• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2022

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.519 19 0
No, ale tu dali zdjecie z oryginałem tak pomalowanym, więc akurat malowaniem odwzorowali rzadko spotykany, ale oryginał. Chyba że chodzi tylko o kiepską jakość wykonania :)
Nie do końca :). Ten ze zdjęcia to późniejsza wersja, z czarnymi zderzakami (też zresztą dostępna w Brekinie z dużymi kompromisami). No i jak ktoś opracował kalki na wyloty powietrza w tylnej klapie, to już mógł odzwierciedlić te późniejsze, mniejsze, a nie te z włoskich wersji i pierwszych polskich.

TORONCIAK

Aktywny użytkownik
Reakcje
549 24 3

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.938 121 22
Popatrzyłem na te modele i fakt - jakość ich wykonania jest na niezbyt wysokim poziomie. Czasem takie modele widujemy tu na forum, gdy ktoś kto jeszcze nie ma wystarczających umiejętności prezentuje swoje dokonania. Nie ma w tym nic złego, bo każdy się z czasem uczy i nabiera doświadczenia. Ale sprzedawanie takich modeli bez wskazania na wady wykonania, do tego w nie małej cenie, budzi faktycznie mieszane uczucia. Na pewno nabywcy się znajdą i to tacy odpowiedni, czyli takich których na to stać a i wad w modelach nie widzą. Ale można odnieść wrażenie że poważny sklep bawi się w sprzedaż modeli wątpliwej jakości, co nie przystoi jakby.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.151 88 0
poważny sklep bawi się w sprzedaż modeli wątpliwej jakości
Widzę tu tak wiele negatywnych opinii o poczynaniach tego sklepu, że zachodzę w głowę, dlaczego ciągle nazywa się go "poważnym". W każdym razie, czytając to forum, umieściłem ich w czółówce mojej listy, gdzie nie kupować.

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
660 5 2
I jedna zapowiedź wznowienia od PIKO na styczeń 2022. Ciekawe jaki numer wydadzą.

Zobacz załącznik 852905
Zapowiadane wznowienie w/w modelu ET22 zniknęło ze strony PIKO. Może doszli do wniosku (podobnie jak wcześniej słusznie zauważył @Remaj12 ), że wydawanie wznowienia 96333 oraz nowego zielono-zielonego ET22 z okrągłymi reflektorami (96337) wpłynie na słabą sprzedaż wznowionego modelu? Choć trochę późno na taką korektę

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.217 133 19
Zapowiadane wznowienie w/w modelu ET22 zniknęło ze strony PIKO. Może doszli do wniosku (podobnie jak wcześniej słusznie zauważył @Remaj12 ), że wydawanie wznowienia 96333 oraz nowego zielono-zielonego ET22 z okrągłymi reflektorami (96337) wpłynie na słabą sprzedaż wznowionego modelu? Choć trochę późno na taką korektę
Rozmawiałem wczoraj z przedstawiciele firmy PIKO w Polsce i potwierdził mi, że model 96333 jednak wypada z oferty, właśnie ze względu na nielogiczność wydawania w tym samym czasie dwóch modeli lokomotyw w zasadzie w tym samym schemacie malowania oraz z niemal identycznego okresu eksploatacji. Otrzymałem także informację, że model 96337 / 96338 będzie odwzorowywać lokomotywę z fotografii w katalogu, a więc ET22-951 z przydziałem do Zakładu Taboru w Bydgoszczy, zatem - przynajmniej ja - wpisuję go na - póki co - dosyć krótką listę zakupów modeli firmy PIKO w tym roku, zaś modelu ET22-271 przyjdzie mi dalej poszukiwać na rynku wtórnym...

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.938 121 22
czy próbowali koledzy zadzwonić i porozmawiać o tych modelach ze sklepem?
A po co? Jak idę do sklepu spożywczego po cytrynę dajmy na to, a okazuje się niezbyt wyględna za to droga za kilogram, to rozmawiam z obsługą, czy najzwyklej w świecie daję sobie spokój z zakupem i zaczynam postrzegać właściciela jako niepoważnego?

