• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2022

404W Eaos

Aktywny użytkownik
Reakcje
170 9 0
Rysiu

Tak właśnie myślałem że to 24Ve, ale to przecież typowa Polska konstrukcja; Roco zrobiło model typowo Polskiego wagonu, czy 24Ve na eksport też szedł?
Nie Roco, tylko jeszcze Klein. Na eksport do Austrii poszedł oparty na typie 24V typ 421V - m. in. na wózkach Y25. Jeszcze wcześniej któraś z odmian 24V była sprzedawana do NRD.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.502 512 30
Warto tu dodać, że ORE to skrót od Office for Research and Experiments, czyli ośrodek badań i eksperymentów (nie podam z pamięci oficjalnego tłumaczenia nazwy na polski), od 1992 roku przekształcony w ERRI - European Rail Research Institute. Ośrodek należał do UIC - Union Internationale des Chemins de fer, czyli Międzynarodowego Związku Kolei. Opracowane przez ORE dokumentacje przyjmowały następnie formę tzw. kart (zwanych też fiszkami) UIC - stąd moje stwierdzenie, że wózek był produkowany w oparciu o dokumentację UIC (opracowaną przez ORE) jest również prawidłowe.

dulebson

Nowy użytkownik
Reakcje
9 0 0
Warto tu dodać, że ORE to skrót od Office for Research and Experiments, czyli ośrodek badań i eksperymentów (nie podam z pamięci oficjalnego tłumaczenia nazwy na polski), od 1992 roku przekształcony w ERRI - European Rail Research Institute. Ośrodek należał do UIC - Union Internationale des Chemins de fer, czyli Międzynarodowego Związku Kolei. Opracowane przez ORE dokumentacje przyjmowały następnie formę tzw. kart (zwanych też fiszkami) UIC - stąd moje stwierdzenie, że wózek był produkowany w oparciu o dokumentację UIC (opracowaną przez ORE) jest również prawidłowe.
Fajno że napisałeś te informacje, szukałem tego w internecie. Warto dodać że nazewnictwo "wózki ORE" jest raczej zwyczajowe - żargonowe. Co więcej nasze 1XTa, też w zasadzie jest wózkiem ORE :)

ed250

Aktywny użytkownik
Reakcje
444 89 5
Przy drugiej kabinie też ktoś się bawił poręczami

Ciekawe czym maskowali dolny pas przy malowaniu na biało, że tak podciekała farba, taśma biurowa, plaster, a może tą swoją co paczki obklejają:niepewny:
Znów szkoda bazy.
Po ostatnich akcjach modelmania traci u mnie miano poważnego sklepu.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 10
Tabor 0
Tabor 18
Tabor 17
Tabor 382