• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2016

B

bobby74

Gość
Na stronie mtb-model są już zdjęcia gotowego modelu Skody STK182 064.
Wygląda ciekawie. Osobiście czekam na zieloną CTL :)
Pierwsze zdjęcia to może słaba baza do oceny, ale czy podejmie się ktoś z wiedzą odpowiednią oceny odwzorowania z oryginałem?
Wprawdzie i tak już zamówiłem, bo malowanie mi pasuje... :)

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
792 87 8
Ceny wszystkiego z kosmosu...
Zestaw wagonów YB w malowaniu Oliwkowym 373 zł, a zielono-kremowym 446 zł... - te same formy!
Ceny niby orientacyjne, ale nie zdziwię się jak takie pozostaną.

Szkoda że Roco milczy z wagonami YB :(
W koncu jeden kolor wiecej oraz napisy tez nietypowe. Wszystko kosztuje. Z reszta podstawowa cena za oliwkowe wysoka, choc ponizej 200 za sztuke. Ciekawe jak bedzie w wydziale szczegolow?

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.799 15 0
Przecież forma do 1 klasy Chrobrego (152A) niczym nie różni się od formy 2 klas z wafla (154A) jedyne co to malowanie, układ wnętrza i wózki MD523 ze znanych nam już wagonów Z1 :)
Takie pytanie.
Czy w przypadku wagonów 158A oraz 159A różnica również ogranicza się do malowania oraz wnętrza?

elektryk33

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Co do Bautzenów Tilliga, to miałem nie kupować, ale się chyba skuszę na zielono-kremowe z oznaczeniami IC. Czy te wagony są bardzo słabe czy tylko trochę i czy mają w końcu właściwą ilość wywietrzników ?

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.799 15 0
Co do Bautzenów Tilliga, to miałem nie kupować, ale się chyba skuszę na zielono-kremowe z oznaczeniami IC. Czy te wagony są bardzo słabe czy tylko trochę i czy mają w końcu właściwą ilość wywietrzników ?
To Bautzen, nie powinien mieć wywietrzników po stronie korytarza. W Tilligu wywietrzniki są (i tak oryginał miał je w innych miejscach, Roco tutaj tez poległo).
Bardzo słabe nie są, tylko po prostu przestarzałe.

ed250

Aktywny użytkownik
Reakcje
444 89 5
Takie pytanie.
Czy w przypadku wagonów 158A oraz 159A różnica również ogranicza się do malowania oraz wnętrza?
Też się nad tym zastanawiałem porównując zdjęcia. Na oko jest niby to samo, no ale bez danych technicznych można aby gdybać. Jeśli są takie same to dlaczego nie wydali całego seta z czarnym pasem? No chyba że 158A zostawili na jakiś kolejny zestaw, tak jak teraz wykorzystali formę 154A.

Miko

Aktywny użytkownik
Reakcje
214 0 0
Takie pytanie.
W wagonach 159A jest trochę inny układ okien z jednej strony niż w 158A (druga strona jest chyba taka sama). Skrajne okna przedziału pasażerskiego są przesunięte bliżej środka wagonu. Oprócz tego tablica kierunkowa jest w innym miejscu. Ładnie to widać na poniższych zdjęciach:
158A - http://www.wgk.cal.pl/details.php?image_id=15274
159A - http://www.wgk.cal.pl/details.php?image_id=15282
Po za tym ja się nie dopatrzyłem innych różnic, ale może coś jeszcze być.

A odnośnie wagonów 152A i 154A, to jeszcze jest różna liczba otwieranych okien w przedziale pasażerskim. W 152A po 2 okna z każdej strony, a w 154A po 3. Nie wiem czy we wszystkich wagonach tak jest, ale w większości na pewno. Ze zdjęć, które zamieścił garcia ramirez (link) widać, że firma ACME nie pominęła tej różnicy (y)

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.723 443 99
A ja proszę o małą podpowiedz....czy ktoś wie jakie nr-y i przydziały maja te oliwki od Tilliga ?
Na stronie modelmanii widnieje informacja, że stacja macierzysta Warszawa Grochów, zarówno na wagonie Bwxzde jak i i Bdu. Numerów wagonów, rewizji - nie podali - chyba, że (jeśli chodzi o numery wagonów) jesteś w stanie coś wypatrzeć z tego - jakość rysunku jaka jest, widać:

nrwag.jpg

To Bautzen, nie powinien mieć wywietrzników po stronie korytarza. W Tilligu wywietrzniki są (i tak oryginał miał je w innych miejscach, Roco tutaj tez poległo).
Bardzo słabe nie są, tylko po prostu przestarzałe.
Niestety na razie widzimy tylko rysunki http://www.modelmania.com.pl/images/tillig/501538.jpg , które wyglądają obiecująco. Ale wiadomo - rysunki rysunkami, a modele... się zobaczy :) jak wyjdą, choć znając Tilliga też nie liczę na cud.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 86
Tabor 10
Tabor 48
Tabor 18
Tabor 209