• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2017

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
697 54 1
Eanos 66498.JPG

[DOUBLEPOST=1489261731,1489261421][/DOUBLEPOST]
Raczej bym się nastawiał na połowę kwietnia tak jak to miało miejsce w tamtym roku, co nie zmienia faktu że lepiej już teraz zamawiać i to nawet w kilku miejscach, póki nie zostaną wykupione przez handlarzy, o ile już to się nie stało:confused:, i nie pokażą się nawet w sklepach.
Połowę może nie (chociaż kto wie), ale byłeś chyba najbliżej prawdy (y)
Obyś tylko nie miał racji co do numerów, puki co ma być wznowienie...;)

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.725 443 99
A ja na stronach modelmanii natknąłem się na taką informację (o kolejnej edycji ?) węglarki Es...

Es_08_2017.jpg

To byłaby już bodajże trzecia edycja tego wagonu w wersji Hobby. Ciekawe czy znowu będzie nowy numer. Jeśli tak, to za te pieniądze ponownie trzeba będzie przymknąć oko na niekompletność napisów.

Ostatnio edytowane:

SzymonZ

Aktywny użytkownik
Reakcje
44 50 67
chłopaki jak sądzicie kiedy w przybliżeniu można się spodziewać elektrowozów Skoda od ACME? To jest kwestia któregoś kwartalu tego roku czy później?
pozdrawiam
Szymon

SzymonZ

Aktywny użytkownik
Reakcje
44 50 67
...i w ktorym polskim sklepie najlepiej wypatrywac tych elektrowozwow ACME bo widze ze np. Modelmania wogle nie ma w filtrach ACME wiec nie wiem, czy wogle ich nie sprowadza?
Pzdr

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
Moim zdaniem będzie wiadomo po targach w Dortmundzie. Jeśli cokolwiek pokażą to pewnie w przyszłym roku. Jak nic nie pokażą to stawiam na 2019.
[DOUBLEPOST=1489424027][/DOUBLEPOST]W polskich sklepach można zamawiać to co mają na stanie. Sprowadzanie to masakra, szkoda nerwów lepiej zamówić za granicą.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
697 54 1
Szymon, co do oferty ACME to jak najbardziej w Modelmanii jest. Wpisz sobie w pasku wyszukiwania na stronie MM (pasek wyszukiwania po prawej stronie) "ACME" i wyskoczy Ci trzy strony rekordów. Natomiast nie ma żadnej wzmianki na temat interesujących nas lokomotyw... Niestety...(n)

SzymonZ

Aktywny użytkownik
Reakcje
44 50 67
Moim zdaniem będzie wiadomo po targach w Dortmundzie. Jeśli cokolwiek pokażą to pewnie w przyszłym roku. Jak nic nie pokażą to stawiam na 2019.
[DOUBLEPOST=1489424027][/DOUBLEPOST]W polskich sklepach można zamawiać to co mają na stanie. Sprowadzanie to masakra, szkoda nerwów lepiej zamówić za granicą.

Dzięki. A jakie sklepy poza http://www.modellbahnshop-lippe.com/ polecasz, aby tam czasem sprawdzać stan czy już cos maja czy nie?
Szymon
[DOUBLEPOST=1489425036][/DOUBLEPOST]
Szymon, co do oferty ACME to jak najbardziej w Modelmanii jest. Wpisz sobie w pasku wyszukiwania na stronie MM (pasek wyszukiwania po prawej stronie) "ACME" i wyskoczy Ci trzy strony rekordów. Natomiast nie ma żadnej wzmianki na temat interesujących nas lokomotyw... Niestety...(n)

Również dzięki za informacje. Próbowałem ze smartfonu, ale wiecie jak to jest z tymi wynalazkami nie mogłem tak wyfiltrować żeby, choć jeden model ACME się tam pojawił J.

ps. nauczacie mnie powoli żeby pisać bez błędów, ale używam Worda i tu przeklejam - da się zrobić tak żeby błędy polskie podświetlały się na forum i autokorekta była, bo mam szwajcarska klawiaturę?

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
A ja na stronach modelmanii natknąłem się na taką informację (o kolejnej edycji ?) węglarki Es...

Zobacz załącznik 462338

To byłaby już bodajże trzecia edycja tego wagonu w wersji Hobby. Ciekawe czy znowu będzie nowy numer. Jeśli tak, to za te pieniądze ponownie trzeba będzie przymknąć oko na niekompletność napisów.
A ja czekam na wznowienie zestawu dwu wagonowego tych węglarek z pełnym opisem....ale chyba się nie doczekam bo miłośników wersji ECO jest jak widać dużo więcej w kraju nad Wisłą. Ale ostrzegam. Na razie tylko trzeba przymknąć oko, ale za chwilę będziesz musiał je zamknąć..no ale model potanieje o kolejne 20 zł...BRAWO !!!!

