• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.689 443 99
A kiedy EP07 IC z klimatyzacją. Na zdjęciach wyglądało ze już niedługo.
Może kolega wyjaśnić, jak ze zdjęcia odczytać termin dostawy?
to się odnosiło nowych edycji. Jak się domyślam to czeka nas sporo nowości....
Najpierw 20 stron dywagacji i pytań o modele "w trakcie projektowania".
Przepraszam, ale jak czytam o dostępności "w trakcie projektowania lub produkcji" (brak zdecydowania w trakcie czego), to równie dobrze można by dopisać "w trakcie zastanawiania się".

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
811 30 0
Najpierw 20 stron dywagacji i pytań o modele "w trakcie projektowania".
Przepraszam, ale jak czytam o dostępności "w trakcie projektowania lub produkcji" (brak zdecydowania w trakcie czego), to równie dobrze można by dopisać "w trakcie zastanawiania się".
Dokładnie. Gość nawklejał zdjęć lokomotyw z wyprzedzeniem na dwa lata do przodu, a później napisze, że Piko robi to co on ma w planach.
Moderatora proszę o wyczyszczenie wątku włącznie z moim wpisem.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.323 18 0
Dokładnie. Gość nawklejał zdjęć lokomotyw z wyprzedzeniem na dwa lata do przodu, a później napisze, że Piko robi to co on ma w planach.
Moderatora proszę o wyczyszczenie wątku włącznie z moim wpisem.
ACME latami nie wydaje modeli z katalogu, zatem skoro mamy oficjalną zapowiedź SM, to takowa zostaje. Koniec tematu.

Porządki zrobimy później, ale nie będą dotyczyły zapowiedzi tylko niepotrzebnej dyskusji.

maciusuper

Nowy użytkownik
Reakcje
10 1 0
Dokładnie. Gość nawklejał zdjęć lokomotyw z wyprzedzeniem na dwa lata do przodu,
Najpóźniejsze są planowane na K2 2026, to jest półtora roku. Dragon będzie wedle planu za 10mc.
Można też liczyć 2024, 2025, 2026, wtedy to 3lata:)

a później napisze, że Piko robi to co on ma w planach.
Griffin i Dragon to nie są niespodzianki:

Jak widać napisane było że SM ZABIERA się za projektowanie tych lokomotyw ponad rok temu. Wystarczająco wcześnie żeby się dogadać i nie dublować.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.256 88 0
Rok wypustu deklarowany przez producenta jest jedynym kryterium decydującym, do którego wątku powinna trafić informacja.

Reszta postów jest do przeniesienia/usunięcia. Ten też. Rozmowy z producentem n.t. możliwych dalszych projektów wg mnie są bardzo cenne, ale nie tutaj.

Laku

Aktywny użytkownik
Reakcje
482 25 1
Jak dla mnie to wątek ten powinien być zablokowany w zakresie dyskusji nad ofertą do czasu jej ukazania się. Inaczej forum spuchnie o kolejne megabajty gadania o niczym.
:oops:
Wręcz odwrotnie.
Jeśli jest "przedsprzedaż" na stronie modelcenter i można sobie dany model zarezerwować klikając go do koszyczka to chyba warto wiedzieć jaki model się rezerwuje?
W czym zatem przeszkadza dyskusja o tych modelach i dopytywanie o szczegóły?
Wedlug teorii "zablokować do czasu ukazania się" nie możemy dopytywać o modele i mamy rezerwować w ciemno, tak? A potem facet zarezerwuje sloty produkcyjne w fabryce na podstawie tych wyborów i się nagle okaże, że część rezerwacji się wycofa bo nie pasuje np. przydział lub data rewizji, tak?
To jaki sens ma system przedsprzedaży wtedy? Producent przecież robi takie czy inne ruchy finansowe na podstawie tych naszych koszyczków

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.323 18 0
Ja jeszcze raz, kontrolnie.

Nowości PKP 2025 zaczęły się od Albert Modell. Nikt nie miał z tym problemu. Potem Roco (te nowości na kolejny rok w TT pokazuje w październiku) i Robo. Także problemu nie było, a że MaTrix generalnie PKP ma w poważaniu, to ichniejsze nowości, które wpadają w 2025, się tu po prostu nie znalazły. Problem pojawił się z SM, gdzie nie tylko pojawiła się zapowiedź, ale także informacja o przedsprzeży, co jest konkretnym ruchem w stronę klienta, szczególnie że serwuje ten ruch bezpośrednio producent, a nie jakiś, ten czy inny, sklep. Tego kompletnie nie rozumiem, co niektórych boli. Za nieco ponad miesiąc będzie PIKO, tradycyjnie pokazujące nowości na dany rok przed rozpoczęciem tego roku. To wszystko w 2024. Kalendarzowo - rok wcześniej.

