• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2018

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
W zasadzie już prawie wszystko wiadomo, która firma co wypuści. A co z ACME? Podobno nowości zawsze ogłaszają w Norymberdze. Czy będzie coś nowego z PKP w tym roku od tej firmy?
Rok temu ACME pokazało katalog dopiero w niedzielę.
Ja mam natomiast pytanie dotyczące firmy PIRATA. Czy ta firma posiada całkiem swoje modele, czy wydaje wyłącznie zamówione na ich zlecenie edycje modeli innych firm ?

ed250

Aktywny użytkownik
Reakcje
444 89 5
Ja mam natomiast pytanie dotyczące firmy PIRATA. Czy ta firma posiada całkiem swoje modele, czy wydaje wyłącznie zamówione na ich zlecenie edycje modeli innych firm ?
Do tej pory wydawali aby modele na zamówienie, produkowane w większości przez LS. Z tego co pokazali, to dalej ta współpraca trwa.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.688 443 99
Cysterny Robo się pojawily także w modelmanii. Przyglądałem się zdjęciom (wizualizacje), ale dat rewizji niestety nie widać. Też kupiłbym jakąś z IVb lub IVc ale nie wiem jaka by to była...

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Może wzorem Pana Bynia Robo też by dokładnie wypisał nam daty rewizji. Mnie np. bardzo interesuje, czy wszystkie wagony z V epoki można połączyć czy raczej nie.

puszo

Aktywny użytkownik
Reakcje
215 3 3
No dokładnie. Epoka V to może być wagon z 1990 i 2005 r . Może nie każdy na to patrzy ale większość tak i łatwiej wtedy planować zakup. Pozostaje tylko kupić wszystkie z danej epoki A jak coś nie podpasuje to sprzedać. Tylko czy wszystkich na to stać? I czy o to chodzi ?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.870 525 30
Zdaje się, że większość firm ma kłopoty z chińskimi kooperantami i dlatego koncentrują się na nadrabianiu zaległości, a mniej na nowych modelach. Podobnie jest chyba z L.S. Models.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Cysterny Robo się pojawily także w modelmanii. Przyglądałem się zdjęciom (wizualizacje), ale dat rewizji niestety nie widać. Też kupiłbym jakąś z IVb lub IVc ale nie wiem jaka by to była...
Widzę modele z epok 4a i 4b oraz 5a/b. Ktoś już pomylił rysunki z opisem. Zamiast wagonu "Rokita" 14053011 jest rysunek zwykłego wagonu PKP.

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.056 24 8
Widzę, że w katalogu ACME jako nowość pojawiła się też chyba “sławna” chłodnia w barwach PKP
Czy tym razem się pojawi ....?

2CF9D4FA-8EF9-48E9-B3D4-F553D6058B89.jpeg

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
300 35 8
Nie wiem czy jestem na czasie ale na stronie Loko model z Warszawy ST44-190 Lokomotywownia Iława DOKP Północna :) I dostępny ponoć od Maja :) .Mam pytanie zatem do specjalistów czy kolory będą identyczne jak w 199 czy będzie inna barwa .

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
278 0 0
Mogło by stać się zwyczajem producentów, szczególnie tych polskich, aby podawali daty rewizji i następnych napraw taboru. Producenci zagraniczni raczej nigdy nie pojmą, że dla części ich klientów jest to ważne.
Już uzupełnione na FB.

Poza tym jaka to epoka można ocenić po oznaczeniach wagonów. Przykładowo

.Uahs (RRyh) to oznaczenie z epoki IVa, gdzie .Uahs to nowe oznaczenie, a podane w nawiasie ( RRyh) to oznaczenie stosowane dotychczas w epoce IIIc.

Samo .Uahs to oznaczenie z epoki IVb, stosowane też w pierwszych latach epoki IVc (do najbliższej naprawy).

Zaes to oznaczenie epoki IVc, o ile pamiętam od 1985 roku.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.319 32 10
Dobrze byłoby podać link, bez tego ciężko cokolwiek znaleść. Po za tym przedpiśca pisał o datach rewizji, w ostatnim poście Robo pojawiły się jedynie epoki (a te są dość rozległe czasowo).
A dla tych co nie mają FB można prosić o wklejenie tych dat rewizji ?
Nie trzeba mieć konta na FB żeby oglądać większość profili publicznych (jak Robo Modele), jedynie uzbrojenie się w cierpliwość i zamykanie okienka zachęcającego do rejestracji.

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Faktycznie tylko dodano literki do epok. Czyli dalej w zasadzie mało wiadomo. Może PIKO będzie w tym względzie bardziej otwarte....

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 42
Tabor 315
Tabor 35