W różnych wątkach pojawiają się pytania i odpowiedzi n.t. fotografowania. Niektórzy Koledzy, jak widać po pracach, osiągnęli mistrzostwo
Pomyślałem więc, że warto założyć wątek służący wymianie doświadczeń w dziedzinie makro (i nie tylko) fotografii małych modeli lub ich detali.
Zapraszam
(z wątku o modelu OKo1-12)
Dzięki, wygląda na to, że musiałbym sobie do którego z moich aparatów obiektyw makro
Spróbuj choćby jakiś używany. Nie dałem majątku za swój, chociaż dokładnie nie pamiętam kwoty.
W zasadzie każdy aparat (lustro w niczym nie pomaga - ba, ze względu na rozmiar matrycy utrudnia fotografię makro) z obiektywem o dużym powiększeniu (przy M=1 formalnie staje się makro). Takie zdjęcie
popełniłemdawno temu bezlusterkowcem bez makro.
[...]
Przed zakupem nowego obiektywu radzę spróbować, czy posiadany już po odwróceniu nie
pokaże nowych możliwości.
Rzeczywiście, kompakty czy bezlusterkowce też miewają dobry tryb makro. Mam np. aparat do zdjęć podwodnych Olympus TG-4, który potrafi zrobić
serię zdjęć w różnych płaszczyznach (zmieniając ostrość co jakiś ułamek mm), po czym automatycznie poskładać je w jedno. W ten sposób uzyskujemy zdjęcie z dużą głębią ostrości, co w makro nie jest łatwe.
Natomiast co do rozmiaru matrycy. Jeżeli matryca jest większa, to albo:
- ma więcej pixeli, przy tej samej liczbie pixeli na jednostkę powierzchni - wtedy ani nie pomaga, ani nie przeszkadza
- ma mniej pixeli na jednostkę powierzchni, a więc mniej zakłóceń, a więc pomaga,
- pewno są jeszcze inne możliwości.
Generalnie łatwiej zrobić makro na małej matrycy, ale potem jak się powiększy pixel w pixel, to niczego więcej tam nie ma, niż na zdjęciu zrobionym na dużej matrycy przy tej samej ogniskowej i z tej samej odległości.
Istnieje (istniało) jeszcze coś takiego, jak
pierścienie pośrednie i
miechy redukcyjne. Za pomocą zestawu takich urządzeń robiłem kiedyś zdjęcia radzieckim Zenitem
ze standardowym obiektywem. Przedmiot 1x1 mm pięknie wychodził na całą pocztówkę
Następna sprawa. Jeżeli zależy nam na minimalizacji zakłóceń, to
niskie ISO bardzo w tym pomaga. Nawet w nowym aparacie średniej klasy, jest różnica pomiędzy ISO 100 a ISO 400 - sprawdźcie sami.
(z wątku o wagonach Robo)
W pudełku
Nie miałem pomysłu jak zrobić zdjęcie komórką takiego dużego składu.
Panoramiczne? Ale potem powstaje pytane, jak je przeglądać. Ostatecznie, składu 1:1 też nie widzimy w detalach całego na raz
Jak będę miał odpowienio długie moduły (może już w styczniu), zacznę robić zdjęcia panoramiczne np. Bipa albo składu towarowego. Zamierzam
postawić aparat na wózku jadącym wzdłuż toru.