Zatem wyluzujcie, cieszcie się życiem, zapowiedziami, albo narzekajcie na brak kasy w portfelu, bo innego sensownego powodu na tym etapie do narzekania nie widzę (tudzież kolejnego kombinowania ukrywania planowanych zakupów przed żoną). Będą rzuty/zdjęcia modelu, wtedy będzie można się przyczepić do koloru ramek, zderzaków, kształtu okien, nie tego przydziału czy błędnej daty rewizji. Wtedy też z zapowiedzi będzie można przejść do osobnego wątku.

Taki wtręt. Obiecane w 2023 roku gruszki PKP Trixa (w N) wyjdą dopiero w 2025, zatem kalendarzowo opóźnienie mam już dwuletnie i z tym żyję (portfel się cieszy, bo dłużej puchnie). Pisałem o ACME, które termin zapowiedzi traktuje z typowo włoskim - luźnym podejściem, a i Exact-Train się z planami nie wyrabia, co seryjnie potwierdzają kolejne katalogi z tymi samymi, niewydanymi jeszcze, wagonami.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.207 156 7
Warto zauważyć bardzo dobry ruch producenta - nowość w SM. Najnowsze zapowiedzi są już wreszcie podzielone na dwie grupy: wersje analogowe i cyfrowe. Klient będzie mógł od razu (wzorem innych producentów) zdecydować jaką wersję chce nabyć, bez czekania na dekoder i innych niedogodności. Kolejnym plusem jest to, że wersja analogowa będzie wreszcie pozbawiona głośnika, a wersja cyfrowa za to będzie w pełni "uzbrojona". @Robert Reschka - to bardzo dobry ruch, myślę, że będzie to bardzo dobrze odebrane przez rynek.
PS. Szkoda tylko, że EP09 nie będą w ten sam sposób sprzedawane. Może jest ku temu teraz okazja, w związku z zamieszaniem z płytką?
PS2. Świetnie, że nowe siódemki będą miały wreszcie oświetlenie kabiny - kolejny dobry krok, dobra modyfikacja, ale jakże istotna.

Ostatnio edytowane:

czacza

Aktywny użytkownik
Reakcje
174 10 4
Najpóźniejsze są planowane na K2 2026, to jest półtora roku. Dragon będzie wedle planu za 10mc.
Można też liczyć 2024, 2025, 2026, wtedy to 3lata:)

Griffin i Dragon to nie są niespodzianki:

Jak widać napisane było że SM ZABIERA się za projektowanie tych lokomotyw ponad rok temu. Wystarczająco wcześnie żeby się dogadać i nie dublować.
Podobno dźwięki są już na youtube: :ROFL::LOL:

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
Co do PIKO i moich zapowiedzi. Ja się trzymam lokomotyw NEWAGU, PESY nie ruszyłem na razie, więc mają pole do manewru. Zresztą co ja wiem, co oni zrobią? Na razie skaczą po starociach, parowozach, nowoczesnych lokomotyw typowo polskich nikt wam nie robi. Jedynie ochłapy przemalowanych Husarzy, Vectronów i Traxxy nam dali, bo te formy i tak już są. Zacząłem współprace z drugą fabryką, więc mam teraz większe siły przerobowe. Że niektórym PIKOmanom się to nie będzie podobało, z tego sobie sprawę zdaję. Próbowałem się z Panem Gransickim dogadać w Poznaniu na temat nowych konstrukcji NEWAGu i PESY, ale był jak węgorz. Żadnych konkretów się nie dało ustalić. W innych tematach tak, ale w temacie NEWAG/PESA nic. Więc robie to, co chce zrobić, na co mam materiały uzbierane i dźwięki nagrane. Ja robie swoje i reszta mnie nie obchodzi.

Podobno dźwięki są już na youtube: :ROFL::LOL:
Wielgusiak, ty się twoim kombajnem zajmij, a nie martw się o dźwięki Griffina, które już jest w LeoSoundLab nagrany, a nie na youtube.

Ostatnio edytowane:

