• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2022

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.178 504 30
A żeby wypionować kłonice, należałoby podpiłować kłonice albo opórki (albo jedno i drugie). Trochę to pewnie uciążliwe i pracochłonne, ale moim zdaniem próby doginania kłonic nie są najlepszą metodą. Pomijając ryzyko złamania, po takim zabiegu kłonice nie będą proste.

Platforma Res Rivarossi.jpg

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
IMG_20220516_084646.jpg IMG_20220516_084713.jpg
Jak widać kłonice to stoją sobie jak chcą a tak w ogóle to wagony są wygięte w banan pod wpływem włożonego towaru. Bo choć tu nie widać to w środku leży kilkanaście kęsisk które w pełni wykorzystują ładowność wagony. A tak w ogóle to stety niestety Roco ma lepszą imitację czeskiego Res-a

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
W Modelmanii jest już Traxx Lotos i to jak widze najtaniej w Polsce, a jeszcze jak ktoś ma rabat ..... :) . Porównałem swojego z Traxxem elektrykiem PCC i w sumie wykonanie budy na tym samym poziomie więc nie rozumiem dlaczego jeden jest Hobby, drugi Expert. Fakt, Lotos spalinowy ma mniej szczegółów, PCC ma pantografy, izolatory itp. Ale sama buda identycznie wykonania. Spalinowóz TRAXX Lotos (Piko 57543) - sklep modelarski ModelMania

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.143 129 19
W Modelmanii jest już Traxx Lotos i to jak widze najtaniej w Polsce, a jeszcze jak ktoś ma rabat ..... :) . Porównałem swojego z Traxxem elektrykiem PCC i w sumie wykonanie budy na tym samym poziomie więc nie rozumiem dlaczego jeden jest Hobby, drugi Expert. Fakt, Lotos spalinowy ma mniej szczegółów, PCC ma pantografy, izolatory itp. Ale sama buda identycznie wykonania. Spalinowóz TRAXX Lotos (Piko 57543) - sklep modelarski ModelMania
Jeden jest HOBBY, a drugi EXPERT m.in. dlatego, że jeden ma białe oświetlenie na żarówkach, a drugi biało-czerwone na diodach. Różnic jest więcej, choć tak jak słusznie zauważyłeś, zewnętrznie modele są do siebie dosyć podobne jeśli chodzi o szczegółowość i stopień odwzorowania detali.

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.259 225 2
Jeden jest HOBBY, a drugi EXPERT m.in. dlatego, że jeden ma białe oświetlenie na żarówkach, a drugi biało-czerwone na diodach. Różnic jest więcej, choć tak jak słusznie zauważyłeś, zewnętrznie modele są do siebie dosyć podobne jeśli chodzi o szczegółowość i stopień odwzorowania detali.
Parafrazując, to jest takie g...o zawiniete w złoty papierek.

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
412 5 2
W poprzedniej edycji oznaczenia wagonu były na górze w obecnej są na dole. Teraz pytanie która wersja jest prawidłowa, a może obie są?
Zdjęcie producenta.
1654513354947.png

Noah

Znany użytkownik
Reakcje
550 2 0
A propos modelu PIKO Traxxa Lotosu - udało się komuś poustawiać CVki tak by model płynie ruszał i hamował? Mój robi to dość... dziko.
Nie wiem czy nie przeinwestowałem zakładając mu dekoder ESU v5, który u mnie w Traxxach PR czy PCC spisuje się świetnie.
W innym modelu PIKO Hobby, Rh 1116 Taurus ÖBB przyoszczędziłem montując dekoder Piko 56122 i tam problemów nie ma.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 29
Tabor 385
Tabor 382