• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2016

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
135 16 3
Tak Elvis. Tu się z tobą zgodzę.
Ale model za ponad trzy kawałki a za 800 złotych to jest dość duża różnica w cenie.
Ja w tamtym roku na targach Hobby rozmawiałem z firmą MTB na temat EP05 czy ET40, ciekaw jestem co z tego wyjdzie.
Nawet zdjęcia do nich wysyłałem.

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
773 8 0
Jestem w kontakcie z MTB i wiem, że nie wykluczają naszej EU/EP05 w skali H0. Zasłaniają się innym projektami ( jak widać coś w tym jest), ale też brakiem dokumentacji technicznej wskazującej na te typowe elementy konstrukcji naszej EU/EP05. Jeśli ktoś może coś udostępnić to może to przyspieszyć cały proces. Albo raczej go urealnić.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.948 121 22
Nabyłem i ja model lokomotywy elektrycznej 163 029-2 firmy MTB, edycję z naniesionym logo i napisem "Przewozy Regionalne".

Pierwsze wrażenie - i dobre, i złe. Dobre, bo lubię lokomotywy elektryczne i ten model po prostu podoba mi się. Złe, bo odbieraki z racji swojej niewiarygodnej delikatności w kilku miejscach popękały, a ślizgi powyginały się w 'esy floresy'. Uszkodzenia nie do naprawienia, więc teraz czeka mnie reklamacja w sklepie.
Wszystkie opisywane tutaj wcześniej wady, niedoskonałości i braki faktycznie występują, jednak moim zdaniem nie psują jakoś mimo wszystko całkiem niezłego odbioru ogólnego modelu. A zatem - nadal podoba mi się. :)

Ale... Postawiłem sobie obok tego modelu, model EP09 produkcji efc-Loko. I coś mi od razu nie pasowało. EP09 jakaś taka wąska, szczególnie czoło, bo się zbiega, zaś ta 163 jakaś taka bardzo szeroka. No to zacząłem szukać fotek na których stoją obok siebie prawdzie te lokomotywy. Ale i na fotkach oryginałów nie wygląda na to, by ta czeska lokomotywa miała być dużo szersza od naszej EP09. Zmierzyłem więc i szerokość modelu jest tak duża, że niedużo modeli lokomotyw w tej skali taką ma. Sprawdziłem w internecie więc wymiary oryginału. Długość lokomotywy jest OK, ale szerokość 2940 mm w przeliczeniu na skalę modelu to 33,8 mm, zaś pudło lokomotywy, mierzone już w najwęższym miejscu wynosi 36,6 mm. Czy jest możliwe, by producent aż tak się pomylił? Gdzie zatem leży błąd? Wymiar jaki znalazłem jest błędny, czy model jest naprawdę za szeroki? W przeliczeniu na prawdziwe wymiary, wychodziłoby że pudło jest za szerokie o jakieś 25 cm. To nie jest mało. I w tej kwestii mam zgrzyt. Na półce przy innych modelach również ten wydaje się najszerszy. Po za tym, naprawdę model podoba mi się. A nawet kupię kolejne, jeśli będą to lokomotywy jeżdżące w Polsce.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.799 15 0
Mnie ten model również się podoba, ale... jak dla mnie nie ma "tego czegoś" :(
Jak porównywałem z CD 371 od Piko, to jakoś nie jestem przekonany do tego modelu MTB.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.948 121 22
Tego "czegoś" to dla mnie zupełnie nie mają ich modele lokomotyw 182. Są jakieś gołe i zupełnie bez wyrazu. Już znacznie lepiej się prezentowały te składane z odlewów. Zaś ta 163 mimo pewnych wad i braków mnie odpowiada. Ale ta szerokość nie daje mi spokoju i liczę na to, że ktoś wyprowadzi mnie z błędu i poda wymiar oryginału inny, większy, jaki w przeliczeniu na model da jego wymiar. Bo co jak co, ale walnąć się z czymś tak podstawowym jak szerokość?

Reakcje
47 0 0
Długość lokomotywy jest OK, ale szerokość 2940 mm w przeliczeniu na skalę modelu to 33,8 mm, zaś pudło lokomotywy, mierzone już w najwęższym miejscu wynosi 36,6 mm. Czy jest możliwe, by producent aż tak się pomylił?
Po południowej stronie granicy też zwrócili na to uwagę:
Šířka skříně: 35,6 mm (2940 mm, přepočet 33,7 mm)
za: http://www.jacek-modely.cz/model-163-mtb/

W innym miejscu jest też porównanie Skody od MTB z modelami innych producentów i wyraźnie widać, że wytwór MTB jest najszerszy:
http://www.modely.biz/magazin/clanek-lokomotiva-163-029-2-cd-od-mtb-model/

Wychodzi więc na to, że producent grubo przestrzelił z szerokością modelu i trzeba to zaakceptować albo odpuścić zakup.

Natomiast podzielam zdanie, że wrażenie "artystyczne" lokomotywy oglądanej na żywo jest bardzo pozytywne.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.948 121 22
Czyli jednak... :(
Ja tego nie akceptuję, gdyż to jest podstawowy wymiar i decyduje ostatecznie też o proporcjach pudła, jakie widać że jest za szerokie. Ale zakupu następnych modeli i tak nie odpuszczę.
Ale niesmak ogromny.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 86
Tabor 10
Tabor 48
Tabor 18
Tabor 209