Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Saechsische Waggonfabrik Stollberg na ulotce Voith Maxima prezentuje jako nowość " Nie oryginał-ale oryginalny!" Maximę PKP Cargo oznaczoną jako ST29-007.
Saechsische Waggonfabrik Stollberg na ulotce Voith Maxima prezentuje jako nowość " Nie oryginał-ale oryginalny!" Maximę PKP Cargo oznaczoną jako ST29-007.
Nie jest to tak przypadkiem, że akurat formy są własnością (Włoskiego) ACME?
Druga sprawa wspomniana Modern Gala kojarzy mi się z LS Model...
Czyli firma w Chinach produkuje modele dla ACME i LS Model, więc i ten drugi byłby zagrożony...
W tym drugim przypadku akurat (Belgijski) LS Model przejął formy (Austriackiego) RailTop'a wznawiając produkcję Czeskich sypialnych WLABmz (np.48040)... Jakieś fatum(?)
A zestaw ile ma zawierać wagonów? Pewnie ze cztery. Co zatem z pozostałymi? Bo w oryginale jest ich więcej i chyba zawsze jeżdżą w takim a nie innym zestawieniu. A zatem mniejsza ilość to niezgodność z oryginałem.
Podstawowy zestaw jest 4-ro częściowy. Ma być dodatkowy zestaw trzech wagonów.
Podstawowe dane
- silnik 5-cio polowy lub biegunowy (jak kto woli)
- napędzane 4 osie
- oświetlenie LED biało/czerwone zależne od kierunku jazdy
- wnętrze przygotowane pod oświetlenie LED
- sześcio przewodowe złącze łączące wagony
- gniazdo 21 PIN prrzygotowane pod ESU Loksound
Lima...hmmm...liczyłem, że jednak ACME choć w katalogach juz 5 lat obiecywali ETR610 i nic ( może być jak z naszymi Y-kami. Heris latami nas zwodził i w końcu pojawił się Robo i w zasadzie Heris teraz może sobie te formy ...). Nie wiem jaką jakość teraz prezentuje Lima, no zobaczymy. Cena nie najgorsza, w sumie za 7 członów pewnie gdzieś 1500 zł.
No właśnie mnie się tez kojarzy z LS Models a nie ACME. Właśnie oglądnąłem pudełko ACME i nie ma słowa nt. Modern Gala za to na pudełku LS Models jest dobrze wyeksponowane więc raczej o Chrobrego bym się nie martwił.
Po pierwsze, to raczej nadaje się do działu Nowości nie-PKP, po drugie o modelach ETR610 dwóch producentów (ACME i Lima) i ich ew. wersji PKP była już dyskusja dwa razy, dwa lata temu i parę miesięcy temu: http://forum.modelarstwo.info/threads/pendolino-w-malowaniu-pkp-ic.17300/#post-256415 http://forum.modelarstwo.info/threads/pendolino-pkp-ic-od-acme.24323/
A Modern Gala robi modele prawdopodobnie dla obu firm, ACME i L.S. Models. L.S. Models się do tego oficjalnie przyznaje, wręcz się tym chwali w swoim katalogu i na stronie internetowej, o ACME do tej pory nie wiedziałem, ale coś podejrzewałem. Niedawno w jednym ze sklepów widziałem praktycznie identyczne modele wagonu IC DB z IV epoki, firmowane przez ACME i L.S. Models. Drobne róznice były tylko w odwzorowaniu piktogramów na drzwiach, szczegóły konstrukcji były dokładnie te same.
A Modern Gala robi modele prawdopodobnie dla obu firm, ACME i L.S. Models. L.S. Models się do tego oficjalnie przyznaje, wręcz się tym chwali w swoim katalogu i na stronie internetowej, o ACME do tej pory nie wiedziałem, ale coś podejrzewałem. Niedawno w jednym ze sklepów widziałem praktycznie identyczne modele wagonu IC DB z IV epoki, firmowane przez ACME i L.S. Models. Drobne róznice były tylko w odwzorowaniu piktogramów na drzwiach, szczegóły konstrukcji były dokładnie te same.
Nie jest to tak przypadkiem, że akurat formy są własnością (Włoskiego) ACME?
Druga sprawa wspomniana Modern Gala kojarzy mi się z LS Model...
Czyli firma w Chinach produkuje modele dla ACME i LS Model, więc i ten drugi byłby zagrożony...
W tym drugim przypadku akurat (Belgijski) LS Model przejął formy (Austriackiego) RailTop'a wznawiając produkcję Czeskich sypialnych WLABmz (np.48040)..
Wszystkie wymienione firmy (włoska ACME, belgijska LS Models i szwajcarski (austriacki?) RailTop) produkują w Chinach...
Nie zdziwiłbym, gdyby okazało się, że w tej samej fabryce...
Ponadto dowiedziałem się, że firmy ACME i LS Models wspólnie przyczyniły się do upadku RailTop.
Na ile prawdziwa jest ta informacja w chwili obecnej nie jestem w stanie powiedzieć.
Podobno jakieś informacje na temat problemów Modern Gala zawarte są w nowym, lipcowym numerze Eisenbahn Kurier i MiBA.