Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Model w wersji analogowej na się ukazać pod koniec listopada br. Natomiast wersja cyfrowa z dźwiękiem na być dostępna na rynku dopiero pod koniec lutego 2024 roku.
Dla miłośników starszych epok Roco wrzuciło gotowy model wagonu bagażowego 34408 Fy (6200012)
Abstrahując od barwy oliwki w fotomontażu i oświetlenia gotowego wyrobu, z różnic w gotowym:
- kolor klamek
- grubsze parapety okienne
- opis skrzyń pod pudłem - "Akumulatory"
Dla miłośników starszych epok Roco wrzuciło gotowy model wagonu bagażowego 34408 Fy (6200012)
Abstrahując od barwy oliwki w fotomontażu i oświetlenia gotowego wyrobu, z różnic w gotowym:
- kolor klamek
- grubsze parapety okienne
- opis skrzyń pod pudłem - "Akumulatory"
No i ten poziomy uchwyt biegnący wzdłuż pudła wagonu - wydaje się odrębną, przestrzenną częścią w porównaniu do 'obrazka' podpisanego jako fotomontaż (gdzie wygląda na odlany razem z budą).
Model w wersji analogowej na się ukazać pod koniec listopada br. Natomiast wersja cyfrowa z dźwiękiem na być dostępna na rynku dopiero pod koniec lutego 2024 roku.
Ciekawe, też wczoraj byłem i takiej informacji nie usłyszałem Tym bardziej, że na profilu facebookowym sklepu Przystanek jest taka informacja: Nowość PIKO Polska
Wersja analogowa trafi do sprzedaży w listopadzie
Ale jak faktycznie będzie, to już niedługo się przekonamy
Jak ktoś już chciał koniecznie mieć 'byka' w malowaniu CTL, mogli do tej budy wybrać ET22-468 (foto 2) i już byłoby lepiej. Nie wiem czym kierują się wykonawcy tych malowań w modelu.... w rzeczywistej "R005" jest inny układ wywietrzników, inne reflektory, itd... amatorka...
Jak ktoś już chciał koniecznie mieć 'byka' w malowaniu CTL, mogli do tej budy wybrać ET22-468 (foto 2) i już byłoby lepiej. Nie wiem czym kierują się wykonawcy tych malowań w modelu.... w rzeczywistej "R005" jest inny układ wywietrzników, inne reflektory, itd... amatorka...
Wybór ET22-468 wcale nie jest dużo lepszy... też jest kilka różnic względem modelu bazowego - być może, dlatego PIKO do tej pory nie wykonało modelu tej maszyny. Pomijam fakt, że w oferowanych konwersjach ET22-468 są źle rozmieszczone oznaczenia, a ponadto kalkomanie mają błędy m.in. nieprawidłowa czcionka numeru lokomotywy. Poniżej dwa moje zdjęcia pierwowzoru:
Pomijam fakt, że w oferowanych konwersjach ET22-468 są źle rozmieszczone oznaczenia, a ponadto kalkomanie mają błędy m.in. nieprawidłowa czcionka numeru lokomotywy.
W tym momencie chodzi mi bardziej o wybór bazy, a nie o to jak ktoś wykonał kalki na istniejących konwersjach. Chciałem ogólnie zauważyć, że numer 468 byłby lepszy do zastosowania na bazie PIKO niż ewidentnie różniący się R005.... nawet jeśli są jakieś różnice.
Szkoda, że baza do tego modelu już mocno odstaje od aktualnego poziomu modeli. PIKO mogłoby opracować go na nowo. 8-pinowy dekoder, pantografy z wersji Hobby, detale odlane z budą - słabo jak na poziom Expert - szkoda kasy w mojej ocenie
Kto ma kupić, kupi... Dla Piko to jest "low hanging fruit".
Tak samo będzie z każdą kolejną SP/SM/SU42.
Taka potrzeba rynku.
Fakt, po SM31, pachnie słabo.
Każda potwora znajdzie swego amatora.