• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozownia H0

OP
OP
kamil.bajer

kamil.bajer

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Kamil, ja proponuję takie coś...szczegóły sobie dopracujesz później....Ja bym widział takie rozmieszczenie budynków i infrastruktury.
Oczywiście to opcja. Ostateczna diecezja i tak należy do Ciebie... Pamiętaj jednak, że inaczej to wygląda na ekranie, a inaczej na żywo.
Wbrew pozorom tak dużo miejsca w środku nie będzie, bo budynki masz też w H0, nie w N, czy TT ;)
Wiesz Kris (jeśli mogę tak mówić ;) ) z tymi domkami to szału nie ma najwyższy ma 8cm, i jednak bardziej podoba mi się swój plan :)To zdj przedstawia jakie mam domki ;)
Zdjecie$$-0351.jpg Od lewej: Największy domek (8cm), trochę niższy (ok.5-7cm) i na końcu szklarnia ;) Z każdego rodzaju mam po 2 ;)

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.277 66 5
Oczywiście zdajesz sobie sprawę, że jeśli będziesz chciał tą makietę mieć na jako takim poziomie, to z tymi domkami wypadałoby się pożegnać....
Jak resztę będziesz miał cacy, a domki takie, to będzie się gryzło ciut ;)

OP
OP
kamil.bajer

kamil.bajer

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Oczywiście zdajesz sobie sprawę, że jeśli będziesz chciał tą makietę mieć na jako takim poziomie, to z tymi domkami wypadałoby się pożegnać....
Jak resztę będziesz miał cacy, a domki takie, to będzie się gryzło ciut ;)
To akurat wiem, ale na razie nie było finansy na domki, a jak szukałem na allegro to nic takiego jak ja mam nie było:(

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.277 66 5
Ze względu na niewielki rozmiar makiety klimat wiejski sam się nasuwa :) A wtedy ten elektrowóz nie bardzo będzie pasować. Szczególnie, że masz go z V epoki. I niekoniecznie PKP :)
Postaw na III lub IV epokę...najfajniejsze i najwięcej elementów dostępnych.

Ale zacznij od podstawy i ułożenia torów... :)
Odkręć je....Zainwestuj w korek (matę korkową - tańsza od modelarskiego korka - o grb 5mm i dotnij do rozmiaru płyty.
Następnie ułóż tory wg wspólnie ustalonego planu. Odrysuj na tym korku. Wytnij wg linii odrysowanych, żeby powstało podtorze. Następnie przyklej korek do płyty.
Ułóż na nim tory po raz kolejny.
.....
A jak dojdziesz do tego etapu, powiemy co dalej :)
DZIAŁAJ ! (y)

PS. Możesz zainwestować w książkę PIKO o budowie makiet. Tam jest fajnie pokazane, jak krok po kroku zbudować małą makietę.

OP
OP
kamil.bajer

kamil.bajer

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Ze względu na niewielki rozmiar makiety klimat wiejski sam się nasuwa :) A wtedy ten elektrowóz nie bardzo będzie pasować. Szczególnie, że masz go z V epoki. I niekoniecznie PKP :)
Postaw na III lub IV epokę...najfajniejsze i najwięcej elementów dostępnych.

Ale zacznij od podstawy i ułożenia torów... :)
Odkręć je....Zainwestuj w korek (matę korkową - tańsza od modelarskiego korka - o grb 5mm i dotnij do rozmiaru płyty.
Następnie ułóż tory wg wspólnie ustalonego planu. Odrysuj na tym korku. Wytnij wg linii odrysowanych, żeby powstało podtorze. Następnie przyklej korek do płyty.
Ułóż na nim tory po raz kolejny.
.....
A jak dojdziesz do tego etapu, powiemy co dalej :)
DZIAŁAJ ! (y)

PS. Możesz zainwestować w książkę PIKO o budowie makiet. Tam jest fajnie pokazane, jak krok po kroku zbudować małą makietę.
Wiem ten siemens był przypadkiem kupiony bo tani fajny, kupuję. Ale mi to teraz trochę nie pasuje. Ale nie wiem czy jak bym sprzedawał to by mi ktoś go kupił :( A jak mi się uda sprzedać to do 80zł góra. A jutro układam tory tylko że jeden mi brakuje :( A jak sprzedam elektrowóz to na jaką lokomotywę ją wymienić? Te klimaty wiejskie najbardziej pasują. Spokojna wieś. A to teraz ten temat mam przenieść do "Makieta i moduł" - "relacje" ? A jak nazwać makietę? :)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.277 66 5
SPOKOJNIE Kamil :)
Myślę, że jeśli elektrowóz (nie Siemens, tylko Taurus) jest w dobrym stanie, to weźmiesz więcej za niego niż 80 :)
Na razie zajmij się podstawą makiety. Zrób z tatą porządną podstawę makiety...zbudujcie kratownicę pod gotowy blat. Ze sklejki 10mm (wystarczy).
Musisz się też zdecydować, czy napędy zwrotnic będziesz miał pod makietą, czy na makiecie. Wtedy wręgi trzeba umiejscowić tak, żeby nie przeszkadzały.
Tata będzie wiedział o czym piszę. Następnie, tak jak pisałem...połóż na podłodze matę korkową, na to odwróconą do góry nogami podstawę makiety.
Odrysuj kontur. Wytnij. Obróć skrzynkę z powrotem, nałóż wycięty korek. Połóż tory wg wzoru (co brakuje - trzeba dokupić :) ). Odrysuj.
Zdejmij tory i wytnij korek tak, aby zostały tylko te elementy, które będą pod torami. Przyklej korek do podłoża.

