• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2022

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.749 397 7
Pierwsza edycja modeli wagonów DR w wersji "Halberstädter" rozeszła się jak ciepłe bułeczki, więc nic dziwnego, że Roco przygotowuje następny wypust - w tym i WR dla PKP,

A propos - Kolego Andrzeju - co to jest ta "wersja fabryczna" - bo przyznam szczerze - pierwszy raz o niej słyszę...

MariuszU

Aktywny użytkownik
Reakcje
308 2 0
Pierwsza edycja modeli wagonów DR w wersji "Halberstädter" rozeszła się jak ciepłe bułeczki, więc nic dziwnego, że Roco przygotowuje następny wypust - w tym i WR dla PKP,

A propos - Kolego Andrzeju - co to jest ta "wersja fabryczna" - bo przyznam szczerze - pierwszy raz o niej słyszę...
Kolego Bolesławie to wagony z drzwiami w kolorze pudła i różnicami w stosunku do późniejszej eksploatacji jak pas podokienny i napisy.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.925 531 30
co to jest ta "wersja fabryczna"
Chodzi mi o fabryczne malowanie z samego końca epoki IVc, kiedy te wagony były dostarczone do Polski, bez kremowych drzwi i z brązowym dachem oraz z pomarańczowym pasem i logo WARS. Taki model robił dawno temu Sachsenmodelle. Niżej dwa kiepskie zdjęcia mojego w gablocie, wykadrowane z większego obrazu.

IMG_7342.JPG

IMG_7348.JPG

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.925 531 30
Nie, 1:87, 303 mm długości. Nie było takiego modelu w skali 1:100.

PS. Tu w sąsiedztwie innych wagonów. W tym samym składzie przed Warsem dwa Y/B DR (Tillig), za nim dwa wagony DB (L.S.Models) i Y PKP (Heris).

IMG_7347.JPG

Ostatnio edytowane:

Juras XR4Ti

Aktywny użytkownik
Reakcje
206 9 0
Ja bym podemonizował ;) bo o ile w analogu jest tylko prąd stały i silnik to w sterowaniu cyfrowym jest jeszcze dekoder, który "czując" że jest odciążany poprzez popychanie inną lokomotywą jeszcze bardziej obniża napięcie i potęguje problem różnych prędkości zamiast go rozwiązywać. Podobnie w za szybkiej lokomotywie - zwiększone obciążenie będzie dodawało prędkości. Efekt jest potem taki, że lokomotywy szarpią i nie ma z tego radości.
Oczywiście jest i na to sposób - wyłączyć w konfiguracji dekodera regulacje obciążenia.
Szarpania ni zauważyłem. Ale po sprzęgnięciu Ty2 ROCO z BR52 Trikx'a, ten ostatni zgubił gumki przyczepnościowe...

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.267 88 0
po sprzęgnięciu Ty2 ROCO z BR52 Trikx'a, ten ostatni zgubił gumki przyczepnościowe
Dokładnie to jest objaw buksowania kół. Jak są gumki i dekoder, warto starannie dobrać tabelę prędkości. Tory w koło, dwa loki goniące się, jak któryś jedzie szybciej, zmniejszamy wartość w tabeli. I tak po kolei każdy krok prędkości. Nie ma gwarancji, że jadąc w przeciwnym kierunku nadal będą zsynchronizowane...

Bez gumek - nie ma problemu.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.419 137 19
Informację podał sklep Świat Modeli z Rybnika. Mam potwierdzenie z pierwszej ręki (z innego źródła), że cytuję: "Wszystko na to wskazuje.". Po prostu przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać. Tyle lat czekaliśmy w nadziei, czekaliśmy cały ten rok wiedząc już, że producent pracuje nad modelem, to chyba jeszcze pół roku "damy radę", co nie ;) ?
Na stronie Piko nadal widnieje termin na koniec stycznia.
Niestety terminy na stronie firmy PIKO w takich przypadkach często są aktualizowane dopiero jak pierwotny termin "przeleci" - z reguły przez pewien czas po tym nie ma informacji o terminie dostępności, a później jak zostanie podjęta decyzja/zostanie doprecyzowane kiedy będzie to realne/ktoś zauważy niezaktualizowaną informację na stronie, pojawia się kolejny termin - tak wynika z moich obserwacji, które prowadzę od dłuższego czasu (nie tylko dla polskich modeli).

Alonzo

Aktywny użytkownik
Reakcje
279 4 2
Jeżeli to prawda to szkoda ,aczkolwiek nic nie pozostaje innego tylko czekać dalej cierpliwie . Mam nadzieje ,że obsuwa nie będzie aż tak duża jak koledzy tu podajecie

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 86
Tabor 10
Tabor 50
Tabor 18
Tabor 382