• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2025

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.543 556 30

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.254 0 0
Ciekawostką jest fakt, że model Artitec będzie pewnie odpowiadać konkretnie temu egzemplarzowi z albumu. Tak wynika z numeru, który częściowo da się odczytać ze zdjęcia
Faktycznie, zestaw C12c (20.251.98) zawiera kalkomanie dla tego konkretnego wagonu. Ale egzemplarz uwieczniony na zdjęciu w lipcu 1976 roku chyba już nie miał na dachu wywietrzników Torpedo. Czy kolega @Flotoma, a może ktoś inny ma wiedzę, czy jeszcze jakieś dodatkowe modyfikacje zestawu od Artiteca byłyby wskazane do odtworzenia tego konkretnego wagonu, tak jak wyglądał on w ep. IVb?

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.554 5 0
Faktycznie, zestaw C12c (20.251.98) zawiera kalkomanie dla tego konkretnego wagonu. Ale egzemplarz uwieczniony na zdjęciu w lipcu 1976 roku chyba już nie miał na dachu wywietrzników Torpedo. Czy kolega @Flotoma, a może ktoś inny ma wiedzę, czy jeszcze jakieś dodatkowe modyfikacje zestawu od Artiteca byłyby wskazane do odtworzenia tego konkretnego wagonu, tak jak wyglądał on w ep. IVb?
Jeszcze nie robiłem analizy dla tego modelu. Na pewno kolega Krzysiek już nad tym pracuje. Na razie jednak nie podpowiem. Model czeka w kolejce :)

SU45-122

Nowy użytkownik
Reakcje
8 1 1
Co do zapowiedzi Robo na III kw 2025, zastanawiają mnie dwa szczegóły, czy oby na pewno jest to dobrze odwzorowane .Wagon w malowaniu IC , ma jeszcze na trafaretce, PKP nie PKPIC. Zdarzało się to , ale na rewizjach z początku tego malowania (powiedzmy 2004-2006r) a ten model będzie miał rewizję 2013r.
Czy mogło być tak, że taki jeden wagon uchował się tyle lat, bez zmienionego tego oznaczenia?

Również kuszetka, z oznaczeniem Bc, moim zdaniem nie wiem czy nie powinna być Bc-x? Tu by było dobrze jak ktoś, kto jest specem od tych okresów kiedy x był stosowany, żeby się wypowiedział.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.350 32 10
Czy mogło być tak, że taki jeden wagon uchował się tyle lat, bez zmienionego tego oznaczenia?
Nie, to jakaś dezinformacja od Robo: model 222260/1 ma największy sens jako uzupełnienie TLK Mazury (200210/1), w tym zestawie malowanie IC z 2013 jest poprawne, z VKM oraz indeksem przedziałów w serii. Remtrak w 2013 by nie zrobił takiego babola (bo VKM był prawnie wymagany od wielu lat). Nawet jakby ktoś się bardzo uparł, to już raczej nie mieli szablonu ze starym logotypem PKP

OP
OP
A

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.802 128 1
Co do zapowiedzi Robo na III kw 2025, zastanawiają mnie dwa szczegóły, czy oby na pewno jest to dobrze odwzorowane .Wagon w malowaniu IC , ma jeszcze na trafaretce, PKP nie PKPIC. Zdarzało się to , ale na rewizjach z początku tego malowania (powiedzmy 2004-2006r) a ten model będzie miał rewizję 2013r.
Nie, to jakaś dezinformacja od Robo: model 222260/1 ma największy sens jako uzupełnienie TLK Mazury (200210/1), w tym zestawie malowanie IC z 2013 jest poprawne, z VKM oraz indeksem przedziałów w serii. Remtrak w 2013 by nie zrobił takiego babola (bo VKM był prawnie wymagany od wielu lat). Nawet jakby ktoś się bardzo uparł, to już raczej nie mieli szablonu ze starym logotypem PKP
W sprawie rzeczonego modelu, na stronie ROBO, jest informacja: Wagon ten powstał dzięki zdjęciu, autorstwa Andrzeja Etmanowicza. Wydaje się, że opublikowanie zdjęcia rozwiązałoby wszelkie wątpliwości.

