• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2021

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.426 479 107
tylko czy to nadal testy, czy już w składach się porusza. Bo jeszcze się okaże, że model się pojawi a testy wypadną nieciekawie i figa z makiem będzie.

Maslo

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
PKMK
Producent
Reakcje
414 1 0
tylko czy to nadal testy, czy już w składach się porusza. Bo jeszcze się okaże, że model się pojawi a testy wypadną nieciekawie i figa z makiem będzie.
Sa to nowe pojazdy zakupione przez firme Akiem. Do tej pory Bombardier borykal sie z powaznymi opoznieniami w zamowieniu. Na chwile obecna, pojazdy oczekuja ostatnich podpisow dopuszczajacych do ruchu. A wiec lada chwila powinny pojawic sie w kraju.

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
T M M
Reakcje
4.371 171 19

Tigrek

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 37 15
Tylko zbytnio się nie dopytujcie w Modelsranii, bo zablokuja Wam maila:rolleyes::ROFL: tak jak i mi zrobili... swoją drogą to żenujące... byłem ich stałym klientem, zawsze wszystko odbierałem i opłacałem, ale dopytywałem się co z moim zamówieniem... to chyba normalne, zwłaszcza że towaru zwykle nie mają na stanie i sprowadzają... a trwa to wiadomo... albo w ogóle nie trwa... no i któregoś razu wysyłam zapytanie i blok...

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.161 69 0
Jak ktoś jednak będzie miał możliwość sfotografowania puszek, to bardzo proszę o zdjęcia rygli na drzwiach oraz punktów mocowania do platformy.

Kriz8

Aktywny użytkownik
Reakcje
480 5 3
Po dość długiej przerwie ruszył na nowo temat "zestawu" wagonów towarowych firmy Brawa produkowanych na zlecenie warszawskiego sklepu Loko-Model. Ostatnio przy pierwszym wypuście z 2017 roku pojawiła się informacja, o wyprzedaniu modelu. W związku z tym liczyłem na to, że wkrótce pojawią się nowe zapowiedzi. I oto są, na późną jesień roku bieżącego (co prawda w innej kolejności niż uprzednio zapowiadane):

Wagon nr 6: wagon kryty, ex Dresden (DRG).
Numer katalogowy: 50466 (LM01-21).
Seria: Kdsto; numer inw.: 0 195 948
Rewizja: 15.3.52, Wst. Pruszków.

Wagon nr 7: wagon cysterna do przewozu smoły (ex Uerdingen).
Numer katalogowy: 49614 (LM01-21).
Seria: RRh, numer inw. 0 554 938.
Rewizja: 31.8.54, Wst. Bydgoszcz.
St. mac. Wałbrzych Fabryczny, Dyr. Wrocław.

Poniżej, tak dla przypomnienia, założenia z sierpnia 2018 r. Ogólnie dobrze, że coś w końcu ruszyło się w temacie.

Planowane na rok 2018 premiery czterech modeli wagonów towarowych z epoki IIIb zostały przesunięte na rok 2019. Dwa pierwsze modele na końcówkę maja, dwa kolejne na przełom z rokiem następnym. Perspektywa zakończenia 15-wagonowego składu równocześnie przesunęła się o 2 lata, na 2022 rok.

Poniżej bieżąca aktualizacja wpisu z wątku "Nowości PKP 2017".
Na stronie LokoModel można znaleźć dalsze informacje a propos zestawu modeli w epoce IIIb, pasujących do Ty2 wypuszczonego przez Roco.

I najciekawsze, info o kolejnych modelach - w perspektywie 2020 2022 roku:
wagon 4 - wagon węglarka, ex Königsberg, z budką (2018) (2019) [Wddoh 0 489 396, rew. 18.2.53]
wagon 5 - wagon kryty, ex München, z budką (2018) (2019) [Kdth 0 145 246, rew. 29.7.53]
wagon 6 - wagon brankard, typ pruski Pwg Pr14 (2018) (2019/2020)
wagon 7 - wagon cysterna czteroosiowa, typ Uerdingen (2018) (2019/2020)
wagon 8 - wagon węglarka, ex Königsberg, bez budki (2019) (2020/2021)
wagon 9 - wagon kryty, ex München, bez budki (2019) (2020/2021)
wagon 10 - wagon platforma, ex DRG SSla 44 (2019) (2020/2021)
wagon 11 - wagon kryty, ex Dresden DRG (2019) (2021/2022)
wagon 12 - wagon kryty, ex Oppeln, z budką (2020) (2021/2022)
wagon 13 - wagon węglarka, ex Königsberg, bez budki, 2 numer (2020) (2021/2022)
wagon 14 - wagon kryty, ex München, drugi numer (2020) (2021/2022)
wagon 15 - wagon kryty, ex München, z budką, 2 numer (2020) (2021/2022)

Ostatnio edytowane:

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.161 69 0
Dawno, dawno temu jeszcze do lat 90-tych kontenery były mocowane do podłogi platform
za pomocą gwoździ i kantówek, podobnie do ształowania ładunku na statku.:)
Platformy kontenerowe zaprojektowane i dedykowane do przewozu kontenerów to inna bajka.
Dzięki za wyjaśnienie, bardziej mi chodziło o rozwiązanie modelarskie, Faller, Athearn i Walthers mają bolce, inni mają w tym miejscu otwory, nie wiem z jaką firmą współpracuje Trix w zakresie modeli kontenerów.

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.775 37 1
Po dość długiej przerwie ruszył na nowo temat "zestawu" wagonów towarowych firmy Brawa produkowanych na zlecenie warszawskiego sklepu Loko-Model. Ostatnio przy pierwszym wypuście z 2017 roku pojawiła się informacja, o wyprzedaniu modelu. W związku z tym liczyłem na to, że wkrótce pojawią się nowe zapowiedzi. I oto są, na późną jesień roku bieżącego (co prawda w innej kolejności niż uprzednio zapowiadane):
na stronie sklepu lokomodel są rysunki tych nowy modeli:
https://www.lokomodel.pl/index.php?route=product/product&product_id=13511
https://www.lokomodel.pl/index.php?route=product/product&product_id=13510
cysterna robi wrażenie, ale szkoda, że jest znakowana na lata pięćdziesiąte... bo nie stanowi uzupełnienia składu do wcześniej, powstałych modeli PKP do przewozy smoły z przełomu lat 60/70 ...

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 32 10
ale szkoda, że jest znakowana na lata pięćdziesiąte... bo nie stanowi uzupełnienia składu do wcześniej, powstałych modeli PKP do przewozy smoły
Jest malowana na 1953 rok, bo taka była koncepcja
zestawu modeli w epoce IIIb, pasujących do Ty2 wypuszczonego przez Roco
Może za to być impulsem do wydania wspomnianych cystern do przewozu smoły również w oznaczeniach epoki IIIb (z wyjątkiem 406R niestety) , do uzupełnienia Lokomodelowego składu.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.166 88 0
Dawno, dawno temu jeszcze do lat 90-tych kontenery były mocowane do podłogi platform
za pomocą gwoździ i kantówek, podobnie do ształowania ładunku na statku.:)
Platformy kontenerowe zaprojektowane i dedykowane do przewozu kontenerów to inna bajka.
Wg producenta, w zestawie są (metalowe) płyty (belki?) do mocowania kontenera na wagonie kłonicowym (dosł. "Haltebleche zur Fixierung der Container auf den Rungenwagen liegen bei"). Czyli nie ma "systemu" mocowania takiego jak w kontenerach Piko, z wypustami na dole i dziurkami na górze.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 46
Tabor 10
Tabor 19
Tabor 18
Tabor 521