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
697 54 1
(...) Kolejnym plusem jest to, że wersja analogowa będzie wreszcie pozbawiona głośnika, a wersja cyfrowa za to będzie w pełni "uzbrojona". @Robert Reschka - to bardzo dobry ruch, myślę, że będzie to bardzo dobrze odebrane przez rynek.
PS. Szkoda tylko, że EP09 nie będą w ten sam sposób sprzedawane. Może jest ku temu teraz okazja, w związku z zamieszaniem z płytką?
PS2. Świetnie, że nowe siódemki będą miały wreszcie oświetlenie kabiny - kolejny dobry krok, dobra modyfikacja, ale jakże istotna.
Plusem?
Wreszcie?
A w czym przeszkadza głosnik w analogowym modelu?
Bo nie bardzo rozumiem.
I czemu, według Ciebie, rynek ma dobrze przyjąć i odebrać zubożony produkt? :niepewny:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.207 156 7
Plusem?
Wreszcie?
A w czym przeszkadza głosnik w analogowym modelu?
Bo nie bardzo rozumiem.
I czemu rynek ma dobrze przyjąć i odebrać zubożony produkt?
To proste. Ci co chcą włożyć tylko dekoder jazdy i oświetlenia do modelu i nie interesuje ich dźwięk, wybiorą wersję analogową i zamontowany głośnik i tak nie zostanie wykorzystany i jest marnotrawstwem. Tę wersję wybiorą także Ci, którzy kupią model do gabloty. Ci co chcą mieć pełną wersję z dźwiękiem zakupią wersję z dekoderem dźwiękowym (i głośnikiem). System opracowany przez wielkie firmy i działa. Nic nowego się nie wymyśli.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
697 54 1
To proste. Ci co chcą włożyć tylko dekoder jazdy i oświetlenia do modelu i nie interesuje ich dźwięk, wybiorą wersję analogową i zamontowany głośnik i tak nie zostanie wykorzystany i jest marnotrawstwem. Tę wersję wybiorą także Ci, którzy kupią model do gabloty. Ci co chcą mieć pełną wersję z dźwiękiem zakupią wersję z dekoderem dźwiękowym (i głośnikiem). System opracowany przez wielkie firmy i działa. Nic nowego się nie wymyśli.
o_O
Marnotrasrwo?
Serio? :)
Ja bym w takim razie poszedł krok dalej, lub dwa, a nawet trzy.
Zestaw kołowy z gumką, tylko dla tych co chca jezdzic po makiecie, a dodatkowa rama wózka, dla tych z trzecią szyna. A dla tych co chcą do gabloty, bez silnika, a może nawet bez elektroniki. :ROFL:
Proszę Cię...:)
Ale z Ciebie zgrywus :D

Wnusio_85

Nowy użytkownik
Reakcje
17 0 0
Co do PIKO i moich zapowiedzi. Ja się trzymam lokomotyw NEWAGU, PESY nie ruszyłem na razie, więc mają pole do manewru. Zresztą co ja wiem, co oni zrobią? Na razie skaczą po starociach, parowozach, nowoczesnych lokomotyw typowo polskich nikt wam nie robi. Jedynie ochłapy przemalowanych Husarzy, Vectronów i Traxxy nam dali, bo te formy i tak już są. Zacząłem współprace z drugą fabryką, więc mam teraz większe siły przerobowe. Że niektórym PIKOmanom się to nie będzie podobało, z tego sobie sprawę zdaję. Próbowałem się z Panem Gransickim dogadać w Poznaniu na temat nowych konstrukcji NEWAGu i PESY, ale był jak węgorz. Żadnych konkretów się nie dało ustalić. W innych tematach tak, ale w temacie NEWAG/PESA nic. Więc robie to, co chce zrobić, na co mam materiały uzbierane i dźwięki nagrane. Ja robie swoje i reszta mnie nie obchodzi.

Wielgusiak, ty się twoim kombajnem zajmij, a nie martw się o dźwięki Griffina, które już jest w LeoSoundLab nagrany, a nie na youtube.

I Panie Robercie najlepiej iść robić swoje, rozwijać się i nie oglądać na boki. Zapowiedzi są - są. I trzymam kciuki oby wszystko poszło zgodnie z planem.

Nie rozumiem niektórych, nikt nie zapowiadał Dragona/Gryffina to źle, jak już jest to też źle. Typowo polskie januszowe narzekanie. Nie obrażając nikogo wychodzę z założenia, że takie osoby co ciągle się do czegoś czepiają mają chyba nudno w życiu.

Bigi45

Użytkownik
Reakcje
78 2 0
Panie @Robert Reschka, jeśli można to mam jedno pytanie. Otóż zamówiłem w przedsprzedaży 3 lokomotywy ET26, ET43 oraz SM42, wszystkie z dźwiękiem. Po czym gdzieś tu na forum wyczytałem informację, że w przyszłości w lokomotywach SM będzie gniazdo Plux22 (jeśli to prawda). Po czym przeczytałem sobie opisy jakie występują do zamówionych przezemnie lokomotyw. Wyglądają one następująco:

"Model firmy Schlesienmodelle w skali 1:87 H0 cyfrowy z dekoderem ESU Loksound 5.0 i głośnikiem.

- Oświetlenie biało / czerwone zmieniające się z kierunkiem jazdy.
- Oświetlenie kabiny maszynisty zmieniające się z kierunkiem jazdy.
- Oświetlenie pulpitu zmieniające się z kierunkiem jazdy.
- Napęd na 6 osi bez gumek przyczepnościowych (Dwie osie z gumkami są dołożonone osobno)
- Sprężynujące zderzaki.
- Minimalny promień łuku dla modelu wynosi 350mm."

Pytanie czy płytka w tych lokomotywach będzie obsługiwać oświetlenie E1 oraz jakie gniazdo będzie na płytce ? Z opisu wynika raczej, że oświetlenie będzie skromne. Czy to tylko opis jest mało precyzyjny ? Przejście na gniazdo Plux22 zapewne sprawi, że zniknie mikrokontroler. Wtedy w dekoderze nie wystarczy wyjść aby obsłużyć wszystkie funkcje takie jak: światła E1, oświetlenie pulpitu czy kabiny, elektrosprzęgi, serwa do pantografów.
Czy może jednak jestem w błędzie ? Gdzie leży prawda ? :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 42
Tabor 18
Tabor 24