• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowy system identyfikacji wizualnej PKP CARGO

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.350 32 10
Rynek Kolejowy - nowe oblicze PKP Cargo:

"PKP Cargo Connect ma się stać podmiotem rozpoznawalnym nie tylko w skali Polski, ale i rynku europejskiego i ma być od razu kojarzona z całą Grupą PKP Cargo. To zaś wymaga ujednolicenia identyfikacji wizualnej. Znikną oczywiście takie marki jak Cargosped i Trade Trans.
– Z punktu widzenia klienta i prowadzenia działalności handlowej ujednolicenie wizerunku i komunikacji jest równie ważne jak przejrzysta i zrozumiała struktura. Jesteśmy jedną, zarządzaną w sposób scentralizowany firmą i nie ma powodu, żebyśmy posługiwali się różnymi markami. Docelowo identyfikacja ma być wspólna dla wszystkich podmiotów z naszej Grupy.

Ujednolicenie identyfikacji wizualnej będzie dotyczyło całej Grupy PKP Cargo. Zmienione zostanie liternictwo w logotypie spółki oraz zostanie wprowadzony nowy kolor główny – czerwony. Tym samym schematem będą posługiwały się wszystkie spółki Grupy PKP CARGO.

Kiedy kilka tygodni temu związki zawodowe głośno mówiły o zmianie logo PKP Cargo i krytykowały poniesione przez spółkę wydatki. Zarząd broni jednak swojej decyzji, podkreślając konieczność ujednolicenia komunikacji jako następstwa zmian strukturalnych. Przedstawiciele PKP Cargo zwracają także uwagę na to, że zmiany będą miały charakter ewolucyjny. Tabor będzie przemalowywany w miarę prowadzenia napraw rewizyjnych, a wszystkie dotąd przygotowane materiały promocyjne zostaną najpierw zużyte i dopiero później zastąpione nowymi."

Ja uważam, że grupa powstająca w oparciu o PKP Cargo, z jej utrwalonym i w mojej opinii atrakcyjnym wizerunkiem, powinna była odziedziczyć tą samą tonację barwną. Co najwyżej dodać do niebieskiego + zieleni nowy element, lub zastąpić zieleń. A już na pewno nie zastępować czerwonym, stosowanym przez największego konkurenta: DB Schenker!!

SP9XUR

Znany użytkownik
Reakcje
864 1 0
(...)A już na pewno nie zastępować czerwonym, stosowanym przez największego konkurenta: DB Schenker!!
Jak najbardziej zgadzam się. Nie mam pojęcia kto na tym pracuje ale malowanie na czerwonym tle jak konkurenci jest absurdalne i w dodatku akurat czerwień jako tło jest paskudna:devil:, białe z kolei tło kompletnie niepraktyczne.
Pierwsza wiadomość wskazująca na grafitowo /szare tło była miła dla oka i do zaakceptowania.
Ta koncepcja pokazywana jako czerwone tło jest brzydka ... żadnego wagonu na czerwono mieć na pewno nie będę.:cenzura:

Reakcje
1.063 25 2
Logo PKP Cargo - Koledzy określacie jako "mydełko w dłoniach",
- moim zdaniem, bardzo fajne skojarzenie!
A mi zawsze poprzednie logo kojarzyło się jako - PKP w trumience, takiej sarmackiej.
natomiast w obecnym logo widzę, że PKP zmalało do kropki, a trumienka ... się rozleciała ! :(
[DOUBLEPOST=1445290676,1445289771][/DOUBLEPOST]A co do nowych znaków, czyli tzw logo firmy ...
jest od kilku lat jakiś niepohamowany ciąg do zmian starego na nowe i to obowiązkowo nowoczesne, bo taki trynd !

Przykłady ?

- takie PZU, z godnego zaufania znaku zmieniono na ... guzik, lub jak określają to inni, na znak drogowy.

