Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Już dostępny od PIKO wagon 401Zk. Wagon ma przydział do Krzeszowic. Tak się składa że mieszkam rzut beretem od tego miasta i tak myślę czy by sobie nie złożyć jakiegoś składu. Co by wagony te mogły wozić? Czy były używane do transportu kamienia z kopalni czy miały inne przeznaczenie?
Już dostępny od PIKO wagon 401Zk. Wagon ma przydział do Krzeszowic. Tak się składa że mieszkam rzut beretem od tego miasta i tak myślę czy by sobie nie złożyć jakiegoś składu. Co by wagony te mogły wozić? Czy były używane do transportu kamienia z kopalni czy miały inne przeznaczenie?
Krzeszowice to moja stacja macierzyste.
Wagony 401Zk st. Krzeszowice obsługiwały kopalnie wapienia w Czatkowicach, obecnie dzielnica Krzeszowic. Wahadło wagonów przydałoby się że stonką SM42 a i ważna informacja - zobaczycie ten wagon że stacji Krzeszowice w książce Atlas Wagonów towarowych, autora Pawła Terczyńskiego
Po mojej analizie wahadło do Czatkowic mogło liczyć 5-10 wagonów a zdarzały się wyjątki - 15 wagonów mógł taki pociąg liczyć w zależności od potrzeb i klientów.
Zdjęcia z profilu FB Piko Polska. Zastanawiam się czy można by, w mało inwazyjny sposób, przerobić ten wagon choćby na epokę IVc. Np. poprzez zmianę dat rewizji. Czy są tam jakieś elementy oznaczeń, oprócz dat przeglądów okresowych, które występowały tylko w V epoce? Przydałby się również bardziej uniwersalny przydział pod względem prawdopodobnego miejsca eksploatacji, bo raczej nie każdy chce tworzyć konkretne wahadła.
Mnie ciekawi czy PIKO wyda jeszcze jakieś odmiany tych wagonów ale z IV epoki. Chodzi mi głównie o nisko burtową odmianę.
Liczyłem, że będzie to epoka IV jak na tym zdjęciu z tego co wiem, a jest Eamos-t z epoki V z tego co czytałem na forum.
To chyba efekt dużego zbliżenia przy niekorzystnym świetle. Aczkolwiek, tak mniej więcej wygląda model po lakierowaniu np. sprayem z puszki. Duże krople zasychają tworząc fakturę. Na SP45-127 też to widać na wózkach.
W każdym razie wygląda jak mikro-"pofalowanie" powierzchni co powoduje, że światło się tak, a nie inaczej oidbija dając efekt jaki widzicie.
Ale... Co ciekawe są miejsca gdzie tego nie ma:
...nie będe tego więcej rozkminiał, bo mnie głowa rozboli Ja tam jestem zadowolony z tych wagonów które posiadam. I jak pisałem, w realu nie ma co sobie głowy tym łamać.
To chyba efekt dużego zbliżenia przy niekorzystnym świetle. Aczkolwiek, tak mniej więcej wygląda model po lakierowaniu np. sprayem z puszki. Duże krople zasychają tworząc fakturę. Na SP45-127 też to widać na wózkach.
Zobacz załącznik 641942
To jest efekt zbyt gęstej farby/ zbyt wysokiej temperatury podczas malowania. Gdyby połysk farby bardziej wchodził w mat, efekt byłby praktycznie niezauważalny.