• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2021

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.034 8 0
… Fajna para. Wapniarka - jeszcze pruska - widać po budce i widłach osi. I do tego - węglarka francuska OCEM, lub wojennej produkcji na zamówienie okupanta. OCEM miały stałe ściany czołowe. Te drugie otwierane …
Kurcze, ja zawsze podziwiałem osoby które na podstawie jakościowo nędznej fotki - są w stanie dużo powiedzieć o widocznym "obiekcie".
Czy o taką węglarkę chodzi ? (choć ta nie ma wzmocnienia na pierwszym polu).

Załączniki

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Kurcze, ja zawsze podziwiałem osoby które na podstawie jakościowo nędznej fotki - są w stanie dużo powiedzieć o widocznym "obiekcie".
Czy o taką węglarkę chodzi ? (choć ta nie ma wzmocnienia na pierwszym polu).
Są charakterystyczne wagony, które można łatwo poznać nawet na słabym zdjęciu. Gorzej jest przy rozróżnianiu ich podtypów. Dodatkowo ZNTKi robiły obcym wagonom różne modyfikacje. W tym przypadku mamy OCEM29B [z wyższymi ścianami], któremu zmieniono oryginalne burty stalowe na drewniane. Natomiast na zdjęciu z Tychów jest raczej OCEM29A, w oryginalnej drewnianej wersji towarzystwa MIDI.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
Pojawienie się modeli wagonów piętrowych KM, Roco 74160 oraz 74161 zostało przesunięte z II na IV kwartał 2021.
PS. Zmienili również partnera w opracowaniu tych modeli (nie ma już Hobbytrade). Czyżby opóźnienie jest tym spowodowane?

Przy okazji tego nadmienię tylko, że niedorzecznością jest, że Roco nie wypuści do kompletu również lokomotywy Traxx, która była w katologu, a potem się zmyła. Szczerze, w moim przypadku to jest powód, dla których tych wagonów i tak nie kupię (wiem, że nie chodzi o to, aby w tym wątki osobiste żale wylewać, ale takie są moje przemyślenia).

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.982 531 30
Po pierwsze, to przemalowanka sklepu Modelmania, więc trudno ją zaliczyć do nowości 2021. Po drugie, jeżeli już, to nie Tkt3, a TKt3. Nawet, jeżeli ktoś wzorował się na zdjęciu oryginału (a były takie błędy na prawdziwych tabliczkach, choć nie wiem, czy akurat na TKt3), to należało wybrać inny oryginał, a nie z błędnym opisem. Po trzecie, o jakie Zagórze chodzi? Nie znalazłem na południu Polski miejscowości o takiej nazwie, w której mogłaby być parowozownia. Myślę, że mogło chodzić o Zagórz. Tak że generalnie, chała moim zdaniem.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
835 46 0
Po drugie, jeżeli już, to nie Tkt3, a TKt3. Nawet, jeżeli ktoś wzorował się na zdjęciu oryginału (a były takie błędy na prawdziwych tabliczkach, choć nie wiem, czy akurat na TKt3), to należało wybrać inny oryginał, a nie z błędnym opisem.
Oryginał z Chabówki nr 16 właśnie tak ma. Więc nie bardzo rozumiem sugerowanie, że trzeba wybrać inny. Gdybym budował model, to zrobilbym tak, jak na oryginale, a nie jak jest w książce napisane.
Nawet na Wiki jest fota i "k" jest małe.
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Plik:TKt_3-16_Chabowka_15.05.06_(3).JPG

Ostatnio edytowane:

Diesant

Aktywny użytkownik
Reakcje
283 21 2
"Wiki" to ja bym się nie sugerował. Jest dużo znacznie wiarygodniejszych źródeł informacji. Co do "orgialności" ozaczeń i kolorów muzealnych eksponatów w dobie wszechobecnego niedofinansowania i "aby-było" jakosci - też bym był ostrożny. Oficjalny dokument to oficjalny dokument i tak POWINNO być. Trzymajmy się rzetelności, bo bylejakość już była i rozpieprzyła nie tylko PKP.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.982 531 30
Oryginał z Chabówki nr 16 właśnie tak ma. Więc nie bardzo rozumiem sugerowanie, że trzeba wtbrać inny? Gdybym budował model, to zrobilbym tak, jak na oryginale, a nie jak jest w książce napisane.
Po pierwsze, to inny egzemplarz, ten z Modelmanii ma numer 25. To, że numer 16 ma błąd w opisie, nie znaczy, że wszystkie TKt3, w tym TKt3-25, tak miały. Po drugie, pytanie, czy błąd w opisie ten z Chabówki (nr 16) zawsze tak miał i są to oryginalne tabliczki, czy błąd powstał przy odtwarzaniu tabliczek przy rekonstrukcji zabytku. A po trzecie, to wszystko nie tłumaczy błędu w opisie modelu. A co z nazwą parowozowni? Czy na to kolega @Piter75 też ma podobne wytłumaczenie?
W jakim sensie "nie oryginał"? Napisałem przecież:
Po pierwsze, to przemalowanka sklepu Modelmania, więc trudno ją zaliczyć do nowości 2021.
I kto powiedział, że tym "meritum sprawy" jest wyłącznie kwestia, czy model jest fabryczny, czy przemalowanka sklepu?

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
835 46 0
"Wiki" to ja bym się nie sugerował. Jest dużo znacznie wiarygodniejszych źródeł informacji. Co do "orgialności" ozaczeń i kolorów muzealnych eksponatów w dobie wszechobecnego niedofinansowania i "aby-było" jakosci - też bym był ostrożny. Oficjalny dokument to oficjalny dokument i tak POWINNO być. Trzymajmy się rzetelności, bo bylejakość już była i rozpieprzyła nie tylko PKP.
Wiki to był pierwszy z brzegu przykład. Zdjeć w sieci jest więcej i na wielu widać tabliczkę z małtym "k". A z czego to wynika to nie wiem, ale model ma odtwarzać konkretny wygląd oryginału, więc ja bym też robił małe. O reszcie się nie wypowiadam.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.464 496 107
No właśnie. To jest dobre pytanie, czy odtwarzać model z błędem, który posiadał oryginał, czy jednak opisy zrobić tak jak mówi podręcznik. Pewnie są zwolennicy jednej metody i drugiej. W mojej ocenie temat nie do wyczerpania, szkoda czasu.
Ps. podobny problem był w EU44 Roco w wersji "Landrynkowej" Tam też powielono na czole błąd w opisie, jaki posiadał oryginał. Skoro model ma odtwarzać oryginał z danego okresu, to wydaje się, że jest to słuszna droga.

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Skoro model ma odtwarzać oryginał z danego okresu, to wydaje się, że jest to słuszna droga.
Też tak uważam. Model odtwarza oryginał w danym okresie a nie pierwowzór czy dokumentację techniczną. I jakby miał na boku namalowanego pokemona w danym okresie czasu to na modelu też on powinien być.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.718 65 3
Akurat TKt3 16 był restaurowany jakieś dwadzieścia kilka lat temu w Gliwicach na ekspozycję w Bielsku. Wtedy nie miał już od wielu lat swoich tabliczek. To co stoi w Chabówce to określił bym jako stan ekspozycyjny który odbiega od wyglądu z okresu eksploatacji.
A model TKt3 25 pomijając błędy wygląda dość ładnie ale z racji braku zmian w wyposażeniu może pasować do najwyżej do epoki IIIa.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.767 401 7
Czytam opinie i mam jedno określenie - gniot wypuszczony przez Modelmanię dla tzw. "fanów polskich parowozów"...
Co do oznaczenia - to jest TK - koniec i basta - przy czym druga litera K oznacza parowóz "krótki" czyli zwykły tendrzak !!! Reszta oznaczeń na parowozie to już tragedia... Czyżby Modelmania postanowiła pójść śladem Wilczej w zakresie produkcji chałtury?...Dla podniesienia sprzedaży?...
Jakiś koleś spaprał BR86, natchniony jakąś traumą...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 108
Tabor 10
Tabor 56
Tabor 18
Tabor 521