- Bank BPH - to już totalna kpina, tu jest obecnie jakiś farmazon!
ot ktoś pociągnął sobie długopisem po serwetce i wyszła mu jakaś taka pętelka.
Początkowo myślałem, że to zarys paluchów dłoni, ale nie - to jakieś chłopki sobie siedzą i gaworzą /też tylko zarys/.

- o znaku Poczty Polskiej pisał już Jarząbek, toć to taki sobie malunek, ot pacniecie pędzelkiem - jakaś trąbeczka dla bobasa !

Wszystko to moim zdaniem jest jakieś niepoważne, ale co za pole do popisu dla "artystów" !
Powiem tyko, że ludzie pracujący w tych firmach mających nowe loga, po prostu się tego wstydzą.
Ale tu mowa o zwykłych pracownikach, ci nie mają w tych sprawach oczywiście nic do powiedzenia i nikt z zarządów firm ich się nie pytał czy są za zmianą i to taką !
Prezesi są natomiast dumni z postępu ... ci są zazwyczaj z nadania i potem będą się pysznić, że to za ich kadencji tam te zmiany zaszły. Tam, bo z reguły jest im obojętne czym zarządzają, nie muszą się przecież na tym znać.

Reakcje
637 3 1
Jak dla mnie jest to przeciwieństwo DB. Bardzo mi się podoba, naprawdę nowocześnie. Ciekawe jak wagony będą malować.
Myślę, że konsekwentnie, czyli... na biało.
Mi też bardzo się podoba :).
Ostatecznie to bardzo praktyczny kolor, szczególnie dla wagonów towarowych przewożących np. węgiel...
Kolor biały jest przecież jeszcze lepszy od niebieskiego, bo o kolorze czerwonym-tlenkowym, stosowanym na PKP przez całe dziesięciolecia - i zupełnie niepraktycznym, nie wspomnę ;).

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.967 122 22
Nie twierdzę, że wersja nowej kolorystyki w przedstawionej powyżej wizualizacji prezentuje się źle. Nawet mi się podoba. Pamiętajmy jednak, że po pierwsze jest to tylko wizualizacja i PKP CARGO może pomalować te lokomotywy w zupełnie inny sposób, a po drugie nie wiemy czy to by dobrze wyglądało także na lokomotywach innych serii. Poza tym, trudno się nie zgodzić z Panem Kojem, że biały kolor chyba nie jest najszczęśliwszym kolorem jaki można wymyśleć do malowania lokomotyw, nie mówiąc już o wagonach. Chociażby z tego względu, mam nadzieję że ktoś wybierze jednak inny schemat malowania tego nowego, przy czym jeśli głównym kolorem stanie się czerwony, to zacznie to przypominać innego przewoźnika...
Czy naprawdę nie mogłoby to wyglądać tak jak na górnej wizualizacji, znaczy odcienie niebieskiego?

escobar

Znany użytkownik
Reakcje
232 7 0
W Austrii mają białe węglarki:p
W Szwajcarii białe lokomotywy:ROFL:

Bardziej mnie wkurza to ciągłe "udoskonalanie" i podpieranie się "marketingowcami" co znają się na każdym produkcie... PKP jest drugim co do wielkości przewoźnikiem Cargo na rynku Europejskim(y)
A planują akcje marketingowe jakby mieli wypromować nowy produkt:confused: Ciekawe czy to zamieszanie ma coś wspólnego ze wzrostem/spadkiem cen akcji PKP Cargo na giełdzie?
fotka z www.flickr.com autorstwa: johnv2400

elektryk33

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
I tak właśnie będzie lok. wyglądać w rzeczywistości.
Lok. będzie miała dokładnie takie malowanie jak na wizualizacji, którą zamieściłem na 1stronie tego wątku.
Dodatkowo informuję zainteresowanych, że lok. zostanie oznaczona serią EU46.
Zmień informatora.

ET22-908 Ostrów Wlkp.
Zobacz załącznik 337102
Wszelkie wątpliwości zostały rozwiane
Przynajmniej jest patriotycznie-biało czerwono.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora: