Po utworzeniu spółki PKP Cargo, na jej stanie znalazło się wiele typów lokomotyw i wagonów. Lokomotywy w zasadzie w swoich typowych dla lat 90-tych barwach zielonych.
Po kilku latach niektóre serie lokomotyw otrzymały malowanie czerwono-niebiesko-białe. Dziś czasem zwane "przejściowym". Nie wiem czy wtedy powstały jakieś dokumenty narzucające na zakłady naprawcze takie malowanie lokomotyw, czy były ściśle określone barwy jak i rozmieszczenie wszelkich elementów graficznych na lokomotywie. Osobiście przypuszczam, że takie rzeczy nie zostały wtedy dokładnie określone, bo pomiędzy lokomotywami występowały różnice w wyglądzie.
W 2008 roku powstała "Księga identyfikacji wizualnej PKP Cargo S.A." w której wszystko zostało bardzo dokładnie określone. Zarówno barwy, jak i rozmieszczenie ich na pudle, według szablonów. Swoją drogą, poszczególne lokomotywy, mimo tego, i tak różniły się między sobą, co nie powinno mieć miejsca. Stworzone wtedy schematy malowania dla poszczególnych serii lokomotyw obowiązywały aż do teraz. Co ciekawe, w księdze tej znajdują się serie, jakie pozostają w eksploatacji do dziś, mimo to malowania tego nigdy nie otrzymały.
Kolejną zmianą w takim razie jest ta, o której jest ten wątek.
Dzięki.
Pytałem, bo choćby na przykładzie modeli zauważyłem kilka trendów:
Wagony:
1. Stare malowanie wagonów (np. na kolor brązowy) plus granatowe logo na białym tle (biały prostokąt).
2. Niebieskie barwy wagonów plus identyczne jak wyżej logo.
3. Obecne niebieskie barwy z białym logo.
Lokomotywy:
1. Barwy kremowo-niebiesko-czerwone lokomotyw (szkoda, że praktycznie niewidoczne w modelach - tylko jakaś fantazja od Piko, nieliczne dziewiątki od EFC i indywidualne przeróbki).
2. Tylko nazwa PKP Cargo (niestylizowana) na oryginalnym malowaniu Alpha Trains.
3. Tylko nazwa spółki na starym malowaniu (plus pojedyncze przypadki historycznego malowania).
4. Motywy trawiaste na EU43.
5. Dwie, trzy lub może cztery (?) wersje różnego zestawienia niebieskich farb plus białe logo (występuje na tych samych lokomotywach - w modelach widać to na stonkach PIKO). Bywa, że są barwy niebieskie z seledynowym, albo bez seledynowego.
Samochody: ;-)
Tu widuję tylko przeróżne białawe oklejone w jakieś niebieskie trójkąty czy nie wiadomo co z granatowym logo spółki. Ogólnie to malowanie wygląda bardzo chaotycznie.
Szkoda, że zmieniają barwy. Te niebieskie były tak zgrabne stylistycznie, że wydawało się, że to docelowa kolorystyka grupy. Teraz mam nieodparte wrażenie, że to co zaprezentowano będzie tylko przejściowe.