• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Osobowe 1:1

Michał Type_r7

Moderator działu Modelarstwo Samochodowe
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.976 158 2
Coś taki "Ortodoks" się stał?;)
Co Ty masz z tym Ortodoksem...
To staję się być nudne już powoli.. nie rób burdelu, już raz tłumaczyliśmy Tobie przez dwie strony co to samochód dostawczy i jaka jest różnica pomiędzy dostawczakiem a ciężarówką.. niestety nauka poszła w las... ech...

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
27.873 108 2
Może najlepiej jakby temat 1-1 był tylko jeden i każdy by sypał co by chciał , bo widzę że podział nie ma sensu bo większość się nie zna i wali fotki gdzie popadnie.

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
27.873 108 2
Albo ustalmy wspólnie jak dzielimy działa 1:1. I tego będziemy się trzymać.
Nie będę się w to bawił , zrobiliśmy kawał dobrej i nikomu niepotrzebnej roboty i oberwaliśmy i od moderatora i od ludzi którzy naczepy od przyczepy nie odróżniają , o dostawczakach i osobówkach nie wspomnę.
Nie chcą porządku , trudno , w kraju syf to na forum musi być tak samo.

Michał Type_r7

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.976 158 2
Nie będę się w to bawił , zrobiliśmy kawał dobrej i nikomu niepotrzebnej roboty i oberwaliśmy i od moderatora i od ludzi którzy naczepy od przyczepy nie odróżniają , o dostawczakach i osobówkach nie wspomnę.
Przyłączam się do Twojej wypowiedzi...
Róbta co chceta...

jarekom

Znany użytkownik
Reakcje
726 2 0
Tak się zastanawiałem nad tym sporem co jest samochodem osobowym.
Aby się spierać co czym jest , to wypadało by poprzeć swoją tezę odpowiednim argumentem.
Urząd skarbowy definiuje to tak:
Samochodem osobowym jest pojazd samochodowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony, konstrukcyjnie przeznaczony do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą, z wyjątkiem:
a)pojazdu samochodowego mającego jeden rząd siedzeń, który oddzielony jest od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą, klasyfikowanego na podstawie przepisów prawa o ruchu drogowym do podrodzaju: wielozadaniowy, van,
pojazdu samochodowego mającego więcej niż jeden rząd siedzeń, które oddzielone są od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą i u którego długość części przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona po podłodze od najdalej wysuniętego punktu podłogi pozwalającego postawić pionową ścianę lub trwałą przegrodę pomiędzy podłogą a sufitem do tylnej krawędzi podłogi, przekracza 50% długości pojazdu

I jeszcze prostsza definicja , ale spójna z ta u góry z wilkopedii:
Samochód osobowypojazd samochodowy przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą, oraz ich bagażu.

Tak więc jeżeli Morris nie miał trwałej przegrody - to kwalifikuje się do samochodu osobowego.

A baza do konstrukcji nie ma nic wspólnego z określeniem rodzaju samochodu. Na ten przykład Mercedes V , Opel Movano , Opel Vivaro , VW California.Wszystkie te pojazdy producenci sprzedają jako auta osobowe a nie użytkowe czy jako dostawczaki.

Michał Type_r7

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.976 158 2
Tak się zastanawiałem nad tym sporem co jest samochodem osobowym.
Aby się spierać co czym jest , to wypadało by poprzeć swoją tezę odpowiednim argumentem.
Urząd skarbowy definiuje to tak:
Samochodem osobowym jest pojazd samochodowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony, konstrukcyjnie przeznaczony do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą, z wyjątkiem:
a)pojazdu samochodowego mającego jeden rząd siedzeń, który oddzielony jest od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą, klasyfikowanego na podstawie przepisów prawa o ruchu drogowym do podrodzaju: wielozadaniowy, van,
pojazdu samochodowego mającego więcej niż jeden rząd siedzeń, które oddzielone są od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą i u którego długość części przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona po podłodze od najdalej wysuniętego punktu podłogi pozwalającego postawić pionową ścianę lub trwałą przegrodę pomiędzy podłogą a sufitem do tylnej krawędzi podłogi, przekracza 50% długości pojazdu

I jeszcze prostsza definicja , ale spójna z ta u góry z wilkopedii:
Samochód osobowypojazd samochodowy przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą, oraz ich bagażu.

