• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Okablowanie torów

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.781 61 10
Ot i cała tajemnica, starałeś się być niegrzeczny, co w przypadku kontaktu ze starszymi ludźmi jest karygodne, wyczułem nawet próbę sprowokowania konfliktu, mimo to podzieliłem się z Tobą moją wiedzą, choć podobno robisz to już bezbłędnie, tym bardziej nie zrozumiała jest dla mnie Twoja postawa,gdyby to napisał Konrad, miało by to jakiś sens, próbuje i nie udaje mu się, a inni tylko się wymądrzają ale mam dziś dobry dzień, wybaczam Ci, bo jestem przekonany że tak jak nie masz odwagi się podpisać imieniem i nazwiskiem, nie miałbyś odwagi mi tego powiedzieć prosto w oczy.

Podejrzewam że po ponad dwutygodniowej moje nieobecności, w pracy będzie przysłowiowa sraczka, ale jeśli znajdę chwilę czasu, nagram film instruktażowy, dla wszystkich tych którzy mają z lutowaniem kłopoty.
Więc tak Panie Pawle R, uważam, że drążenie owego tematu nie ma sensu, bo nie oto tu chodzi.Ktoś zapytał o coś odpisałem, a Pan, zwracam się przez duże P,bo sam Pan zaznaczył, że mam do czynienia z osobą starszą.Mam gdzieś konflikt z kimś po drugiej stronie monitora i jest to sprawa, na której bardzo mało mi zależy.
Bardzo jestem zachwycony faktem podzielenia cudownym przepisem na jakże, o ile dobrze mniemam najlepsze wykonanie połączenia pomiędzy szyną a drutem.Dziękuję za to i jestem wdzięczny za tak szczegółowy opis, może kiedyś nadejdzie taka pora, że nie omieszkam skorzystać jak zawiedzie mnie moje lutowanie.
Czynności lutowania nie wykonuję bezbłędnie i nie ja to stwierdziłem, jeżeli się mylę to proszę o cytat.
Mam w nosie, żeby nie było, że w dupie jaki ma Pan dzień, czy dobry, czy zły.Kompletnie mam to nie gdzieś i nie trzeba mi niczego wybaczać, nie potrzebuję Pańskich wybaczeń Panie R.
Co tu ma odwaga do podpisywania się imieniem i nazwiskiem?Każdy z nas, jak Pan, jak ja, jak reszta forumowiczów,każdy z nas może być kimkolwiek w internecie,ale jeśli to Panu sprawia przyjemność, a może zaspokaja Pana ukryte pragnienia to może JA ktoś bez imienia i nazwiska kiedyś się przedstawi Panu o ile Pan na to zasłuży.
Mam jednak ukrytą nadzieję, że uda nam się spotkać osobiście np. w Czyżowicach w listopadzie, bo chyba się Pan wybiera w tym kierunku i będziemy mieli okazję wymienić kilka, a może nawet dużo więcej zdań.

Dziękuję i pozdrawiam

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
426 9 0
Jeżeli łuk za ciasny można szyny lekko rozszerzyć np rozpychając delikatnie kombinerkami od środka. Sprawdza się zwłaszcza na fleksach. Ja zrobiłem sobie z blachy szablon do takiej 'zabawy'.
Naciskając na łuk rozszerza się do rozmiaru 12,5 mm bo to TT. W H0 doświadczalnie dałbym 16,5 - 17 mm. I tak przejechać kilka razy torowisko aż się ułoży.
IMG_20170506_202355-1664x1248.jpg