Wtedy się odezwij :) Ze zdjęciami postępów prac opisanych wyżej.

Jak już zaczniesz robić, będziesz mógł przenieść temat do relacji. Nazwa tematu zależy tylko od Ciebie :)

ManMania

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Boże trochę twórczości własnej, nazwij jak chcesz :).Jak na IV epokę to proponuję kupić coś z wypustów PIKO, jakiś kociołek lub czekać na Polsata, który może kiedyś się pojawi (Świat modeli Rybnik oferował przmalowankę).

OP
OP
kamil.bajer

kamil.bajer

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
SPOKOJNIE Kamil :)
Myślę, że jeśli elektrowóz (nie Siemens, tylko Taurus) jest w dobrym stanie, to weźmiesz więcej za niego niż 80 :)
Na razie zajmij się podstawą makiety. Zrób z tatą porządną podstawę makiety...zbudujcie kratownicę pod gotowy blat. Ze sklejki 10mm (wystarczy).
Musisz się też zdecydować, czy napędy zwrotnic będziesz miał pod makietą, czy na makiecie. Wtedy wręgi trzeba umiejscowić tak, żeby nie przeszkadzały.
Tata będzie wiedział o czym piszę. Następnie, tak jak pisałem...połóż na podłodze matę korkową, na to odwróconą do góry nogami podstawę makiety.
Odrysuj kontur. Wytnij. Obróć skrzynkę z powrotem, nałóż wycięty korek. Połóż tory wg wzoru (co brakuje - trzeba dokupić :) ). Odrysuj.
Zdejmij tory i wytnij korek tak, aby zostały tylko te elementy, które będą pod torami. Przyklej korek do podłoża.

Wtedy się odezwij :) Ze zdjęciami postępów prac opisanych wyżej.

Jak już zaczniesz robić, będziesz mógł przenieść temat do relacji. Nazwa tematu zależy tylko od Ciebie :)
Chyba nie sprzedaję taurusa bo tata mi powiedział że jak jest dobry i jeździ to po co mam go sprzedawać i że znowu kupie jakieś dziadostwo :( I mi nie każe sprzedawać :( A jutro dam fotkę jak idą pracę nad torami ;)

OP
OP
kamil.bajer

kamil.bajer

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
No i skończone tory poukładane. Wszystko ładnie gra pasi, zrobiłem stuk kołami gdy pociąg jedzie :) Tata mi dużo pomógł, całą makietę odkurzyliśmy razem z tatą. Całe tory musieliśmy odkręcić, ale było fajnie :) To są zdj. które pokazują efekt :)
PA120001.JPG PA120002.JPG PA120003.JPG PA120004.JPG PA120005.JPG PA120006.JPG PA120007.JPG PA120008.JPG PA120009.JPG

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.277 66 5
Widać 2 ważne rzeczy:
1. Ciut za wąska płyta, bo zewnętrzne tory są za blisko krawędzi - niebezpieczne
2. tor przyszłej lokomotywowni trzeba skrócić.
Poza tym git (y)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.277 66 5
Spoko Kamil :) Ja bym w takim razie zostawił ten tor do lokomotywowni równolegle z torem szlakowym, nie równolegle z bocznicami :)
Wtedy między szopą a bocznicami będzie miejsce na placyk :)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.277 66 5
To jeśli chcesz wg ustalonego planu, to spróbuj zrobić tak:
patrząc tylko na tor do szopy, od rozjazdu - G62, R9, G231, G119 Nie wiem, czy masz takie tory, ale zakładam, że masz. Spróbuj i pokaż jak to wygląda na fotce. :)

aquirlan

Użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
32 0 0
Nawet jeśli makieta ma być na ziemi, to - jeśli chciałbyś ją kiedyś wyeksponować, postawić na stole (wygodniej) itd, możesz dorobić "boczki" z plexi. Parę centymetrów wysokości wystarczy, nie przeszkadzają w oglądaniu, a uchronią tabor przed upadkiem.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 3