• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2022

MarcinŁ

Aktywny użytkownik
Reakcje
218 11 2
Wielkie dzięki kolego Remaj12 za opinię. :)
Kusi mnie ten model z uwagi na ciekawe malowanie i nieco inną formę. Jeśli cena będzie rozsądna pojawi się na mojej półce.
Mam go na oku, więc jak się pojawi dam Wam znać, chyba że ktoś mnie ubiegnie. ;)

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
802 89 3
Wydaję mi się, że informacja się jeszcze tu nie ukazała.
Znalazłem jeszcze jedną nowość od Piko, wspólnie ze Światem Modeli:

Jeszcze informacja od Pana Ryszarda:
"Witam,
Nie rezerwuję na razie SU42 - nie znam jeszcze ceny - będzie większa ilość tych modeli.
Przydziały to prawdopodobnie Wrocław i Gdynia."

http://www.swiatmodeli.com/su42-pikosm-p-11181.html
Z największą przyjemnością kupię i mogę dobrze zapłacić ale niech w końcu nie przebija poprzednia farba to raz, a dwa niech zacznie się zgadzać układ żaluzji i wywietrzników w stosunku do numeru.

Kto kiedykolwiek poważnie myślał nad przeróbką SP42 na SU42 ten wiem ile faktycznie modeli SP42 nadaje się pod przeróbkę na SU42.
Inicjatywa fajna, ale za mało serca tego technicznego w malowaniu i merytorycznego w doborze bazy pod konkretny numer.

SM

Aktywny użytkownik
Reakcje
165 9 1

"Witam,
Nie rezerwuję na razie SU42 - nie znam jeszcze ceny - będzie większa ilość tych modeli.

Model będzie konwersją jednej z SM42 - bez patrzenia na układ żaluzji i innych drobnych szczegółów.
Możliwe, że nie będzie zmieniane także malowanie ostoi (po bokach). Jakość malowania powinna być OK.
Model dla mniej wymagających, którzy chcą mieć w kolekcji SU42 w tym malowaniu.
Sprawa konwersji została kiedyś dogadana z Piko i dlatego jest Piko/SM.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Jak pisałem wcześniej, we wnioskach wyciągniętych po opublikowaniu nowości Piko 2022, SM ma naprawdę teraz swoje pięć minut, bo ten rok zapowiada się wyjątkowo chudy pod względem siódemek od Piko. Będzie ciekawie.

Noah

Znany użytkownik
Reakcje
550 2 0
Raczej przypadek.

Raz, że już wcześniej otrzymaliśmy węglarki PROTORa, więc to wznowienie. Dwa, wagony w tych oznaczeniach to niemal chleb powszedni śląskich szlaków i już kilka malowań otrzymaliśmy wcześniej.

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4

"Witam,

Tę "nowość" mam od ponad 3 lat:
https://forum.modelarstwo.info/threads/kolekcja-cezarego.44156/#post-752492

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
Tu jest przykład jakości modeli ACME montowanych w Chinach. Wagon kuszetka PKP IC z zestawu EuroNight "Metropol-Chopin" cz.2 ( z pod Choinki).
Wąż wklejony na zderzaku, do tego z pęknięciem z uwagi na naciąg wokół tarczy. Nie można tego wygiąć, ani wyjąć zderzaka. Masakra. Próbuję wydębić z ACME nowy wąż (naprodukowali sporo Z 136), ale to równie trudne jak wyciągnięcie wklejonego elementu.
Przy okazji to i owo też niechlujnie przyklejone od spodu modelu.

Załączniki

jpl

Użytkownik
Reakcje
5 0 0
Są też różnice na ścianach bocznych. Żaluzje trochę inaczej w "niskich" numerach bocznych. Tzn. Akurat w katalogu 2022 PIKO pokazało stronę lokomotywy gdzie różnic chyba nie ma. Za to strona gdzie żaluzje są na wysokości linii okien ma tak, że np. W ET21-442 nie dochodzą one do okienka środkowego. W 92 chyba powinny dochodzić.

