Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zgodnie z obietnicą, zamieszczam rysunek (fragment) oraz fotki prawdziwych wagonów (Sgnss i Sggmrss). Na rysunku, zaznaczyłem strzałką łuki ostoi wagonu o których wcześniej wspominałem. Te łuki są charakterystyczne dla wagonów polskiej konstrukcji i budowy.
Czy modele podobne są do "naszych" ? - to powinien ocenić każdy zainteresowany zakupem.
A czy wagony - oryginały oraz ich modele w katalogu firmy B Models (na stronach 70-75) to wagony rodem z Ostrowa, czy jakieś inne, zbliżone konstrukcje?
Link do katalogu: http://www.b-models.nl/pdf/messe2017.pdf
A czy wagony - oryginały oraz ich modele w katalogu firmy B Models (na stronach 70-75) to wagony rodem z Ostrowa, czy jakieś inne, zbliżone konstrukcje?
Jeśli chodzi o oryginały, to moim zdaniem niektóre fotografie przedstawiają produkt ostrowski (Sgns AAE z kłonicami ze strony 68/69 oraz Sgns ze strony 101 - te charakterystyczne łuki ostoi). Swego czasu, gros nowo budowanych w Ostrowie platform - kupowało właśnie AAE. Niestety, jeśli chodzi o ich odpowiedniki w modelach - to już tak "różowo" nie jest. Modele ewidentnie "udają" pierwowzór ze zdjęcia (kanciata ostoja).
Już bardziej podobnym do polskich wagonów, jest model przegubowej platformy Sggmrss 90' (ze strony 70/71/72/74), ale podobne wersje (i już w "malowaniu" PKP) oferuje przecież ACME.
No i jeszcze na koniec akcent polski - Tads z Puław (strona 79).
Bo 501658 jest na indywidualne zamówienie polskiego importera/dystrybutora, AMC Wrocław. Stąd brak tego modelu w oficjalnych katalogach Tilliga.
Co do modelu o numerze katalogowym 76708 to jestem ciekaw czy znów będą wątpliwości co do autentycznosci oznakowania. Czy może znów p. K. Koj wspomoże producenta na ostatniej prostej .
O obu modelach było już chyba co nieco napisane na forum. Proponuję przeszukać z grubsza zasoby.
Blisko, blisko, coraz bliżej....
Ze strony PIKO Polska na temat wystawy w Sosnowcu "Kolej w Miniaturze":
"PIKO Polska pokaże zwiedzającym także coś wyjątkowego. Koniecznie musisz tam być! Zapraszamy.
Model przedprodukcyjny ET22 zwiastun seryjnej produkcji..."
Raczej bym się nastawiał na połowę kwietnia tak jak to miało miejsce w tamtym roku, co nie zmienia faktu że lepiej już teraz zamawiać i to nawet w kilku miejscach, póki nie zostaną wykupione przez handlarzy, o ile już to się nie stało, i nie pokażą się nawet w sklepach.
Za każdym razem jest inny numer więc teraz pewnie też tak będzie a wizualizacją bym się nie kierował.
Chyba nikt faktycznie nie wie do końca, jak to z tymi Rocowskimi wznowieniami jest...
Ja uzyskałem w trzech "miejscach", jak do tej pory pewnych, że będzie wznowienie Eanosa PKP Cargo z tym samym numerem taborowym wagonu.
Faktycznie oczekiwany jest teraz w marcu.
Z innymi numerami taborowymi, ma się ukazać set dwu-wagonowy takich samych węglarek (chyba w czerwcu? Nie pamiętam teraz).
Dodatkowo też uzyskałem informację, że ma być także wznowienie Gbs'a...