• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

O taborze USA

OP
OP
D

Dariusz

Gość
Cysterna PROCOR do przewozu etanolu (pojemnosc 30000 galonow). Barierki, linki, uchwyty z metalu a pomosty z blach fototrawionych. Producent Athearn seria RTR. Wyprodukowane w Chinach. Bardzo dobry model, ktory szybko zostal sprzedany.

Załączniki

JJP

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
G97221 Big Boy firmy Athearn seria Genesis, fabrycznie zbrudzingowany.

Lok nie spięty z tendrem, tylko dostawione do siebie.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.985 531 30
Witam,

Nie znam się zupełnie na amerykańskiej kolei i jej modelach, ale fajnie popatrzeć na ładne modele. Ale co to znaczy "fabrycznie zbrudzingowany"?

OP
OP
D

Dariusz

Gość
BLI przyslal juz nowy katalog.
Na dniach wyjdzie Centipede. W produkcji jest tez piekny sklad pasazerski Daylight Southern Pacific w 2 wersjach (1941 i 1953 rok).
Dla N-kowcow PA i E6 w wersji dzwiekowej.

Załączniki

OP
OP
D

Dariusz

Gość
Nowy nabytek "Little Joe" z OMI. Wlasciwie stary bo to model 24 letni ale poprawiony z dodanymi niedawno detalami. Trzeba jeszcze oszklic okna, zalozyc sprzegi, zalozyc oswietlenie, jakis dekoder dzwiekowy no i pomalowac zeby to wygladalo jak nalezy. Wycieraczki tez sa za grube do wymiany.
Model ma 2 duze silniki Canon EN22 i jezdzi bardzo plynnie.

Byly targi NMRA w Milwaukee ale nowosci malo. Kryzys coraz wiekszy.

Załączniki

OP
OP
D

Dariusz

Gość
Chyba sie koncza tanie modele w USA. Walters zapowiada pare nowosc i ceny mocno do gory.
np. NEW HO ACF 44-SEAT COACH, January 2011 Delivery Cena detaliczna $64.98
Jedyna zmiane jak widze do poprzednich to to, ze uchwyty i barierki maja byc montowane fabrycznie.
Nowy ALCO RS2 w ubozszej serii Proto 1000 ma kosztowac $99.98. Kiedys takie modele kosztowaly $50.00 a mozna je bylo kupic na $35.00

OP
OP
D

Dariusz

Gość
gbbsoft napisał(a):
Nic co dobre długo nie trwa... :D
Na to sie skladaja 2 czynniki:
1. Koszta produkcji (nikt w Chinach juz za miske ryzu nie pracuje).
2. Kryzys, ktory zmusil firmy do ograniczenia ilosci produkowanych modeli (robi sie tyle ile jest zamowien).
np. Firma Inter-Mountain rozsyla dealerom formularze. Jak widza, ze na dany model nie ma dostatecznej ilosci zamowien to z niego rezyguja.

OP
OP
D

Dariusz

Gość
Wlasnie dostalem nowe wagony koncowe z BLI do skladu Daylight. Ogolnie wagony sa przyzwoicie zrobione. Foteliki w srodku pomalowane, spod niezly i bardzo dobrze zrobione wozki. Sprzegi mozna wymienic na #58 i ewentualnie dodac pare przewodow po spodem (nie powinno to nastreczac zadnych trudnosci).
Wada jest cena. Niestety to sa drogie wagony. Kiedys w tych pieniadzach mozna bylo kupic dobrej jakosci diesel PROTO 2000.

Załączniki

OP
OP
D

Dariusz

Gość
Niedawno zakonczyla sie w Saint Louis doroczna konwencja modelarzy amerykanskich waskotorowek. To duza i liczaca sie impreza (przyjezdzaja na nia powazni modelarze waskotorowek amer. z calego swiata). Byl tam moj kolega (Polak) i mowil mi, ze bylo sporo makiet i modeli wykonanych przez modelarzy. Kumpel zdobyl dwie nagrody w kategoriach za najlepiej wykonany wagon towarowy i lokomotywe (za oba I miejsca). Wagon to wiem, ktory (prawdziwe cacko w On3 wykonane od podstaw z plastiku). Prosilem zeby dal mi jakies zdjecia to zamieszcze.

OP
OP
D

Dariusz

Gość
Atlas wypuszcza w wersji Master nowy diesel Alco H600/H660 w kilku malowaniach.
Cena detaliczna na model z dekoderm jest szokujaca $264.95 !!!! Bez dekodera tylko z wejsciem $154.95 Tyle pieniedzy za takie male gowno.

Załączniki

OP
OP
D

Dariusz

Gość
Centipiede w pierwotnym malowaniu Pennsy jest prawidlowo zrobiony. Ale czemu kupiles Jozka w brazylijskim malowaniu CP a nie w Milwaukee?
Goscie z MTH nawet nie zadali sobie trudu aby przyjrzec sie wersji brazylijskiej. Ona sie roznila w detalach. Barierki w brazylijskiej nie maja przerwy na przejscie i nie bylo zadnych dodatkowych lamp z przodu poza jednym glownym reflektorem. To malowanie tez mi sie wydaje troszeczke za ciemne. Zobacz tez malowanie zoltych pasow na przodzie. W oryginale nie ma malowanych na czarno miejsc po zderzakach. Ale mysle, ze te mankamenty mozna latwo porawic.
Czy mnie wzrok nie myli? Ja widze na twoim modelu 451 a powinno byc 6451.

Załączniki