. Jak pisał Daniel, przejazd może tam być, jeżeli jest to wewnętrzny przejazd na terenie lokomotywowni, wyłącznie do użytku jej pracowników. Tylko ten "parking dla traktorów" trochę tu nie pasuje. Zrób tam jakiś skład rupieci lokomotywowni.

OP
OP
kamil.bajer

kamil.bajer

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Kamil, nie przejmuj się. Jak pisał Daniel, przejazd może tam być, jeżeli jest to wewnętrzny przejazd na terenie lokomotywowni, wyłącznie do użytku jej pracowników. Tylko ten "parking dla traktorów" trochę tu nie pasuje. Zrób tam jakiś skład rupieci lokomotywowni.
O coś takiego mi chodziło rupiecie, koła, części wagonów, kawałki torów np. podkłady. A traktory by tam nawracały od nawęglania ;) (y)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.266 66 5
Kamil, ja proponuję takie coś...szczegóły sobie dopracujesz później....Ja bym widział takie rozmieszczenie budynków i infrastruktury.
Oczywiście to opcja. Ostateczna diecezja i tak należy do Ciebie... Pamiętaj jednak, że inaczej to wygląda na ekranie, a inaczej na żywo.
Wbrew pozorom tak dużo miejsca w środku nie będzie, bo budynki masz też w H0, nie w N, czy TT ;)

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 3