• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2016

B

bobby74

Gość
Osobiście wolałbym jednak LS Models, wystarczy porównać EU07 Piko i SM czy Husarza Piko i Roco, aż takiej dużej różnicy w cenie między nimi nie ma, a w jakości jednak jest.
Co do szansy na lepsze dopracowanie detali w LS Models pełna zgoda, ale w cenie różnica jest spora - Piko ok. 130€, LS Models jeszcze się nie określił, ale pewnie ok. 230€.
Tak czy tak - model byłby interesujący.

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
765 8 0
Problemem jak się okazuje jest dla MTB dostęp do wektorowych rysunków znaków graficznych. Przynamniej jeśli chodzi o STK. Być może również mają problem z "globusem" CTL. Wiem to od przedstawicieli MTB, z którymi rozmawiałem na HOBBY.

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
765 8 0
Skody w malowaniu STK nie ma jeszcze. To plan wydawniczy na 2016. Natomiast oferowane obecnie malowania są na bardzo dobrym poziomie. Napęd projektowany przez MTB w analogu jeździ naprawdę dobrze i cicho.

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Możliwe jest w zasadzie każde malowanie jakie pojawia się w Polsce, natomiast szkopuł tkwi w "potencjale nabywczym" każdego z nich. MTB i tak podejmuje spore ryzyko inwestując w przeróbkę formy czoła by dostosować je do maszyn znanych z polskich szlaków. Pozostaje jeszcze kwestia doboru odbieraków prądu bo w maszynach tej serii występują przynajmniej 3 rodzaje. Dalszy rozwój projektu jest silnie uzależniony od powodzenia pierwszej partii planowanej na 2016 rok czyli STK i fabrycznego malowania maszyn zatrudnianych w CTL. Mam opracowane schematy STK w dzierżawie do Lotos Kolej oraz stare malowanie CTL'a, jak również fabryczne malowanie CTL'owej 183-ki. Aktualnie mam na tapecie obecny schemat CTL'a ale problemem jest cieniowane logo i chroniczny brak czasu by dopracować rysunek wektorowy.

marian

Aktywny użytkownik
eSeMka
Reakcje
6 0 0
Tylko, że jak Skoda 182 w malowaniu fabrycznym nie znajdzie wielu nabywców to okaże się, że kolejnej CTL nie wypuszczą. A jakby na pierwszy ogień poszła np. w starym malowaniu to i w nowym by zrobili, bo byłby na nie popyt.

Sebastian.W

Aktywny użytkownik
Reakcje
88 0 0
Ciekawe jakie nowe lokomotywy zaproponuje nam Roco w 2016 roku:rolleyes:. Ty2 już chyba wyprzedany i to w dość krótkim czasie zważywszy na cenę modelu.(n) Może kierownictwo to dostrzeże i zainteresuję się nami tak konkretniej;).

B

bobby74

Gość
Ciekawe jakie nowe lokomotywy zaproponuje nam Roco w 2016 roku:rolleyes:. Ty2 już chyba wyprzedany i to w dość krótkim czasie zważywszy na cenę modelu.(n) Może kierownictwo to dostrzeże i zainteresuję się nami tak konkretniej;).
Oby tak - przy czym wśród wniosków dot. rynku polskiego mogą się skupić na podtrzymaniu wysokich cen ;) a ta tendencja staje się normą nie do wytrzymania - lokomotywa w analogu powyżej tysiaka, wagon za trzy stówy.

JRobert

Aktywny użytkownik
Reakcje
105 1 0
Oby tak - przy czym wśród wniosków dot. rynku polskiego mogą się skupić na podtrzymaniu wysokich cen ;) a ta tendencja staje się normą nie do wytrzymania - lokomotywa w analogu powyżej tysiaka, wagon za trzy stówy.
Obyś nie miał racji. Ostatni przykład planowanego w przyszłym roku wznowienia węglarki za 19,90 euro świadczy o tym, że zaczyna się w Roco zmieniać na dobre.

B

bobby74

Gość
Miałem na myśli wagoniki innej firmy o podobnej nazwie :)
Węglarka za 20€ to rzeczywiście oznaka normalności i też się cieszę, ale tendencja w lokach jest niestety zła. Przecież polski TRAXX PKP Cargo od Roco z tego roku za ok. 1000zl, gdzie nie ma choćby prostego dekodera jazdy, czy chociaż Plux22 a nie 8 pinów to gruba przesada.
Narazie jeszcze tylko Piko nie zwariowało z cenami i oby tak zostało.

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
765 8 0
@slavko1111 - jestem w kontakcie z MTB. Kiedy zdradzą termin, wówczas przekażę info na Forum. Dzisiaj dowiedziałem się, że w połowie listopada może być już próbny wtrysk budy z "polskimi" lampami.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 42
Tabor 18
Tabor 209