• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2021

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.604 454 99
To dlaczego on tyle kosztuje? Rzeczywiście robi jakieś pomiary czy tylko płaci się za napis na burcie?
Kiedyś ktoś gdzieś pisał, że gdyby pójść do sklepu elektronicznego i kupić części takie jak są w dekoderze dźwiękowym osobno (rezystory, układy, itd..) to wyszły by jakieś grosze w porównaniu z gotowym produktem. Widać pomysł i sklejenie w całość tego kosztuje.

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
666 35 1
Kiedyś ktoś gdzieś pisał, że gdyby pójść do sklepu elektronicznego i kupić części takie jak są w dekoderze dźwiękowym osobno (rezystory, układy, itd..) to wyszły by jakieś grosze w porównaniu z gotowym produktem. Widać pomysł i sklejenie w całość tego kosztuje.
Ale dekoder jeszcze trzeba zaprojektować, układ elementów na płytce też i potem wykonać i ma działać. Jasię pytam konkretnie o ten wagon - on coś mierzy na serio czy tylko taka atrapa?

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.604 454 99
Ale dekoder jeszcze trzeba zaprojektować, układ elementów na płytce też i potem wykonać i ma działać. Jasię pytam konkretnie o ten wagon - on coś mierzy na serio czy tylko taka atrapa?
Coś mierzy. Jest nawet do tego do ściągnięcia na komórkę jakaś aplikacja z GOOGLE Play i APP Store. A skoro jest aplikacja to i pomiarów pewnie "trochę" robi. Ja szczegółów nie znam co mierzy. Ale ta cena zapewne z czegoś wynika. Jaka jest też przydatność tych pomiarów i do czego można je wykorzystać konkretnie to nie wiem. Musiałbyś gdzieś poszukać. Mnie tam ten wagon nie interesuje, nawet jeśli mierzyłby odchylenia szyny od płaszczyzny poziomej. Osobiście uważam go za zbędną zabawkę.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.305 88 0
nawet jeśli mierzyłby odchylenia szyny od płaszczyzny poziomej
Tak, to też mierzy. IMHO jest prawie wart swojej ceny. Mógłby być najwyżej tańszy o wyświetlacz, skoro jest apka.

Moim zdaniem, przydałby się po jednym w klubie, żeby móc pomierzyć makietę modułową, albo pożyczyć raz kiedyś do domu.

Oczywiście, jak ktoś chce mieć dla siebie, to kto bogatemu zabroni?

Tak samo nikt nie zabrania skonstruowania własnego. Robicie własne dekodery, co jest nawet trudniejsze.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.305 88 0
Tylko nie zapomnij jeszcze doliczyć do tego ok. 100zł za płytę CD.
A, już widzę - masz na myśli oprogramowanie na PC?

Po 1sze, ten sam link podają przy obu wagonach - czyli nadal jest różnica 200 zł pomiędzy "wagonem pomiarowym Piko", a "wagonem pomiarowym PKP".

Po 2gie, aplikacja na Android oraz iOS jest za darmo. Nie trzeba niczego więcej kupować, poza wagonem.

Jestem coraz bardziej przekonany, że to ten sam sprzęt pomiarowy, a 200 zł dopłacamy za to, żeby wyglądał jak PKP PLK z ep. VI. Co akurat nie ma najmniejszego znaczenia dla posiadaczy makiet ze starszych epok, a tym bardziej dla wyników pomiarów.

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.306 160 7
Na dobrą sprawę, do badania swojej makiety można kupić model Piko 55050 w malowaniu kolei Piko ;)za 700 zł:p

Zapytałem Piko, czy ma tę samą funkcjonalność - ale w opisie na stronach Piko jest identyczny tekst!
Faktycznie, nie przyszło mi do głowy, że mogą być różne ceny tego samego przedmiotu. Trochę dużo sobie policzyli za przemalowankę. Nie opłaca się i jak Kolega słusznie zauważył, on nadaje się tylko na prace pomiarowe na makiecie tak czy siak, do składu się go nie wepnie, więc może być "Piko railways". Zresztą czy taki wagon w takim malowaniu PLK to faktycznie istniał czy jest fikcyjny?