Jak w tej ET21-98: http://www.wgk.cal.pl/details.php?image_id=18295&mode=search&sessionid=eh9opmlf7i8vmdvhup015o7k83
Racja, żaluzje - ale to akurat PIKO pokazało w wizualizacji 51606, gdzie widać żaluzje od okna do okna.
Dzięki za wyjaśnienia! Czyli PIKO przyłożyło się do tematu. ;)

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.141 129 19
Gdyby ktoś jeszcze nie wiedział, to w tym roku (wstępnie na przełomie II/III kwartału) ma się ukazać zapowiadany niegdyś przez Schlesienmodelle model EU07-466 :D .
Schlesienmodelle napisał(a):
Sneak Preview No. 05 for EU07.303E.4/5 2022 Series
PL Następny duet w tym roku będa dwa żółte czoła. Wznowiony nakład Wrocławskiej EU07-541, i pierwszy model żółtego czoła z reflektorami halogenowymi, EU07-466 z Katowic.
DE Das nächste Lok-Paar in diesem Jahr wird die neu aufgelegte EU07-541 aus Breslau sein, und als erstes Modell einer Gelbnase mit Halogen-Scheinwerfern die EU07-466 aus Kattowitz.
EN The next loco pair this year will be relaunched EU07-541 based in Wrocław, and the first yellow nose loco model with halogen lights, the EU07-466 based in Kattowitz.
EU07-466
Zakład Taboru
w Katowicach
ZNTK Poznań S.A.
Napr. rew. 27 12 01
Numer Katalogowy / Artikelnummer / Item number 107016

Schlesienmodelle 107016 EU07-466 PKP Zakład Taboru w Katowicach ZNTK Poznań S.A. Napr. rew. ...jpg
- źródło: facebook.com/schlesienmodelle/posts/4588411304622028

Ja już mam dla niego zaplanowaną służbę :gwizd: :

- źródło: gigabyt.cal24.pl/galeria1/eu07/do%20475.html
- autor: "Gigabyt"
- opis: "EU07-466 oczekuje na odjazd ze stacji początkowej z pociągiem osobowym relacji Gliwice - Częstochowa, 10.02.2004."

2004.02.10. - EU07-466 z poc. os. rel. Gliwice - Częstochowa, oczekuje na odjazd ze stacji po...jpg

Ostatnio edytowane:

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
T M M
Reakcje
4.310 171 19

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.903 111 11
Licytacja lub jak kto woli deklaracja najwyższej kwoty za dany kalendarz jest prowadzona na forum nic w poście nie pisze o Allegro.
Gdyby ktoś jeszcze nie wiedział, to w tym roku (wstępnie na przełomie II/III kwartału) ma się ukazać zapowiadany niegdyś przez Schlesienmodelle model EU07-466 :D .

- źródło: facebook.com/schlesienmodelle/posts/4588411304622028

Ja już mam dla niego zaplanowaną służbę :gwizd: :

- źródło: gigabyt.cal24.pl/galeria1/eu07/do%20475.html
- autor: "Gigabyt"
- opis: "EU07-466 oczekuje na odjazd ze stacji początkowej z pociągiem osobowym relacji Gliwice - Częstochowa, 10.02.2004."

Zobacz załącznik 866472
A jakie wagony do tej żółtego pyszczka przewidujesz?

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.141 129 19
A jakie wagony do tej żółtego pyszczka przewidujesz?
Cóż... podobnie jak na załączonej wyżej fotografii, planuję dołączyć "Bohuny", z tym że raciborskie - PIKO 97056 oraz 97057:

97056.jpg 97057.jpg

Lokomotywa pojawiała się też na pociągach z/do Raciborza, które były obsługiwane stacjonującymi tam "Bohunami", więc będzie to pod względem przydziałów w miarę realistyczny skład, natomiast będzie raczej nieco naciągany pod względem okresu eksploatacji pierwowzorów modeli - wagony powinny mieć już cechę "PKP" w tzn. "trumience" (lato 2002 r. - lokomotywa po naprawie zakończonej 27.12.2001 r.). Dodatkowo powinny być 4, a są tylko 2... mam jednak dobrą wiadomość dla innych - lokomotywa pojawiała się na pociągach rozpoczynających bieg w Krakowie, więc chyba nie będzie żadnym nadużyciem zaproponowanie poprowadzenia nią składu pociągu pośpiesznego złożonego z najnowszych modeli krakowskich Y-ków od PIKO- 58394, 58395, 97615, 97616 - które są z tego samego okresu eksploatacji co lokomotywa:

35821_58394_id=27260.jpg
36150_58395_id=27261.jpg
35348_97615_id=27348.jpg
35349_97616_id=27349.jpg
A o jakich modelach SM PKP Cargo jest mowa na FB? Denaturat pokazany w grudniu, IC też, dziś z żółtym czołem. A Cargo było zaprezentowane?
Robert jedynie wspominał, że w sumie ma być 5 różnych malowań w 2022 roku, w tym m.in. PKP Cargo, ale nic konkretnego jeszcze nie zapowiadał w barwach tego przewoźnika. Może już niedługo znów uchyli rąbka tajemnicy :) .

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 28
Tabor 385
Tabor 382