• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2016

MISIONT

Moderator Grupy GGM
Zespół forum
GGM
Reakcje
141 10 0
Dlatego właśnie śmieszne jest marudzenie ze to czy tamto ma inną datę. Kto na to patrzy? ? NIKT. Nawet jak komuś pokaże wagon czy lokomotywe to i tak odrazu pierwsze co słyszę "To dziś widzialem". Nikt nie patrzy na cyferki.
Wiem ze naraże się gronie osób co patrzą na 0.0001mm w modelu. Jednak takie detale zaspokajają tylko te osoby. Kiedyś byle "pisanka" z nadrukiem PKP aż gotowała krew... A dziś. .. Kręcenie noskami bo... odcień RAL nie ten :ROFL:

Wybaczcie. Ale już nie wytrzymalem :mamdola:
Mnie na przykład wcale się nie naraziłeś, chociaż mamy inne poglądy na tą sprawę. Ja patrzę na daty i oznaczenia wagonów i lokomotyw i staram się zestawiać moje składy zgodnie z datową rzeczywistością. Mam tylko małą pretensję do formy Twojej wypowiedzi. Twierdzenie, że "śmieszne jest marudzenie ze to czy tamto ma inną datę" jest trochę obraźliwe dla tych, którzy na to patrzą. Jak byś się czuł, gdyby ktoś stwierdził, że jazdy taborem z pomieszanymi datami, czy oznakowaniem jest tylko dziecinną zabawą "kolejką". Pisząc takie posty dajemy producentom taboru ciche przyzwolenie na produkcję modeli "zabawek" w złym tego słowa znaczeniu oderwanych od rzeczywistości, z których w moim mniemaniu nie da się stworzyć "modelarskich" składów. Oczywiście nic nie jest w życiu tylko czarne i tylko białe. Modelarstwo to sztuka kompromisów, ale tych też są jakieś granice. Zabawę w "kolej" też lubię i muszę się przyznać, że czasem podpinam w zaciszu domowym wszystkie wagony do lokomotywy i sobie nimi jeżdżę nie zwracając najmniejszej uwagi na daty, kolory czy oznaczenia. Nie wyobrażam sobie jednak, że na jakiejś oficjalnej imprezie z jazdami przed publicznością pomieszałbym epoki i zestawił np. wagony z epoki IV z VI. Takie imprezy powinny zawsze nieść jakiś walor edukacyjny. Jednak nie twierdzę nigdy, że taka czy inna modelarska aktywność jest zła, dobra czy śmieszna. Każdy ma swoją wizję świata i dopóki ta wizja nikomu nie szkodzi uszanujmy ją.
Wybaczcie za ten przydługi wywód, ale ja też już nie wytrzymałem.

B

bobby74

Gość
zestawił wagony z epoki IV z VI
... a V i VI epoka podpięta pod loka z VI epoki?
Pytam jak najbardziej poważnie, a to dlatego, że ambicji, aby mieć realny skład mi nie brakuje, ale za to brakuje cierpliwości, żeby doczekać się na dostateczną ilość odpowiedniego taboru w jednej epoce w podobnych datach z podobnej okolicy :eek: W epokach V-VI jeszcze coś się dzieje na rynku, ale gdybym chciał celować w IV, to bym szybko stracił cierpliwość do tego hobby.

MISIONT

Moderator Grupy GGM
Zespół forum
GGM
Reakcje
141 10 0
... a V i VI epoka podpięta pod loka z VI epoki?
Pytam jak najbardziej poważnie, a to dlatego, że ambicji, aby mieć realny skład mi nie brakuje, ale za to brakuje cierpliwości, żeby doczekać się na dostateczną ilość odpowiedniego taboru w jednej epoce w podobnych datach z podobnej okolicy :eek: W epokach V-VI jeszcze coś się dzieje na rynku, ale gdybym chciał celować w IV, to bym szybko stracił cierpliwość do tego hobby.
Wiem, cierpimy na niedostatki taborowe. Dlatego jak napisałem powyżej każdy robi jak uważa i ja to szanuję. Jakieś kompromisy też są konieczne. Jeżeli malowanie i oznaczenia serii i numerów na przestrzeni tych epok nie zmieniły się, to faktycznie daty napisane gdzieś drobnym druczkiem na ostoi, które są niewidoczne gołym okiem nie przeszkadzają tak bardzo. Ja jednak tak bym nie zrobił. Ja kolekcjonuję przeważnie wagony towarowe, a tam okolica nie ma takiego znaczenia jak przy wagonach osobowych. Ta okolica jest niestety czynnikiem bardzo ograniczającym. Niestety nie umiem jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie, a mój punkt widzenia przedstawiłem w tym i poprzednim poście.
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Zapowiedź nowych wagonów Rivarossi na 2016 rok:

