• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowy system identyfikacji wizualnej PKP CARGO

PULMAN

Znany użytkownik
Reakcje
32 0 0
Malowanie tej ET22 jest nawet ładne póki jest świeże. Ale wystarczy że kilka razy pojawi się na kopalni i cały brud na niej będzie. A znając warsztat to myte będzie bardzo rzadko o ile wogóle myte będzie. Pozdrawiam

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.968 122 22
Szary z białym... Przecież to się zlewa.
A białe logo na jasnoszarym tle? Tego z pewnej odległości nie będzie widać. Nie to co białe na niebieskim.
Różne już malowania widzieliśmy, ale te niebieskie było jednym z najlepszych jakie kiedykolwiek opracowano dla lokomotyw. Proste i konkretne. To nowe to jest taki cukierek bez charakteru, jakich wiele jeździ już po naszych torach, i w moim odczuciu flota maszyn w takim malowaniu będzie zupełnie bez wyrazu.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.560 9 0
Panowie, spokojnie ! ;) Rozmawiałem dziś z technologiem o nowym malowaniu - ma być skorygowane. W jakim stopniu korekta wpłynie na całkowity wygląd lokomotywy (i tych kolejnych) - zobaczymy za jakiś czas. Tak więc, powstrzymajmy się (jeszcze) od totalnej krytyki.

elektryk33

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Pisałeś, że ostatecznie (tak to zrozumiałem) będą barwy grafitowo-czerwone (chyba jeszcze lepsze niż niebieskie). Okazało się że będą białe. Stąd mój wpis. No chyba że chodziło Ci o to że grafitowe będą tylko EU45 to ok.

MarekSt

Nowy użytkownik
Reakcje
11 0 0
Mi prawdziwie polska kolej zawsze kojarzyła się z kolorem zielonym . Maszyny w takich barwach wyglądały jak dla mnie elegancko a wręcz dostojnie , myślę że wystarczyło by lekko zmodyfikować dawne schematy dobrać odpowiednie odcienie i maszyny wyglądały by super

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.963 388 20
A spróbujcie pomyśleć w trochę innych kategoriach. Przecież takie działanie (mam tu na myśli zmian barw całego taboru PKP Cargo) spowoduje danie pracy ludziom. Zarobią począwszy od rozpisującego przetarg i zwycięzcy przetargu na nowe barwy i logo, poprzez producenta farb, sprzętu do malowania itd. kończąc na ludziach, którzy będą przemalowywać ten tabor. :podstepny:

elektryk33

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Jeśli już w ten deseń to ja mam od niedzieli silne przekonanie, że w najbliższych latach będziemy się cieszyć z wygranych polskich producentów w przetargach na loki, a nie na malowanie loków.

radek_m

Aktywny użytkownik
Reakcje
162 3 0
domyślam się że żadnej akcji specjalnego malowania nie będzie. Po prostu przy okazji P4 lub P5 loki (i wagony) będą dostawać malowanie zgodne z aktualną "koncepcją" firmy. Tak jak to się działo z barwami niebieskimi. A przy naprawach i tak trzeba lokomotywę malować i tak. Więc pracy przy malowaniu wcale więcej nie będzie.

expert

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A spróbujcie pomyśleć w trochę innych kategoriach. Przecież takie działanie (mam tu na myśli zmian barw całego taboru PKP Cargo) spowoduje danie pracy ludziom. Zarobią począwszy od rozpisującego przetarg i zwycięzcy przetargu na nowe barwy i logo, poprzez producenta farb, sprzętu do malowania itd. kończąc na ludziach, którzy będą przemalowywać ten tabor. :podstepny:
domyślam się że żadnej akcji specjalnego malowania nie będzie. Po prostu przy okazji P4 lub P5 loki (i wagony) będą dostawać malowanie zgodne z aktualną "koncepcją" firmy. Tak jak to się działo z barwami niebieskimi. A przy naprawach i tak trzeba lokomotywę malować i tak. Więc pracy przy malowaniu wcale więcej nie będzie.
Dokładnie tak, praca przy maszynach nie ruszy z powodu zmiany barw , co do samej koncepcji malatury nie mam zdania, ale zastrzeżenia budzi fakt że pieniądze pompowanie są w takie głupoty jak projekty kolejnych malatur lokomotyw, zamiast w nowy tabor bo mimo iż lokomotywy po pomalowaniu wyglądają mlodziej wcale młodsze się nie stają.