• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.013 127 22
I znów próbujecie to tłumaczyć pomiarami, ogniskowymi aparatu i tak dalej. Ale nie rozumiecie, że dla niektórych osób już pierwsze spojrzenie na model mówi czy proporcje są okej czy nie. Mnie również coś nie pasuje w czole, ale się nie odzywałem bo to i tak nic nie zmieni i liczę na to, że po pomalowaniu odpowiednim reflektorów i ram okien okaże się wszystko jednak w porządku.

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
2.108 46 3
spojrzenie na model mówi czy proporcje są okej
"Efekt optyczny" osiągany poprzez dokonanie w (uproszczonym) modelu zmian względem pierwowzoru, które (paradoksalnie) ten model do pierwowzoru upodobnią, to kluczowa sprawa. Czy cztery kominy na Titanicu miały tę samą wysokość? Chyba wszyscy "z pamięci" powiedzą, że tak. A - wcale nie. Dwa środkowe były wyższe o 45 cm, ponieważ w przeciwnym razie efekt optyczny (zjawisko entazy) sprawiał, że wyglądałyby na niższe, czyli dziwnie...

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.427 30 2
A z przykładów bliższych modelom lokomotyw kolory na modelach stosuje się minimalnie jaśniejsze właśnie po to żeby sprawiały wrażenie takich samych jak w oryginale— bo na małych powierzchniach niby te same RALe robią wrażenie ciemniejszych.
Dajcie spokój, dzielicie włos na czworo.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.604 454 99
liczę na to, że po pomalowaniu odpowiednim reflektorów i ram okien okaże się wszystko jednak w porządku.
Tak uważam. Niech ci, co widzą "coś nie tak" zwrócą także uwagę na fakt, że np. na zdjęciach w których porównano oryginał i model, reflektory na oryginale mają białe obwódki, co optycznie powiększa ich przednią powierzchnię, w porównaniu do czarnych "obwolutek" zmniejszających ją na modelu. Jednolity kolor na czole w linii okien niepomalowanego docelowo modelu daje podobny efekt jeśli chodzi o szyby czołowe. Ja tez bym się wstrzymał z krytykowaniem do czasu,, gdy Roco pokaże docelowo pomalowany (ostateczny) model.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.324 602 30
Dawaj porządną fotografię jakiegokolwiek Czecha od czoła i git
To wprawdzie chyba nie było do mnie, ale proszę. EP05-22 w roku 1994 i EP05-16 10 lat później. Zwróćcie uwagę na to, że 22 miała na reflektorach srebrne ramki, powiększające średnicę całości, a 16 tych ramek nie ma, więc całe wiadra są nieco mniejsze (wkład reflektora z odbłyśnikiem i szybą jest oczywiście taki sam w obu lokomotywach).

133 (4a).jpg

DCP_1852.jpg

I porównanie innego ujęcia 16-ki z modelem Roco, na którym nieudolnie pomalowałem ramki okien na biało.

11A_0596a.jpg

Moim zdaniem model jest w porządku, już bym go zamówił, gdyby nie te cholerne gniazda (o dacie rewizji nie wspominając).

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.120 57 2
Chyba nie było :)
Roco dodało jako nowość PKP bardzo fajny model wagonu pocztowo/bagażowego budowy pruskiej z przydziałem do stacji Międzyrzecz. Wagon ten pasuje zatem idealnie do drugiej edycji donnerów 74019, które również są z Międzyrzecza (dla przypomnienia - wagony z pierwszej edycji miały przydział do stacji Gniezno).
https://www.roco.cc/rde/produkte/wagen/personenwagen/6200196-post-gepackwagen-pkp.html

Do tego dochodzą jeszcze dwa wagony 2 kl, budowy wojennej - tzw. Behelfspersonenwagen (wagony towarowe przebudowane na pasażerskie). Te wagony również mają przydział do stacji Międzyrzecz.
https://www.roco.cc/rde/produkte/wagen/wagensets/6200195-2-tlg-set-behelfspersonenwagen-pkp.html

Wróżę teraz z fusów mojej kolejnej porannej kawy, że Roco pójdzie za ciosem i wkrótce pojawi się Ok1-359, dla której międzyrzecka szopa była domem przez bodajże kilkadziesiąt lat. Dopiero ok 1989 trafiła do Wolsztyna, gdzie się we mnie zakochała ;) (a może to było na odwrót :devil:).

Cios mogłoby też oddać Piko, wydając pasującą Tekatkę. Tych damulek w Międzyrzeczu też trochę stacjonowało :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 172
Tabor 28
Tabor 165
Tabor 18
Tabor 28