• HRS4237 4-wag. zespół piętrowy serii Bhp, typ Görlitz 73, PKP, st. Toruń, ep.Vb, dostępność: Styczeń / Luty 2016
  • HRS4238 4-wag. zespół piętrowy serii Bhp, typ Görlitz 74, PR, st. Chojnice, ep.VI, dostępność: Styczeń / Luty 2016
  • HRS6386 Wagon kryty serii .Ggs (Kddet), typ 223K/1, PKP/OPW ep.IVa, dostępność: Luty / Marzec 2016
  • HRS6387 Wagon kryty serii .Ggs, typ 223K/1, PKP ep.IVb, dostępność: Luty / Marzec 2016
  • HRS6388 Wagon kryty serii .Ggs-t, typ 223K/1, PKP ep.IVb, dostępność: Luty / Marzec 2016
  • HRS6389 Wagon kryty serii Gkks-tx, typ 223K/1, PKP/OPW ep.IVc, dostępność: Luty / Marzec 2016

HRS4237.jpg HRS4238.jpg HRS6386.jpg HRS6387.jpg HRS6388.jpg HRS6389.jpg

Ostatnio edytowane:

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Wygląda na to że będą kolejne wagony dla toruńskiej siódemki z SM... teraz było by fajnie jeszcze złożyć jakiś górnośląski składzik...

Krzychu 126

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0

• HRS4237 4-wag. zespół piętrowy serii Bhp, typ Görlitz 73, PKP, st. Toruń, ep.Vb, dostępność: Styczeń / Luty 2016
  • HRS4238 4-wag. zespół piętrowy serii Bhp, typ Görlitz 74, PR, st. Chojnice, ep.VI, dostępność: Styczeń / Luty 2016
  • HRS6386 Wagon kryty serii .Ggs (Kddet), typ 223K/1, PKP/OPW ep.IVa, dostępność: Luty / Marzec 2016
  • HRS6387 Wagon kryty serii .Ggs, typ 223K/1, PKP ep.IVb, dostępność: Luty / Marzec 2016
  • HRS6388 Wagon kryty serii .Ggs-t, typ 223K/1, PKP ep.IVb, dostępność: Luty / Marzec 2016
  • HRS6389 Wagon kryty serii Gkks-tx, typ 223K/1, PKP/OPW ep.IVc, dostępność: Luty / Marzec 2016

Zobacz załącznik 352847 Zobacz załącznik 352848 Zobacz załącznik 352849 Zobacz załącznik 352850 Zobacz załącznik 352851 Zobacz załącznik 352852
Po cichu liczyłem na Rivarossi w sprawie tych krytych na 2016 rok. Na dodatek wygląda to jakby ktoś od producenta przeczytał na naszym forum wątek w sprawie braków taboru w epoce IV i stwierdził: "Prześlij tam ten prospekt zapowiedzi do SK-Model bo tam się już gotuje w tej Polszy".

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
277 34 8

Zobacz załącznik 352847 Zobacz załącznik 352848 Zobacz załącznik 352849 Zobacz załącznik 352850 Zobacz załącznik 352851 Zobacz załącznik 352852
No to pytanie dla mnie zasadnicze jakie loki Piko pasują pod 4237 i 4238 ? Dziękuję za odpowiedz.

piterson

Znany użytkownik
Reakcje
61 0 0

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 0
Tabor 10