• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parada Parowozów 2014

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
I na koniec fotki z wycieczki pociągiem do Łagowa i Sieniawy Lubuskiej..:) Wycieczka obfitowała w różne ciekawostki między innymi pociągiem jechał Dariusz Rosati ze świtą z PO i z agitacją wyborczą ,a co najciekawsze, pod drodze do Sieniawy Lub., przed parowozem nagle spadło drzewo na tory,
To drzewo raczej nie spadło nagle ;) Ostatni pociąg który tam jechał to chyba Joannita w czerwcu 2013, to drzewo mogło tam już dłuższy czas spoczywać :)

A koło pana (p)osła miałem z kolegą siedzieć, ale na szczęście znajomy konduktor dał nam miejsca w wagonie nr 3 koło obsługi konduktorskiej:)
Jutro będę miał dostęp do mojego aparatu to też może co nieco wrzucę, jeśli jakieś ciekawe zdjęcia będą.

matis_kr

Znany użytkownik
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
172 1 0
Pm36 nikt już nie naprawi. Oprócz nowych kapci trzeba też zrobić nowy kocioł (stopień zużycia podobny jak w Pt47-65), a dla tego parowozu nie ma praktycznie żadnego zatrudnienia (ciężkich turystycznych nie pociągnie bo raz że kocioł pary w niej robić nie chce a dwa że Hela ma straszną tendencję do poślizgów). Wg planów jakie były dla spółki Parowozownia Wolsztyn która miała powstać utrzymywane przy życiu miały być Pt47-65, Ol49-59 i Ol49-69. Oczywiście spółka się posypała zanim jeszcze powstała, teraz będzie "Instytucja kulturalna" cokolwiek to znaczy, niemniej w obecnej chwili dla Pm36 miejsca tam nie ma.
A w sprawie Tr5-65 chodzą plotki, że ma trafić na naprawę główną do Chabówki i tam też ma pozostać w miejsce Tr12-25 która ma nie być już naprawiana (poziom zużycia podwozia sprawia że naprawa jest nieopłacalna). Ile w tym prawdy - przypuszczam, że samo PKP Cargo nie do końca wie.
Popieram w 100%. Pm-a strasznie nie chce robić pary. Jeden z maszynistów z Chabówce mi mówił jak jechali Pm36 z Krakowa do Tarnowa (bo załogi nie znały trasy) to na 18 Atm. miała przez całą drogę około 14 Atm. Poza tym w budce jest taka odległość że można prawie taczkami jeździć z węglem. A tu taki film z jazdy Pm36.
Co do Tr5 fajna maszynka ale strasznie miało może mieć pary bo tylko 12 Atm. i to sprawia, że trochę ją zamula w górzystym terenie z wagonami pełnymi ludźmi.

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Jechałem tym Pojezierzem do którego linka podesłałeś. Do Poznania wróciliśmy z opóźnieniem 3:45h :D Co prawda 60 min było z powodu podstawienia przez PR składu niezgodnego z zamówieniem (wagony Az zamiast B - za mała liczba miejsc, trzeba było 2 albo 3 pudła wymienić) ale potem było widać że Hela nie daje rady nawet z pomocą SU42. Na takiej trasie (odcinek Rzepin - Międzychód) i z takim składem to i Pt47 miałaby co robić, ale myślę że by sobie poradziła.

daniel loko - być może, nawet się zastanawiałem czy to nie Ty bo Cię kojarzyłem z jakichś zdjęć, ale zabrakło mi pewności;)

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.650 20 1
Wracając dziś z Zielonej Góry wpadłem na kwadrans... Helcia przestawiona na stanowisko nr 1, gdzie zdecydowanie się nie mieści.
Smutno to wszystko wygląda, gdy tylko jedna Ol-ka ciepła ...

wol-21.jpg

wol-03.jpg

wol-05.jpg

wol-02.jpg

wol-06.jpg

wol-10.jpg

wol-16.jpg

wol-14.jpg

wol-13.jpg

wol-17.jpg

wol-18.jpg

wol-11.jpg

Reakcje
1.786 13 0
Jerzy, a Zakkunia nie wziąłeś by powęszył w nowych kątach:rolleyes:?..;)....Ja dziś wróciłem też Zielonej Góry - cudnie i szybko się jedzie do Wa-wy , ale pociąg omija niestety Czerwieńsk:(...

MeteorKKR

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
217 8 0
Niby tak, ale do tej pory były planowe jazdy parowozem, a sam Wolsztyn wystawiał więcej czynnych lokomotyw niż tylko dwie...

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.551 60 3
Trochę Słowackiego i Czeskiego taboru
P5020370.JPG P5020371.JPG P5020372.JPG P5020373.JPG P5020374.JPG P5030006.JPG P5030021.JPG P5030545.JPG P5030546.JPG P5030547.JPG P5030548.JPG P5030553.JPG

I jeszcze mam takie pytanie:
Po co małemu krajowi jakim była Czechosłowacja taki duży parowóz. Czy to nie aby gigantomania komunistów którzy lubili wszystko co duże?