• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2024

Intruz

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
557 6 1
Raczej ma to być reedycja z tymi samymi numerami, ale zapowiadany jest jeszcze jeden pasujący wagon 2kl. Co do ciągnika najlepiej będzie się nadawał OKo1 od Piko (jest z przydziałem z tej samej DOKP Poznań) ale na takiej linii do Orchowa (za chyba p. Andrzejem Masselem z forum wmtmk) składy były mieszane pod względem przydziałów. Mianowicie wagony były ze st. mac. Gniezno (DOKP Poznań) ale już obsługę trakcyjną (Oi2 i Tw1) zapewniała par. Inowrocław (DOKP Gdańsk). Tak było przynajmniej na początku lat 60. Do Oi2 pasują jak złoto tegoroczne boczniaki ze st. Inowrocław (mam i polecam :)).

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
zapowiadany jest jeszcze jeden pasujący wagon 2kl.
Dokładnie czekamy na Roco 6200013, który póki co jest nowością 2023, ale w sklepie słyszałem plotkę, że może być przełożony na 2024.

6200013.jpg

Czyli będzie skład z zestawu 3 wagonów + bagażowy + ten nowy. To już jest realistyczny skład z tym lokiem:
Co do ciągnika najlepiej będzie się nadawał OKo1 od Piko

a na konia to chyba Oi2 od Roco się nada
Ten koń był dedykowany do zetstawu tzw. wagonów "toruńskich" Roco 64295, 64296, 45565.

Co do numerów, gdyby chcieli wydać z tymi samymi co w 2022, po co by je zamazywali w katalogu? Póki co można mieć skład (D + ABi + Bi + Bi + Bi). Wg mnie wystarczający ;)

Ostatnio edytowane:

arvent

Aktywny użytkownik
Reakcje
597 8 0
Co do numerów, gdyby chcieli wydać z tymi samymi co w 2022, po co by je zamazywali w katalogu? Póki co można mieć skład (D + ABi + Bi + Bi + Bi). Wg mnie wystarczający ;)
Na stronie producenta Roco w opisie pod zestawem 74019 jest informacja: "Neue Betriebsnummern", zatem oficjalnie Roco informuję, że będą to wagony z nowymi numerami. Nie wiem tylko, czy gdy Roco robiło podobne zmiany oznaczeń jakiś swoich kolejnych setów, to czy na 100% chodzi tylko o zmianę numeru wagonu, czy istnieje także możliwość zmiany przydziału. Obstawiam jedynie zmianę numerów.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Obstawiam tak samo. Ten sam wagon z tym samym przydziałem, inne numery inwentarzowe, nieznana póki co rewizja w granicach epoki IVa.

Ty42

Ostrzeżony
Reakcje
198 265 5
Bankierzy wypychają dziadostwo, i starzywo w postaci Donnerów rocowskich, (formy sprzed ponad 30 lat) i fleischmannowskich... (poręcze odlane razem z pudłem).. a wy się cieszycie... z czego? z miliona tych malowanek? Oi2 tych siedmiu pudełek nie uciągnie... jest stanowczo za lekka, i ledwo sama jeździ... to następne dziadostwo...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.191 504 30
Donnerów rocowskich, (formy sprzed ponad 30 lat) i fleischmannowskich... (poręcze odlane razem z pudłem)
O jakich "Donnerach fleischmannowskich" z poręczami odlanymi z pudłem mowa? Ostatnio wydane modele Roco z form Fleischmanna to nie "donnery" tylko boczniaki i poręcze mają oddzielnie nakładane. Może najpierw warto sprawdzić, a potem pluć jadem...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.191 504 30
Faktycznie, ten donner wyżej wygląda na model Fleischmanna. Ale całkiem niedawno Roco wydało zestaw trzech podobnych wagonów z IV epoki ze stacji Gniezno i to były modele Roco, nie Fleischmanna (zestaw Roco 74019), z oddzielnymi poręczami, więc nie przyszło mi do głowy, że ten zapowiadany będzie inny. A co do tego ostatnio zapowiadanego, Roco 6200013, to na stronie Roco jest opisany jako wyprzedany z fabryki - co jednak nie znaczy, że już został wysłany do sklepów. Ale co ciekawe, na stronie Roco jest pokazany zestaw 74019 (który mam od jakiegoś czasu), ale jako nowość na III kwartał 2024 z uwagą o nowych numerach.
A co do plucia jadem: najwyraźniej mamy różne odczucia, dla mnie stwierdzenia w stylu
Bankierzy wypychają dziadostwo, i starzywo w postaci
są już formą bardzo nieelegancką. No, ale ja jestem przecież "starszym człowiekiem" :p, dla młodszego pokolenia to najwidoczniej jest normalny, "kulturalny" język. :(

arvent

Aktywny użytkownik
Reakcje
597 8 0
Wybaczcie, że odbiję nieco od tematu, ale odnośnie wagonów Donnerbüchsen, to czekam, żeby sama BRAWA, albo BRAWA na zlecenie któregoś z polskich sklepów, wypuściła polskie warianty tych wagonów. Tym bardziej, że wypuścili już wersje na kilka krajów, w tym tegoroczna nowość jako wagony czechosłowackie. Niecierpliwie czekam na ich katalog nowości na 2024.
BRAWA.jpg

Reakcje
145 11 0
Wybaczcie, że odbiję nieco od tematu, ale odnośnie wagonów Donnerbüchsen, to czekam, żeby sama BRAWA, albo BRAWA na zlecenie któregoś z polskich sklepów, wypuściła polskie warianty tych wagonów. Tym bardziej, że wypuścili już wersje na kilka krajów, w tym tegoroczna nowość jako wagony czechosłowackie. Niecierpliwie czekam na ich katalog nowości na 2024.
Z takimi prośbami to chyba trzeba by do LokoModel pisać. Z tego co się orientuję to min zamówienie to chyba 300szt z każdego typu/rodzaju.

404W Eaos

Aktywny użytkownik
Reakcje
170 9 0
Gondola rumuńska.

Natomiast Roco 6200013, to Cid27. Czyli konstrukcja wywodząca się od rodziny Ci21. Oczywiście już metalowa. Której dalszym rozwinięciem były klasyczne donnery Ci, BCi i Bi.
Będzie uzupełnieniem składu w IVa. Ja żałuję, że niestety nie będzie wydany w IIIc. Akurat pasowałby do dęblińskich donnerów Fleischmanna.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
38 10 2
i fleischmannowskich... (poręcze odlane razem z pudłem
Ale zaryzykuję stwierdzenie, że te Fleischmanowskie Donnery były i są (tzn. te stare Made in Germany) bardzo dobre. Przynajmniej nic z nich nie odpada, detal jak dla mnie na wystarczającym poziomie i nawet przez szkło powiększające braków / skaz fabrycznych się nie dopatrzyłem. Fleischmannowskich Donnerów nie zamienię na żadne inne (w których to są krzywo doklejone detale i braki w detalach bo coś odpadło).

OP
OP
A

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.931 121 1
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 46
Tabor 393