Tylko nie zapomnij jeszcze doliczyć do tego ok. 100zł za płytę CD.
Chodzi o produkt 55051? Biorę w ciemno, że Piko 55055 i Piko 55050 to te same produkty. Opis jest ten sam (nie ma nic o żadnej płytce CD, masz darmowego softa). Takze ta płytka 55051 to dodatkowy soft do bardzo szczegółowej diagnostyki.

Ostatnio edytowane:

Maro16

Aktywny użytkownik
Reakcje
111 4 0
A, już widzę - masz na myśli oprogramowanie na PC?

Po 1sze, ten sam link podają przy obu wagonach - czyli nadal jest różnica 200 zł pomiędzy "wagonem pomiarowym Piko", a "wagonem pomiarowym PKP".

Po 2gie, aplikacja na Android oraz iOS jest za darmo. Nie trzeba niczego więcej kupować, poza wagonem.

Jestem coraz bardziej przekonany, że to ten sam sprzęt pomiarowy, a 200 zł dopłacamy za to, żeby wyglądał jak PKP PLK z ep. VI. Co akurat nie ma najmniejszego znaczenia dla posiadaczy makiet ze starszych epok, a tym bardziej dla wyników pomiarów.
Faktycznie, nie przyszło mi do głowy, że mogą być różne ceny tego samego przedmiotu. Trochę dużo sobie policzyli za przemalowankę. Nie opłaca się i jak Kolega słusznie zauważył, on nadaje się tylko na prace pomiarowe na makiecie tak czy siak, do składu się go nie wepnie, więc może być "Piko railways". Zresztą czy taki wagon w takim malowaniu PLK to faktycznie istniał czy jest fikcyjny?

Chodzi o produkt 55051? Biorę w ciemno, że Piko 55055 i Piko 55050 to te same produkty. Opis jest ten sam (nie ma nic o żadnej płytce CD, masz darmowego softa). Takze ta płytka 55051 to dodatkowy soft do bardzo szczegółowej diagnostyki.
Jakieś 3 lata temu zakupiłem cały zestaw Piko 55050 plus 55051 (wagon 620 zł +77 zł płytka CD). Na płytce CD znajduje się oprogramowanie oraz klucz, który należy aktywować w Piko. Licencja jest tylko na jedno stanowisko i w przypadku braku rejestracji mamy tylko wersje demo. Gdzieś tutaj na forum jeden z kolegów opisywał problemy jakie go spotkały z tą rejestracja. Wiem, że nawet przedstawiciel Piko w Polsce włączył się w tę dyskusje aby pomóc. Nie posiadam przedmiotowego wagonu w wersji PKP wiec trudno mi się do tego odnieść ale tak patrząc po cenach (https://www.piko-shop.de/en/warengruppe/expert-plus-freight-cars-333.html) to wychodzi na to, ze wagon w wersji PKP kosztuje (224,99) tyle samo co wagon Piko plus płyta CD ( 204,99+19,99=224,98) wiec to musi mieć jakieś znaczenie. Może faktycznie coś zrobili z tym softem w wersji PL i dlatego tak to teraz wygląda cenowo. Na pewno w Piko zdają sobie sprawe z tego, że każdy potrafi liczyć i w przypadku wyboru kupi ten tańszy. To nie jest polemika do waszych wpisów opisałem tylko stan faktyczny.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.120 57 2
Różnice cenowe mogą wynikać z faktu, że od początku lipca zmieniły się w całej UE przepisy dotyczące VAT. Każdy sklep wysyłkowy powinien naliczyć VAT według stawki kraju odbiorcy - wiele sklepów już to uczyniło, rzeczywistą cenę końcową widać dopiero po wprowadzeniu kraju docelowego przesyłki. Przy niemieckiej cenie brutto modelu wynoszącej 200 EUR (z VAT 19%), cena produktu wysyłanego do Polski wyniesie 206,72 EUR (z VAT 23%). Niestety dotyczy to również kosztów wysyłki.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.305 88 0
Czekam na odpowiedź od Piko i od Dcc24 na moje pytanie "Czy 55050 i 55055 ma tę samą funkcjonalność".

Poza tym, 55050 zalega w sklepach za 700 zł i bez oprogramowania PC można korzystać na tabletach i smartfonach, co prawdopodobnie wystarczy.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 172
Tabor 28
Tabor 165
Tabor 18
Tabor 521