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.780 12 2
Pozwolę sobie odświeżyć ten wątek bez tworzenia nowego.
Co robicie, żeby przylutować drut zasilający do szyn?
Już wyjaśniam. Kupiłem flex'y Roco Line 2,1 mm na moduł i chciałem przylutować druty miedziane do zasilania. Za skarby lut nie trzyma. Oczyszczałem szynę kalafonią (odtłuszczałem), użyłem pilniczka w celu zmatowienia powierzchni i nadal nic. Podkłady się nadtopiły a cholerny lut nie trzyma. Szyna po odpadnięciu drutu z lutem nie ma żadnego śladu. I przyznam, że już mnie trafił szlag.
Będę wdzięczny za jakąś radę.
Pierwsza i najwazniejsza sprawa, jezeli nie uzywasz topnika typu chlorek cynku, to mechaniczne oczyszczenie miejsca lutowania z tlenkow. Po przetarciu pilnikiem lub papierem sciernym naloz odrobine lutu przy uzyciu kalafonii. Powinno zlapac bez problemu. Jesli uzywalbys chlorku cynku zwanego popularnie kwasem do lutowania wtedy tlenki usunie chlorek. W przeciwnym razie musisz to zrobic mechanicznie. Daj znac czy wyprobowales i czy sie przylutowalo.

114

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Witam.
Powiedz czy ten " topnik typu chlorek cynku " co to jest i w jakich topnikach występuje i czy po jego użyciu trzeba płukać miejsce lutowania?
Jan
Ps.
Czy to jest ta na przykład pasta KOKI typu SS4-M951DK to jest to samo?

Konrad Lewandowski

Znany użytkownik
Reakcje
292 0 0
Po kilku próbach udało się przylutować metodą z kalafonią. W przyszłym tygodniu przejadę się do sklepu z częściami elektronicznymi i kupię topik (chlorek sodu), mam nadzieję, że będzie łatwiej. Lutownicę mam z grotem stożkowym, do lutowania precyzyjnego. No cóż, trzeba jeszcze poćwiczyć.

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 1 5
Po kilku próbach udało się przylutować metodą z kalafonią. W przyszłym tygodniu przejadę się do sklepu z częściami elektronicznymi i kupię topik (chlorek sodu), mam nadzieję, że będzie łatwiej. Lutownicę mam z grotem stożkowym, do lutowania precyzyjnego. No cóż, trzeba jeszcze poćwiczyć.
Chlorek sodu? Po co kupować... weź z kuchni!

Konrad Lewandowski

Znany użytkownik
Reakcje
292 0 0
Dla ścisłości - są topniki które zawierają 10-15% NaCl ale to jest tylko jeden ze składników :)
Ciekawy jestem Twoich doświadczeń z lutowaniem na chlorek sodu. Opisz proszę jak Ci poszło. ;)
Tak też sądziłem, że pasta lub płyn do oczyszczania lutowanych powierzchni jest preparatem chemicznym składającym się z wielu związków a chlorek sodu stanowi jeden z nich. Oglądałem ostatnio coś w postaci pasty ale doszedłem do wniosku, że nie jest niezbędne skoro do tej pory inne rzeczy lutowałem tylko z kalafonią. Ale chyba jednak trzeba zmienić przyzwyczajenia i nauczyć się czegoś nowego.

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.780 12 2
Witam.
Powiedz czy ten " topnik typu chlorek cynku " co to jest i w jakich topnikach występuje i czy po jego użyciu trzeba płukać miejsce lutowania?
Jan
Ps.
Czy to jest ta na przykład pasta KOKI typu SS4-M951DK to jest to samo?
Chlorek cynku otrzymuje sie poprzez rozpuszczenie cynku w kwasie solnym. Wystepuje tylko jako chlorek cynku i po lutowaniu trzeba plukac.