Ten dział to nie dyskusja...
Czyżby? Proponuję przewinąć do góry strony i dokładnie przeczytać tytuł wątku wraz z prefiksem.
Może jednak warto przenieść dyskusję do wyodrębnionego wątku: ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.082 449 99
Również kuszetka, z oznaczeniem Bc, moim zdaniem nie wiem czy nie powinna być Bc-x? Tu by było dobrze jak ktoś, kto jest specem od tych okresów kiedy x był stosowany, żeby się wypowiedział.
Z formalnego punktu widzenia (z tego co wiem) oznaczenie "-x" weszło na początku lat 90-tych na wagonach osobowych. Mam kuszetkę z epoki IVc (lata 80-te) i tam jest oznaczenie "Bc". Takie też oznaczenie widziałem na oliwkowych wagonach z tej epoki na zdjęciach z reala. Czy tu jest dobrze? Nie wiem, gdyż już nie raz słyszeliśmy o wyjątkach.... może Robo-Modele mają na to "kwity" (zdjęcia) i tak zrobili....
Ja szukałem z oznaczeniem PKP (bez trumienki) ale znalazłem tylko z "iksem".... na przykład >>TO<< , ale chyba gdzieś widziałem z trumienką z oznaczeniem "Bc".

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.082 449 99
A te wagony PKP PLK występują w naturze, a jeśli tak to czy modele są ich wiernym odzwierciedleniem?
Wagon z zestawu 290010 na wizualizacji opisany jako "wagon 2": KLIK
Nie sądzę aby ROBO-Modele wymyślali te konkretne modele tworząc tzw. "malowanki". Raczej i tutaj kierowali się rzeczywistością, z naciskiem na "kierowali", bo układ skrzyń w podwoziu zdaje się nieco innym być niż na zdjęciu, które udało mi się znaleźć. Ale nie daję gwarancji, że akurat tym zdjęciem się kierowali. Może mają jakieś inne zdjęcia, gdzie ten element odpowiada modelowi.
To są właśnie te niuanse, które często trudno spełnić wykorzystując fabryczną formę jako "uniwersalną" do różnych okresów eksploatacji, przydziałów i malowań danego taboru, gdzie nieraz takowy przechodzi różne modyfikacje w czasie. Dotyczy to nie tylko wagonów, ale i lokomotyw...
Jeśli ktoś nie uznaje kompromisów w modelach wielkoseryjnych, skazany jest na własne przeróbki albo manufaktury i dobrą dokumentację na temat wyglądu oryginału. W przeciwnym razie zostają albo narzekanie, albo świadoma akceptacja tego co oferuje producent.

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.207 66 5
Z formalnego punktu widzenia (z tego co wiem) oznaczenie "-x" weszło na początku lat 90-tych na wagonach osobowych. Mam kuszetkę z epoki IVc (lata 80-te) i tam jest oznaczenie "Bc". Takie też oznaczenie widziałem na oliwkowych wagonach z tej epoki na zdjęciach z reala. Czy tu jest dobrze? Nie wiem, gdyż już nie raz słyszeliśmy o wyjątkach.... może Robo-Modele mają na to "kwity" (zdjęcia) i tak zrobili....
Ja szukałem z oznaczeniem PKP (bez trumienki) ale znalazłem tylko z "iksem".... na przykład >>TO<< , ale chyba gdzieś widziałem z trumienką z oznaczeniem "Bc".
Ja mam 2 fotki z Kudowy (przepraszam, że nie podam autorów, bo nie znam, ale są ogólnodostępne na różnych stronach)
Wydaje mi się, że jest tam Bc.....

sp32068_Kudowa-Gdynia.jpg
Kudowa-zdrój 2.jpg

Jedna fotka z okolic Łeby, ale tu niewiele widać, Jedno jest tu pewne, że byłyby to 2 kuszetki Robo obok siebie, ta poprzednia i ta z obecnej zapowiedzi. Czy typ się zgadza (jak dla mnie tak, ale ekspertem nie jestem).

FB_IMG_1689836068035.jpg

Jedno zdjęcie z Kopenhagi, gdzie oznaczenie jest Bcdu

20110424004037-4f3610d3-me.jpg

Wagony PLK (sygnatura na zdjęciu)
Częstochowa 7.10.2013

PLK Częstochowa 7.10.23.jpg

PS.
Na śmierć zapomniałem, że taką kuszetką jechaliśmy w '97 do Grecji z moim ojcem.
Moje zdjęcie na stacji w Salonikach. Poniżej w Atenach, ten sam rok, nie moje zdjęcie.

Grecja Saloniki 97.jpg

Grecja Ateny 97.jpg

Ostatnio edytowane:

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.577 500 107
Ciekawe czy ten drugi wagon na zdjęciu to jest ten drugi z zestawu ROBO. Mam wrażenie, że ma on drzwi tylko z jednej strony i dodatkowo taki wypust w drugim oknie.

@Kris, jaki pociąg w Polsce posiadał w składzie ten wagon (chodzi o kuszetkę z Salonik) ?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 149
Tabor 11
Tabor 88
Tabor 18
Tabor 28