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.725 443 99
A ja czekam na wznowienie zestawu dwu wagonowego tych węglarek z pełnym opisem....ale chyba się nie doczekam bo miłośników wersji ECO jest jak widać dużo więcej w kraju nad Wisłą. Ale ostrzegam. Na razie tylko trzeba przymknąć oko, ale za chwilę będziesz musiał je zamknąć..no ale model potanieje o kolejne 20 zł...BRAWO !!!!
Nie przesadzaj. Wersje ECO zawsze były i będą (podobnie jak np. w samochodach, opcja tańsza bez czegoś tam, opcja bogata full wypas). Ci, którzy uważają stosunek cena/jakość jako zadowalający - kupią taki model. Jak widzisz PIKO wypuściło ten wagon http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?products_id=86418 w wersji totalnie uproszczonej i jakoś nikt go nie rozłapuje. Jak myślisz, dlaczego ? ...bo przeciętny polski modelarz ślepy nie jest i potrafi ocenić, co warte jest zakupu i odróżnia gniota od modelu. To tak jakby ktoś przesadził i auto bez kierownicy i kół sprzedawał - takiego czegoś nikt nie kupi.
Ja osobiście nie uważam, aby ta wersja ECO za 48zł węglarki Es od Roco nie była modelem tylko dlatego, że ma niepełne opisy. To całkiem fajna alternatywa dla mniej zamożnych modelarzy podobnie jak przykładowe auto bez np. klimy. Wagon nie ma pełnych opisów, ale poza tym nie można mu nic ująć od wersji "nie ECO". Z kolei podany za przykład "model" PIKO nr kat. 58724, to płaska buda z namalowaną konstrukcją. Dla mnie osobiście to jest pomyłka - i czegoś takiego nie kupię. I to jest właśnie weryfikacja planów produkcyjnych przez klientów. A kolega EC45 pisząc "BRAWO !!!" narzuca swój tok rozumowania innym jako jedynie słuszny... znaczy ja to tak rozumiem ten przekaz, że kto kupi tą węglarke Es od Roco, ten psuje rynek modeli PKP. Nie uważam tak. Uważam, że ten kto kupi model PIKO nr kat. 58724 psuje ten rynek, bo pokazuje, że kupi nawet taki przysłowiowy samochód bez kół i kierownicy (podkreślam - to moja opinia). Dla mnie kompropis typu cena/jakość zawarty w wersji ECO węglarki Es jest akceptowalny, a ten jaki widzimy w modelu PIKO - nie. Taka jest moja opinia jako przeciętnego Polaka, który nie śmierdzi kasą.... Nie uważam się za debila kupując ten model i wara od moich wyborów.

Zaczynasz gadać jak SzymonZ, który jeszcze zupełnie niedawno swoimi wypowiedziami sugerował, że ci którzy wybrali/kupili EU07 od PIKO przyczyniają się do nie ukazywania się kolejnych siódemek od SM....

Wolny Rynek - Wolny wybór. Zapamiętaj to sobie, i nikt nie ma prawa traktować klientów jak idiotów i im czegokolwiek narzucać, co mają kupić a czego nie, tak samo jak nikt nie ma prawa narzucać producentom, co mają produkować, a czego nie.

Skończ kolego wraz z SzymonemZ z retoryką narzucania modelarzom sugestii o tym co jest słuszne, a co nie w dokonywanych przez nich wyborach, chyba, że traktujesz tu obecnych na forum za idiotów, którym należy wskazywać jedynie słuszną drogę w dokonywaniu przez nich zakupów.

Ostatnio edytowane:

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.535 32 1
Ale Panowie na wszystko jest pewna alternatywa:)
Sam zakupiłem i zakupuję te węglarki ( o ile mają inne nr. taborowe) w wersji uproszczonej. Dorabiam sobie brakujące kalki i wówczas mam model z pełnym opisem.