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.607 13 6
Kolego Cocu, to porównanie z cytrynami nie jest trafne, cytryny możesz kupić w wielu sklepach, te przerabiane modele tylko w jednym. A skoro ktoś krytykuje dany wyrób to uważam że wypowiada się bo jest obeznany w tym temacie, na temat tych przeróbek się nie wypowiadałem ponieważ te modele nie są w mojej skali, ale ja zadzwoniłem do sklepu i powiedziałem im o tych Waszych zastrzeżeniach do tych przerobionych modeli, tylko tyle mogłem zrobić, łatwo jest krytykować, ale pomóc to już jest trudniej, nastały takie czasy.

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.500 27 2
Ktoś zauważył, że Lokomodel przełożył terminy ukazania się wagonów? :)

Brawa 50466 (LM02-21) wagon zakryty PKP seria Kdsto 0 195946 ep.IIIb (H0)

Przewidywany termin ukazania się modelu : 20.05.2022
50466_brawa_1-800x800.jpg

Brawa 49614 (LM01-21) wagon cysterna do przewozu smoły, PKP seria RRh 0 554938 Zakłady Koksownicze Wałbrzych ep.IIIb (H0)
Przewidywany termin ukazania się modelu : 20.05.2022
49614_brawa_1-800x800.jpg

Kudlaty

Aktywny użytkownik
Reakcje
728 23 1
Kolego Cocu, to porównanie z cytrynami nie jest trafne, cytryny możesz kupić w wielu sklepach, te przerabiane modele tylko w jednym. A skoro ktoś krytykuje dany wyrób to uważam że wypowiada się bo jest obeznany w tym temacie, na temat tych przeróbek się nie wypowiadałem ponieważ te modele nie są w mojej skali, ale ja zadzwoniłem do sklepu i powiedziałem im o tych Waszych zastrzeżeniach do tych przerobionych modeli, tylko tyle mogłem zrobić, łatwo jest krytykować, ale pomóc to już jest trudniej, nastały takie czasy.
Ale w czym pomóc ? Sklep ten doskonale wie co sprzedaje i w jakiej jakości. Jest to szukanie naiwniaków i chęć pozbycia się zalegających Taurusów od Roco z magazynu. Doceniam inicjatywę ale poziom wykonania bardzo słaby. Mam wiele Taurusów wykonanych przez Pana Dariusza Wnuka i mam co porównywać. Zresztą nie trzeba być znawcą a trochę estetą aby wyłapać że poszli na łatwiznę.

ed250

Aktywny użytkownik
Reakcje
444 89 5
Ale w czym pomóc ? Sklep ten doskonale wie co sprzedaje i w jakiej jakości. Jest to szukanie naiwniaków i chęć pozbycia się zalegających Taurusów od Roco z magazynu. Doceniam inicjatywę ale poziom wykonania bardzo słaby. Mam wiele Taurusów wykonanych przez Pana Dariusza Wnuka i mam co porównywać. Zresztą nie trzeba być znawcą a trochę estetą aby wyłapać że poszli na łatwiznę.
Jest jeszcze kwestia legalności tych modeli i wykorzystania znaków towarowych. Darek ma wszystkie materiały oficjalnie pozyskane od PKP Intercity i ich zgodę, a oni raczej zrobili to na hura by się tylko pozbyć towaru. Co innego jak robisz na własny użytek, a co innego jak na sprzedaż, czerpiesz zyski wykorzystując cudzy znak firmowy.
@Jan Bednarczyk trzeba było się o to spytać, czy mają zgodę i robią to zgodnie z prawem.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.938 121 22
łatwo jest krytykować, ale pomóc to już jest trudniej
Znaczy mam to zrobić za nich lepiej?
Czy też pomocą uważasz dokładne wskazanie niedoskonałości? Ale to już jest dla mnie trochę niepoważne, by sklepowi mówić co jest nie tak z modelem jaki wykonany został na ich zamówienie.

A skoro dzwoniłeś, to napisz nam proszę co Ci odpowiedzieli, bo wielce to jest ciekawe. Kajali się może? Przepraszali? Wycofali modele z oferty bądź zniżyli cenę? A może chociaż wypisali podane przez Ciebie wady na stronie sklepu obok oferty?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 10
Tabor 0
Tabor 18
Tabor 17
Tabor 382