• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

DBAG

Użytkownik
Reakcje
48 1 0
Witam kolega nie będący niestety użytkownikiem naszego forum poprosił mnie żebym dowiedział się czy modele tych wagonów platform są zgodne rzeczywistymi wagonami ( czy nie są to przemalowanki)?
Dobre pytanie, właśnie przeglądam formum na szybko i nikt (chyba) jeszcze nic o tych modelach nie naisał. Widzę, że w RŚM są też platformy innych zarządów [https://www.swiatmodeli.com/szukaj.html/szukaj=rgs] i widać, że są odwzorowane różnce, ale pytanie, na ile to wszystko jest zgodne z rzeczywistością. Może ktoś z Kolegów zakupił już te modele i mógłby pokazać kilka zdjęć i napisać coś o jakości wykonania, a przede wszystkim o zgodności z oryginałem?

maciusuper

Nowy użytkownik
Reakcje
10 1 0
Niby dlaczego? Chcę to kupie nie chce nie kupie modele zarezerwowane przejdą do puli po 7 dniach z braku wpłaty. To chyba tak działa ?? Z EP07-361 też było podobnie modele z rezerwacji weszły do wolnej sprzedaży.
https://www.modelcenter.pl/sondaze
"Zamawiając model z działu Sondaże, zobowiązuje do zakupu tak samo, jak w dziale Preorder"

Warto wiedzieć ze dodając do koszyka zawierasz umowę że ją kupisz. Taki 'sondaż"
Nie "dodając do koszyka", tylko trzeba wyklikać i potwierdzić zamówienie, no ale to brzmi mniej dramatycznie.

Ostatnio edytowane:

DBAG

Użytkownik
Reakcje
48 1 0
Dziękuję Koledze. Nawet jest krótka, pozytywna, recenzja. Próbuję jednak znaleźć zdjecia prawdziwych wagonów, zwłaszcza PL-CTLL i DB-AG, bo te mnie najbardziej zainteresowały, i niestety za wiele nie znalazłem... Jeśli to ten wagon https://gueterwagenkatalog.dbcargo....lachwagen-mit-4-radsaetzen/R-p-s-689-5854500#, to np. w modelu jest koło hamulca, którego nie ma w oryginale.

krzy.lok

Znany użytkownik
Reakcje
513 16 0
W sondażu i przedsprzedaży mamy około 10 modeli (nie uwzględniam czy analog, czy cyfrowy, tylko nowa forma). Szanowałem i szanuję firmę Schlesienmodelle. Obserwuję jej rozwój i poczynania od początku. Z całym szacunkiem, ale myślę, że sondaż czy przedsprzedaż modeli, połączona z bądź co bądź zawarciem jakiejś umowy w momencie oddania głosu na to co bym chciał kupić nie do końca mi odpowiada. Powody? Nie wiem jak będzie wyglądał produkt finalny (ale znając możliwości i staranie, to pewno nieźle), nie wiem jaki numer, przedział, barwy. Nie wiemy kiedy ukaże się produkt finalny (z tym bywa w przypadku firmy różnie) no i jaka będzie cena. Może się zdążyć, że firma zostanie wyprzedzona przez konkurencję z równie dobrym lub lepszym modelem. Dla mnie za dużo niewiadomych. Jestem zainteresowany wszystkimi z tych modeli, których jeszcze nie ma na rynku i do których nie ma form. Jak się ukarzą pewno kupię wszystkie. Jeżeli byłby to sondaż na zasadzie czego oczekuję, to jestem za. Biorę wszystko Panie Robercie.......... Ale nie w ciemno.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.708 124 86
Nie wiem czy wiecie ale na rynku australijskim ( i okolice) takie przedsprzedaże to norma. Nie wiem od którego roku to funkcjonuje ale jest. Aktualnie kilka firm prowadzi przedsprzedaż na swoje modele. I jeszcze jedno. Tam trzeba z góry zapłacić. Także teges... I tak macie dobrze, że tylko trzeba się "zadeklarować".

Ostatnio edytowane:

krzy.lok

Znany użytkownik
Reakcje
513 16 0
Jako konsument możesz kupić zdalnie i bezkarnie oddać. W praktyce możesz po prostu nie zapłacić i nie dostaniesz towaru.
To prawda. Ale to mało poważne zachowanie z strony zainteresowanych kupnem.
Wystarczy przeprowadzić rzetelny sondaż bez zobowiązań i później według kolejności zainteresowania klientów produkować modele od najbardziej pożądango, nawet w formie przedsprzedaży. Wtedy wiemy co i jak i na czym stoimy. Wątpię ( być może się mylę) by Schlesienmodelle wydała te modele wszystkie naraz w jednym roku. Więc po co taka dziwna forma sondażu?

Ostatnio edytowane:

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.366 18 0
Różnica między sondażem a przedsprzedażą jest w tym momencie taka, że producent w przypadku niewystarczającej liczby zamówień w ramach sondażu (w założonym czasie) nie wyprodukuje modelu.

Później wydzielę te wpisy do nowego i dopiszę swoje przemyślenia, bo widzę, że PIKO swoim podejściem do polskiego rynku sprawiło, że żyjecie jak pączki w maśle. No ale w jego przypadku działa tu ekonomia skali.

Póki co idę się bawić z chłopakami zamiast siedzieć tutaj, bo dziewczyny wyjechały na cały dzień. Miłego dnia wszystkim życzę!

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.381 36 7
Nie wiem czy wiecie ale na rynku australijskim ( i okolice) takie przedsprzedaże to norma. Nie wiem od którego roku to funkcjonuje ale jest. Aktualnie kilka firm prowadzi przedsprzedaż na swoje modele. I jeszcze jedno. Tam trzeba z góry zapłacić. Także teges... I tak macie dobrze, że tylko trzeba się "zadeklarować".
No i ok, ale to nie Australia

Różnica między sondażem a przedsprzedażą jest w tym momencie taka, że producent w przypadku niewystarczającej liczby zamówień w ramach sondażu (w założonym czasie) nie wyprodukuje modelu.

Później wydzielę te wpisy do nowego i dopiszę swoje przemyślenia, bo widzę, że PIKO swoim podejściem do polskiego rynku sprawiło, że żyjecie jak pączki w maśle. No ale w jego przypadku działa tu ekonomia skali.
No właśnie, więc różnica jest, ale niesymetryczna - uwzględnia tylko interesy producenta, nie zabezpiecza interesów konsumenta.
A PIKO, no cóż - poważniej podchodzi do tematu, i tyle

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.077 115 11
No ale jeśli jest sonda to nie preordery. To jak jakby Cie ktoś zapytał czy lubisz Bentleya i odpowiadając na sondę zawieram kontrakt na kupno tegoż:)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 85
Tabor 10
Tabor 38
Tabor 18
Tabor 28