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.725 443 99
Otóż to.
Sorry, ale nie cierpię wzbudzania w kimś poczucia winy za dokonywane wybory na wolnym rynku. Klient idiotą nie jest i widzi co kupuje. Może zabrzmi to nieco obrazowo, ale jakby to ująć - nikt mi lufy przy skroni nie będzie trzymał i mówił "kupuj", albo "nie kupuj".
....ale chyba się nie doczekam bo miłośników wersji ECO jest jak widać dużo więcej w kraju nad Wisłą. Ale ostrzegam. Na razie tylko trzeba przymknąć oko, ale za chwilę będziesz musiał je zamknąć..no ale model potanieje o kolejne 20 zł...BRAWO !!!!

Hornet

Aktywny użytkownik
Reakcje
22 0 0
To całkiem fajna alternatywa dla mniej zamożnych modelarzy
Ale dlaczego mniej zamożnych? Po prostu to świetna oferta dla modelarzy, a nie zbieraczy taboru (jak np ja). Jak ktoś ma trochę umiejętności może zrobić tak jak Zbigniew i ma model pełną gębą :)
Sam zakupiłem i zakupuję te węglarki ( o ile mają inne nr. taborowe) w wersji uproszczonej. Dorabiam sobie brakujące kalki i wówczas mam model z pełnym opisem.

raf_oct

Znany użytkownik
Reakcje
270 3 0
Ale dlaczego mniej zamożnych? Po prostu to świetna oferta dla modelarzy, a nie zbieraczy taboru (jak np ja). Jak ktoś ma trochę umiejętności może zrobić tak jak Zbigniew i ma model pełną gębą :)
Dla niektórych lepiej, więcej zabawy będą mieli a w portfelu mniej ubędzie i bardziej i mniej zamożnym;)

Bynio

Znany użytkownik
Reakcje
125 2 0
Witam
Modele wagonów 223K/1 firmy RIVAROSSI będą w sprzedaży do końca marca.
Kilka informacji na temat oznaczeń :

HRS6386 – Wagon towarowy kryty 2/oś, nr 02 51 148 6 803-4 .Ggs (Kddet) ,

PKP (OPW), Ep.IVa, REV.OW.30.12.73, ważony 30.12.73,

OPW 30.6.75, ZNTK OSTRÓW, Nn Gł. 12.85, IR. 12.76, PL 2011.

HRS6387 – Wagon towarowy kryty 2/oś, nr 22 51 148 6 972-3 .Ggs ,

PKP , Ep.IVb, 3.REV.OW.25.10.76, ważony 25.10.76,

ZNTK OSTRÓW, Nn Gł. 10.85, IIR. 10.79.

HRS6388 – Wagon towarowy kryty 2/oś, nr 22 51 148 7 023-4 .Ggs -t ,

PKP, Ep.IVb, 3.REV.Ł.20.8.79, ZNTK ŁAPY, Nn Gł.1985, R.1982,

PL 2011.

HRS6389 – Wagon towarowy kryty 2/oś, nr 01 51 143 9 007-1 .Gkks-tx ,

PKP (OPW), Ep.IVc, 3.REV.Ł.28.12.81, OPW 28.6.83,

ZNTK ŁAPY Nn Gł.1984.

Pozdrawiam

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.725 443 99
Ekstra. Zapewne nie tylko ja czekałem na te wagony :) ...a już myślałem, że się nie ukażą.

Skoro już mowa o Rivarossi, czy ma pan może jakieś informacje odnośnie kolejnych modeli Bip, w tym ze "ściętym" dachem? Była o tym mowa kiedyś w artykule (bodajże w Świecie Kolei) o planach Rivarossi na te modele. Wydaje mi się, że coś ucichło w tym temacie.
Czyżby to już było wszystko, co się ukazało do tej pory i więcej nie będzie?
Widziałem gdzieś fotę jak Ol49 ciągnie (w epoce IV) dwuwagonową Bipę ze ściętym dachem... czyli dwuwagonowe składy bywały - zdała by się jeszcze taka Bipka do kolekcji :) Dwuwagonowa to i tańsza. Pamiętam, że w artykule o którym mowa, była też informacja o wagonach 'mieszanych' - jeden koniec z prostym dachem, drugi ze ściętym, że ponoć i takie zestawienia tych wagonów bywały. Szczerze mówiąc myślałem, że wyjdą takie składy w modelu.
Wiadomo, że do wykonania modelu potrzebna jest też dokumentacja oznaczeń. Podejrzewam jednak, że tu jakaś lipa ze sprzedażą tego co jest występuje i stąd zastój... tzn. że tak powiem na pniu się nie rozeszły. Mówią też, że jak jak nie wiadomo o co chodzi... to chodzi o.... wiadomo o co.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 86
Tabor 10
Tabor 49
Tabor 18
Tabor 154