Dzięki koledzy za komentarze.
Dziś kolejny model samochodu sportowego z Polakiem w załodze. Tym razem długo poszukiwany przeze mnie model
Ferrari 458 Italia GT2 w barwach
JMW Motorsport z numerem na drzwiach
66. Jak był wydany, to zawsze miałem inne wydatki, jak zniknął ze sprzedaży, to potem wiele lat nie pojawiał się nigdzie (albo ja nie umiałem go znaleźć) i wreszcie zupełnie przypadkiem w trakcie targów Hobby 2022 udało mi się go kupić.
Model dla mnie bardzo szczególny, bo jest pamiątką startu pierwszego Polaka w 24 godzinnym wyścigu Le Mans, który ukończył wyścig oraz po raz pierwszy pojawienia się logo reklamowego na samochodzie polskiej firmy.
Śledząc historię tego słynnego wyścigu okazuje się, że pierwszym polskim kierowcą startującym w tym wyścigu był hrabia Stanisław Czaykowski, który w 1932 r. wystartował w samochodzie Bugatti T55. Niestety nie ukończył wyścigu ze względu na awarii silnika i zerwaniu przewodu olejowego. Ponownie wystartował w 1933 r., tym razem w Bugatti T51A, ale także nie ukończył wyścigu, z powodu uszkodzenia magneto.
Przez wiele kolejnych lat nie było żadnego Polaka w 24H Le Mans, aż do 2015 r., w którym jako jeden z trzech kierowców jechał Polak - Jakub Giermaziak. W załodze byli jeszcze: Amerykanin - Michael Avenatti oraz Saudyjczyk - Abdulaziz al Faisal. Start Kuby pokryć sponsorzy, wśród których jednym z głównych był Bank BZ WBK, a jego logo znalazło się na samochodzie
i było logiem pierwszej polskiej firmy w historii wyścigu. Załoga miała szansę na całkiem dobry wynik, ale na jednym z nocnych postojów w Pit-Stopie mechanik popełnił błąd, rozlał benzynę na karoserię i rozgrzane tarcze hamulcowe, a pojazd zapalił się. Po ugaszeniu musiał trafić do garażu na inspekcję. Na szczęście niewiele się uszkodziło i powymijanie kilku części samochód ruszył na tor, ale strata kilku okrążeń była już nie do odrobienia. Ostatecznie Ferrari dojechało na 7 miejscu w swojej klasie (GTE AM) oraz na 36 miejscu w klasyfikacji generalnej przejeżdżając w sumie 320 okrążeń.
Ferrari 458 Italia GT2 wyprodukował Looksmart.