• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

O taborze USA

OP
OP
D

Dariusz

Gość
Nowy nabytek. 60 stopowy PS Auto Box car w malowaniu Luisville & Nashville. Wagon wykonany przez Athearn w serii Genesis.
Doskonaly produkt nie wymagajacy zadnych zmian. Wozki prawidlowo wykonane z obracajacymi sie maznicami, system hamulcowy wiernie odtworzony. Porecze i uchwyty wlasciwie wyskalowane. Model jest fabrycznie przybrudzony.
Cena za tego typu model naprawde smiesznie niska.

Załączniki

OP
OP
D

Dariusz

Gość
Nie chcialem denerwowac ludzi..... ale dobrze....w detalu $27.98. Na przecenie w Lombard Hobbies $14.50. To dobrze zaopatrzony sklep a wlasciciel ma zasade obnizania cen towaru lezacego powyzej 3-4 miesiece albo takiego co w ogole nie schodzi. Gosc zarabia na obrocie.

OP
OP
D

Dariusz

Gość
Tu sa zdjecia mojego pierwszego modelu, ktory kupilem w USA - pasazerskiego rekina Pennsy BP-20 (ABA). Bylo to w 1990 roku i wowczas byl to najdrozszy model lokomotywy spalinowej. Pamietam ze 3 czesci kosztowaly mnie $698.00 i splate sklep rozlozyl mi na 3 rowne miesieczne raty. Ten na zdjeciu robila firma Samhongsa dla Oriental Limited. Model na owczesne czasy byl swietnie wykonany. Wada byl naped, niezbyt realistycznie odtworzona kabina i niezbyt staranne wykonanie wozkow. Model sprzedalem klientowi w Szkocji jakies 2 lata temu gdyz mielismy w planie jego produkcje - oczywiscie mocno ulepszona z wieksza iloscia detalu. Niestety mala liczba zamowien + spadek kursu $ wobec koreanskiego Wona polozyly ten projekt. Koreanczycy zaczeli juz opracowywac plany i przyslali nawet je do akceptacji wraz z nowa wycena...... Do brania kasy sa w tym bardzo szybcy.

Pod zdjeciami sa rzuty naszego projektu jaki producent przyslal do akceptacji. Zwraca uwage podstawowy blad w jednostkach bezkabinowych (charakterystyczna dla Pennsy antena na dachu byla montowana tylko w jednostkach kabinowych).

Załączniki

OP
OP
D

Dariusz

Gość
Pierwsze zdjecia modelu jakie wykonalem nowym obiektywem (Tamron 90mm macro dla Sony/Minolta). Na zdjeciach NYC/PL&E 2-8-4 #9400
Kombinowalem z tlem (to czerwone to nie bardzo pasuje). Wszelkie uwagi krytyczne mile widziane.

Załączniki

OP
OP
D

Dariusz

Gość
Ponizej szczegolowe zdjecia modelu AC-12 kolei Southern Pacific. Producentem jest firma Inter-Mountain. Model jest plastikowy ale posiada elementy fototrawione i spora ilosc mosieznych detali. Do tego dobry dekoder dzwiekowy Tsunami. Model naprawde duzo nie ustepuje mosieznemu AC-12 firmy Challenger Imports a jest zdecydowanie lepszy od starszych brassow AC-12 takich firm jak Sunset, Tenshodo, Westside, Balboa.
Brakuje sprezynowanych wozkow w tendrze ale stosunkowo latwo mozna je wymienic na lepsze. Najwazniejsze, ze wszystkie rury sa dolozone jako oddzielne detale a nie wytloczone.
Mam zamiar przybrudzic model dodajac wczesniej te elementy, ktore posiada wersja z Challenger Imports. Model kosztowal mnie $450.00 z dostawa do domu a wersja Challengera jest nie do kupienia ponizej $2200.00

Załączniki

OP
OP
D

Dariusz

Gość
Zdjecie przedstawia model lokomotywy ALCO DL-109 w malowaniu Chicago, Rock Island and Pacific Railroad. Jest to model wykonany w uproszczonej serii PROTO 1000. Pudlo mimo wiernosci oryginalowi jest rzeczywiscie mocno uproszczone (brak poreczy, fototrawionych zaluzji, kabiny maszynisty) za to podwozie i naped sa bardzo dobrze wykonane. Lokomotywa jest niesamowicie ciezka (nie mialem w rece ciezszego diesla) ma 5-biegunowy duzy silnik i dobrze zrobione wozki. Na makiete jest to idealny model

Załączniki

OP
OP
D

Dariusz

Gość
Ktore? Przeciez to skala HO. Nie da sie wszystkiego odtworzyc. Zrob duze zdjecia modeli europejskich takich firm jak Liliput, Brawa, Piko, Roco czy Fleischmann a dopiero wyjda zabawki gdzie pelno detali zamiast osobno dodanych jest po prostu wytloczonych o sprzegach zabawkowych nie wspomne !!!
Chcesz prawdziwych modeli???? Sa takie ale po kilkanascie tysiecy $$$$ w skali 1/32 bo w mniejszych skalach musisz isc na kompromisy. Mnie na takie nie stac.
http://www.fineartmodels.com/home/index.asp

Staram sie robic duze zdjecia by bylo widac detal

OP
OP
D

Dariusz

Gość
2-czlonowa "stonoga" Pennsylvania Railroad. Wersja towarowa. Model wyprodukowany w polowie 1996 roku przez Ajin Precision dla Overland Models. Byla to ostatnia produkcja modelu tej lokomotywy i jedyna fabrycznie malowana. OMI zrobil 3 wersje w malowaniu Pensylvanii.

Załączniki

OP
OP
D

Dariusz

Gość
Taki model sobie skladam. Na razie obrobilem czesci zywiczne. Modele zywiczne do skladania przychodza bez wozkow i sprzegow. Nawet dobrze bo moge sobie dokupic takie jakie mi pasuja. W tym wypadku wozki Tichy Model Works i sprzegi Kadee #58.

Załączniki

OP
OP
D

Dariusz

Gość
standartowe rzeczy jak uklad hamulcowy i drabinki firma kupuje od innego producenta. Nie ma sensu tego robic z zywicy i tak sa dobrze zdetalowane. Linki laczace poszczegolne elementy ukladu hamulcowego sa metalowe.

Reakcje
0 0 0
wykończyć na błysk można każdy model, nawet badziew. kwestia nakładu pracy. mnie jedynie zdziwiło, ze 'nowy model' sprowadza się jedynie do nowego pudła.. jak zestaw do konwersji..