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
108 1 0
Lutuje przewody do Roco 2.1mm zwykla lutownica transf. z miedzianym drucianym grotem przy uzyciu klasycznej cyny z kalafonia z rolki. Jezeli kawalek toru do, ktorego lutuje przewody to flex i moge przesunac podklady to uzywam pilnika zeby zedrzec pierwsza warstwe na szynie. Jezeli nie mam takiego luksusu bo lutuje do lukow albo toru prostego i podkladow nie da sie przesunac to uzywam nozyka z lamanymi ostrzami - tych za....scie ostrych, zeby jak najglebiej zrobic rysy na szynie. Glebokie rysy jedna przy drugiej w roznych kierunkach.
Cyna na grot i potem jeszcze troszke zwyklej kalafonii. Trzymam wlaczona lutownice z grotem nad szyna. Pierwsza "zagotuje" sie kalafonia i ona skapnie na szyne. Wtedy przykladam grot i cyna splywa na szyne. Nie zdarzylo sie, zeby nie chwycilo. Do tak przygotowanego punktu lutuje przewod, ktorego koncowke oczywiscie najpierw zalalem cyna.
Mysle, ze kluczowa sprawa to zdarcie tej pierwszej ochronnej warstwy na szynie. Trzeba pilnikiem albo nozykiem wjechac gleboko - do "samego miesa" ;)

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 1 5
Chlorek cynku otrzymuje sie poprzez rozpuszczenie cynku w kwasie solnym. Wystepuje tylko jako chlorek cynku i po lutowaniu trzeba plukac.
A dokładniej...

Zinc chloride has the ability to react with metal oxides (MO) to give derivatives of the formula MZnOCl2.[33] This reaction is relevant to the utility of ZnCl2 solution as a flux for soldering — it dissolves oxide coatings exposing the clean metal surface.[33]Fluxes with ZnCl2 as an active ingredient are sometimes called "tinner's fluid". Typically this flux was prepared by dissolving zinc foil in dilute hydrochloric acid until the liquid ceased to evolve hydrogen; for this reason, such flux was once known as "killed spirits". Because of its corrosive nature, this flux is not suitable for situations where any residue cannot be cleaned away, such as electronic work.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.851 79 12
Tu widzę na zdjęciu blachę mosiężną lub z tej grupy..., ale ma pojęcie ktoś jak dolutować przewód do szyn z ROCO ALpinLine??
Zdarcie "Dremlem" powierzchni stopki szyny i posłużenie się kalafonią i cyną nic mi nie daje... chlorek da radę wspomóc mnie w tym przedsięwzięciu??

Pozdrawiam z MMz:)

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.780 12 2
Tu widzę na zdjęciu blachę mosiężną lub z tej grupy..., ale ma pojęcie ktoś jak dolutować przewód do szyn z ROCO ALpinLine??
Zdarcie "Dremlem" powierzchni stopki szyny i posłużenie się kalafonią i cyną nic mi nie daje... chlorek da radę wspomóc mnie w tym przedsięwzięciu??

Nie. Blacha akurat jest stalowa.

Skad mam wiedziec z czego jest wykonana Twoja szyna? Niektore materialy sa w ogole nielutowalne lub lutuja sie metodami niedostepnymi w domu, np. aluminium lub stale nierdzewne.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.851 79 12
Nie. Blacha akurat jest stalowa.
Dzięki, na zdjęciu jest jakaś pożółkła co sugerowało mi stop z zawartością miedzi...mosiądz lub brąz...

Skad mam wiedziec z czego jest wykonana Twoja szyna?
Tego nie wymagam od Ciebie... to raczej było luźne pytanie nastawione raczej na dyskusję... Szyna reaguje na magnes, czyli to jakiś ferromagnetyk - fakt, moje niedopowiedzenie:oops:, ale producent jakoś musiał dolutować przewody zasilające...???(n)

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.780 12 2
Dzięki, na zdjęciu jest jakaś pożółkła co sugerowało mi stop z zawartością miedzi...mosiądz lub brąz...

Tego nie wymagam od Ciebie... to raczej było luźne pytanie nastawione raczej na dyskusję... Szyna reaguje na magnes, czyli to jakiś ferromagnetyk - fakt, moje niedopowiedzenie:oops:, ale producent jakoś musiał dolutować przewody zasilające...???(n)

Ciekawe... Stal czarna lutuje sie wysmienicie. Chyba, ze jest to jakis rodzaj nierdzewnej stali. Wtedy tylko luty twarde, a to jest juz spory klopot w warunkach domowych. Musisz zrobic probe na chlorku cynku.