• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0e nowy projekt - Lyd2

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.837 32 2
Idą do mnie ostatnie części - koła przekładni, więc będę mógł zacząć robić elementy modelu. Cena - jak pisałem w okolicach Lxd2 Bemo, dokładnej ceny nie podam, bo sytuacja inflacyjna jest dynamiczna a rząd robi wszystko aby było jeszcze ciekawiej... Będą zestawy do montażu do wykonania przez średnozaawansowanych modelarzy, staram się zaprojektować model tak aby był jaknajmniej pracochłonny w montażu a co za tym idzie nie zadrogi. Dlatego wszystko trwa dość długo, każdą część trzeba sprawdzić, dopasować przetestować.

Załączniki

JSz

Aktywny użytkownik
Reakcje
196 11 0
Witam i jednocześnie przepraszam że dopiero teraz wrzucam obiecane zdjęcia klapki wlewu paliwa i komina podgrzewacza cieczy chłodzącej silnik spalinowy oraz wymienniki (typu woda - woda) przekładni hydraulicznej, ale jak głosi przysłowie: "lepiej późno , niż wcale":
img_20221025_095901_412.jpg
img_20221025_095909_434.jpg

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.837 32 2
Rama z napędem. Szare elementy to balast, dobre dociążenie to podstawa. Cała rama - kolor czarny to jeden element - czyli łatwy montaż. Kołą są bardzo dobrej jakości od Lucka, są praktycznie identyczne z Lxd2, może Luck robi je także dla Bemo? W przyszłym tygodniu zacznę robić budy. Pierwsza seria planuję 100 szt, cena jak pisałem porównywalna z Lxd2, może minimalnie drożej z uwagi na napęd wiązarowy.

Załączniki

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.837 32 2
Wyjąłem właśnie pierwszy odlew pudła, jeszcze bez dachu, który będzie osobno odlewany - łatwy montaż przeszklenia i dostęp do budki, wszystko dla ułatwienia i dużej serii. Przednie lampy też osobno - te akurat byłoby trudno wyjąć z formy razem z pudłem. Porównanie z Lxd.

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.837 32 2
Pierwsze próby malowania. Porównanie z Lxd2. Na 4 zdjęciu malowanie czołownic - trzeba opracować szablon, metodą prób i błędów dochodzę do tego aby pasy były czysto naniesione. Oznaczenia nie są docelowe, pierwsza seria będzie z Cukrowni Dobre i CBK - Brześć Kujawski. Biały pas wyszedł słabo, podcieki, bo skończyła mi się dobra taśma mask,. Widać różnicę jak wychodzi z gorszą, słabo klejącą taśmą. W napędzie widać sporo balastu, masa - 110 g, Lxd2 - 135 g, czyli uciąg będzie tylko minimalnie gorszy.

Załączniki