Tak więc jeżeli Morris nie miał trwałej przegrody - to kwalifikuje się do samochodu osobowego.

A baza do konstrukcji nie ma nic wspólnego z określeniem rodzaju samochodu. Na ten przykład Mercedes V , Opel Movano , Opel Vivaro , VW California.Wszystkie te pojazdy producenci sprzedają jako auta osobowe a nie użytkowe czy jako dostawczaki.
Tak na szybko...
http://www.opel.pl/oferta-uslugi/oferty-specjalne-promocje/promocje-samochody-dostawcze.html
Ze strony Opel Polska.
[DOUBLEPOST=1440167476][/DOUBLEPOST]VW California to kolejna odmiana, wersja .... a bazuje na samochodzie dostawczym VW T5 a zaraz będzie bazować na T6.

Michał Type_r7

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.976 158 2
A odnośnie urzędów skarbowym to darujmy sobie takie porównania, bo nie dawno sprzedawałem CRV i Civic 5D ciężarowe.. różniły się od osobówki kratką, karinktonem i płotkiem w bagażniku.
Już kiedyś był wzór Lisaka, potem kolejny wspaniały pomysł i kolejne obliczenia, gdzie Seicento było ciężarówką a Navarra już nie... to są tylko wybiegi tak, żeby odzyskać Vat, tak, żeby coś urwać.
Skupmy się na podstawie i konstrukcji a nie kolejny modyfikacjach, odmianach itp.
W firmie mamy jeszcze cała grupę Forda. I jest jasny podział na osobowe i dostawcze. Osobowe: mondeo, focus, fiesta etc. No i gama transit: Transit, custom, toureo, courier itp. itd.
Dla mnie możecie wrzucać jak chcecie to tego tematu, możecie podzielić na do 3,5ton czyli kategoria prawka B, ale uwaga: są cięższe odmiany dostawczaków... i zaraz trafią tu Sprintery na blizniakach... bo ktoś nie zauważył.
Kończę mój wywód doktorski... na samochodach się nie znam, rezygnuję z samozwańczej próby poukładania tematu z kolegami z naszego forum.
Idę się bawić 1:87.
Pozdrawiam

jarekom

Znany użytkownik
Reakcje
726 2 0
Ja też mam coś na szybko , i też ze strony Opel Polska.
http://www.opel.pl/gama-opel/passenger-cars/passenger-cars.html
Myślę , że jeżeli podajesz informacje , to wypadało by zrobić to rzetelnie a nie wybiórczo.
Jeżeli dobrze tam przeczytałem to zakładka prezentuje samochody osobowe. Ja podobnie ,nie znam się na samochodach i dlatego daję wiarę mądrzejszym , czyli w tym wypadku specjalistom od sprzedaży w Oplu.

Nie było moim zamiarem wchodzić w kłótnie , tylko zaprezentować swoje zdanie w tym sporze. To tyle.
Pozdrawiam

Michał Type_r7

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.976 158 2
Ja też mam coś na szybko , i też ze strony Opel Polska.
http://www.opel.pl/gama-opel/passenger-cars/passenger-cars.html
Myślę , że jeżeli podajesz informacje , to wypadało by zrobić to rzetelnie a nie wybiórczo.
Jeżeli dobrze tam przeczytałem to zakładka prezentuje samochody osobowe. Ja podobnie ,nie znam się na samochodach i dlatego daję wiarę mądrzejszym , czyli w tym wypadku specjalistom od sprzedaży w Oplu.

Nie było moim zamiarem wchodzić w kłótnie , tylko zaprezentować swoje zdanie w tym sporze. To tyle.
Pozdrawiam
Dobrze, że Honda sprzedaje tylko samochody osobowe na rynek PL, więc nie będę miał z tym problemu..
A jeśli chodzi o rzetelność to w tym zestawieniu jest movano..., które nie jest samochodem osobowym... tylko ... zwróć uwagę na liczbę miejsc siedzących...
A jeśli chodzi o wiedze..
W google wpisałem Opel wyniki sprzedaży
http://moto.onet.pl/aktualnosci/opel-bije-rekordy-sprzedazy-w-polsce/e1v2q
Jest jeszcze strona P.Drzewieckiego firmy samar, która analizuje rynek samochodów w PL. I tam jest jasny podział... Movano i Vivaro to dostawczaki, samochody użytkowe.
[DOUBLEPOST=1440188360][/DOUBLEPOST]Od razu uprzedzę, że mi się nie kłócimy tylko prowadzimy dyskusję.
Grupa VW
http://www.autoforum.vw.pl/modele/
Zobacz gdzie znajdziesz model California.. samochody użytkowe.
[DOUBLEPOST=1440188770,1440188063][/DOUBLEPOST]Historia modelu Movano
https://pl.wikipedia.org/wiki/Opel_Movano

paulinium

Znany użytkownik
Reakcje
29 0 0
A ja wczoraj napotkałam taką BMW :D jechała przede mną, niby nic takiego ale tablice mi się wydały interesujące :D
Sorki ,że fotka niezbyt wyraźna ale z przybliżenia i na szybko ;)

11928721_10205527411920180_5737705624935340933_o.jpg

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.015 16 0
I co teraz... Mam ci dać słabe jak ty mi?:pPrzesadzasz troche z tym syfem;)
[DOUBLEPOST=1440312902,1440312405][/DOUBLEPOST]Witajcie Przyjaciele;). Odnośnie relacji z Car Show 2015 będzie tego jakieś 300 fot. Wsumie jest 584 ale pojade na 300. Więc zrobię osobny wątek żeby "ortodoksy" nie robili problemu:ROFL:

Ostatnio edytowane:

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.015 16 0
Ostro(y)(y)(y) Ta wersja to już jeździ od dłuższego czasu na ulicach Anglii. Napisz nam ile kosztuje i co trzeba zrobić żeby mieć ten tu przez Ciebie zaprezentowany sprzęt np.: na raty...

Ostatnio edytowane:

Michał Type_r7

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.976 158 2
Ostro(y)(y)(y) Ta wersja to już jeździ od dłuższego czasu na ulicach Anglii. Napisz nam ile kosztuje i co trzeba zrobić żeby mieć ten tu przez Ciebie zaprezentowany sprzęt np.: na raty...
Raczej nie ta wersja tylko wersja Sport.
Chyba, że mieszkasz w Swindon i robili tam testy przed produkcyjne.
Cena 146.000zł full opcja. 310 HP.
Polska dostała najlepszą specyfikację w Europie.
Na raty nie ma problemu, siadamy przy biurku i działamy.. pierwsze wolne egzemplarze to luty 2016... na 2015 już wszystko zarezerwowane..

A to taki dodatek do naszych Hond... króliczki.

civic.jpg
honda3.jpg

[DOUBLEPOST=1440354010,1440353595][/DOUBLEPOST]Bonusów było więcej... ale no przecież to forum modelarskie a modelek nie będzie tu oglądać.. dodatkowe foty mogę podesłać na PW.... ;-)

honda1.jpg
honda4.jpg
honda6.jpg

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.015 16 0
WOW ale fotki powstawiałeś Michał. Zgadza się- mój błąd- chodziło o wersję sport. Wypasiona cena ale najwidoczniej jak piszesz ludzi na ten model w Polsce stać. Moj przedział to konczy sie na liczbie 4. moge pomarzyć o liczbie 27, bo w przeliczeniu na PLN wychopdzi około 27000 GBP;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Skala 1:1 4
Skala 1:1 222