• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2015

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
275 3 1
Óna nie cyfrowa... Óna na prund zmienny jest...
Hehe. Przypomina mi jedną historię.
Jedną z podwarszawskich miejscowości jest Tłuszcz.
Jeden pasażer chcący dojechać do Tłuszcza pyta drugiego:
- Panie ten pociąg to na Tłuszcz?
- Nieee, na prund!

A tak wracając do tematu.
W dobie coraz częściej pojawiających się nowości typowo Polskiego taboru oraz stosunku jakości do ceny nie rozumiem polityki cenowej Roco.
Dla mnie to niepojęte. Mam wrażenie, że ich tok myślenia na temat Polskiego rynku zatrzymał się dekadę temu i w żaden sposób nie potrafią dotrzymać kroku obecnym realiom.
Cena jest zdecydowanie za wysoka moim zdaniem za ten model. Przynajmniej obecnie...

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.084 201 22
W dobie coraz częściej pojawiających się nowości typowo Polskiego taboru oraz stosunku jakości do ceny nie rozumiem polityki cenowej Roco.
Dla mnie to niepojęte. Mam wrażenie, że ich tok myślenia na temat Polskiego rynku zatrzymał się dekadę temu i w żaden sposób nie potrafią dotrzymać kroku obecnym realiom.
Ale ja o tym już kiedyś pisałem, że ten producent przestaje w moim mniemaniu mieć ciekawą ofertę na nasz rynek.
Roco kiedyś w Polsce był wyznacznikiem jakości, gdy wielu wciąż kojarzyło modelarstwo kolejowe ze starym Piko, czy jakimś zabawkowym Mehano lub Lima. A wręcz nawet Roco stało się bohaterem, będąc jedyną firmą robiącą większą ilość taboru PKP.
Ale czasy się zmieniają, rynek także. Teraz, gdy pojawiła się konkurencja w postaci innych seryjnych producentów, robiących modele naprawdę typowo polskiego taboru, a do tego wykonanego na wysokim poziomie i w dobrej cenie, ciężko by modele Roco, wciąż będące jedynie niemal w 100% przemalowankami, za wyższe ceny od wspomnianych wcześniej modeli, mogły wzbudzić podziw i zachwyt.
Ale ta firma od lat zarządzana jest przez osoby, jakie może nie do końca wiedzą jak zrobić, by było dobrze. A ostatnimi czasy wręcz można odnieść wrażenie, że celująca o dziwo w rynek modeli ekskluzywnych, jednakże produkująca to samo co wcześniej, ale za wyższe jeszcze ceny, a do tego z jak się zdaje coraz większą ilością błędów, z powodu produkcji w Chinach.
Co zatem mogą nam zaproponować? Wciąż tylko kolejne przemalowanki, zazwyczaj tego co już dobrze znane od lat. Ja wciąż liczę, że i oni zrobią coś typowo polskiego, ale wątpię w to, bo przy ich cenach, model lokomotywy za 900 zł nie zdobyłby takiego uznania, jak modele konkurencji w znacznie niższych cenach. I pewnie wiedzą o tym...

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
co sie tam zmienilo w zarzadzie roco i moze pojda po rozum do glowy. nie nalezy zapominac ze wlascicieliem jest fundusz inwestycyjny czy jakos tam, i ukierowany jest na zwiekszenie sprzedazy i zyski lub odwrotnie. Jak sie ktos tam tam nie spra2wdzi jak ostanio i bedzie tracil rynki, to poleci.

D

Docteur

Gość
Óna nie cyfrowa... Óna na prund zmienny jest...
Óna cyfrowa jest, ino w formacie Maerklin-Motorola ;)
A tak na serio, to wszystkie nowe modele dla AC są fabrycznie wyposażone w odpowiednie dekodery. Poza tym przy modelach lokomotyw Roco numery katalogowe 62xxx, 63xxx, 72xxx, 73xxx oznaczają modele DC/DCC. Odpowiadające im modele AC mają drugą cyfrę numeru powiększoną o 6, czyli: 68xxx, 69xxx, 78xxx, 79xxx.

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Óna cyfrowa jest, ino w formacie Maerklin-Motorola ;)
A tak na serio, to wszystkie nowe modele dla AC są fabrycznie wyposażone w odpowiednie dekodery. Poza tym przy modelach lokomotyw Roco numery katalogowe 62xxx, 63xxx, 72xxx, 73xxx oznaczają modele DC/DCC. Odpowiadające im modele AC mają drugą cyfrę numeru powiększoną o 6, czyli: 68xxx, 69xxx, 78xxx, 79xxx.
Ano tyż prowda...

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
779 66 1
Jeżeli te zdjęcia przedstawiają faktyczny model, to zderzaki są do bani...

są takie:

roco-73655-e-lok-eu43-pkp-cargo-3.jpg

http://www.modellbahn-bahnhof.de/roco-73655-e-lok-eu43-pkp-cargo.html

A powinny być takie:

IMG_2060.jpg

http://www.dzyszla.aplus.pl/galerie/kolej/IMG_2060.jpg

Trochę dziwi mnie ten fakt, ponieważ mam wrażenie, że w modelach BR185 i BR146 Roco były prawidłowe (tak jak na powyższej fotografii oryginału 004).

Poza tym jaki ma sens dublowanie malowania grupy PKP?
Już chyba lepiej by było, żeby zrobić tą lokomotywę ze zmianą tego drobnego szczegółu na "Logistics", a nie powielać wcześniejszy produkt ACME z innym numerem inwentarzowym loka.

Co do ceny to jest to totalny absurd i nieporozumienie.
Cena za przemalowankę, nawet z "Polskim SHP" jest mimo wszystko absolutnie nie do przyjęcia, co słusznie zauważyło i skomentowało kilku Kolegów z forum, a także poza forum.

Ostatnio edytowane:

piterson

Znany użytkownik
Reakcje
104 0 0

Załączniki

piterson

Znany użytkownik
Reakcje
104 0 0
Jeżeli te zdjęcia przedstawiają faktyczny model, to zderzaki są do bani...

są takie:

Zobacz załącznik 300548
http://www.modellbahn-bahnhof.de/roco-73655-e-lok-eu43-pkp-cargo.html

A powinny być takie:

Zobacz załącznik 300549
http://www.dzyszla.aplus.pl/galerie/kolej/IMG_2060.jpg

Trochę dziwi mnie ten fakt, ponieważ mam wrażenie, że w modelach BR185 i BR146 Roco były prawidłowe (tak jak na powyższej fotografii oryginału 004).

Poza tym jaki ma sens dublowanie malowania grupy PKP?
Już chyba lepiej by było, żeby zrobić tą lokomotywę ze zmianą tego drobnego szczegółu na "Logistics", a nie powielać wcześniejszy produkt ACME z innym numerem inwentarzowym loka.

Co do ceny to jest to totalny absurd i nieporozumienie.
Cena za przemalowankę, nawet z "Polskim SHP" jest mimo wszystko absolutnie nie do przyjęcia, co słusznie zauważyło i skomentowało kilku Kolegów z forum, a także poza forum.

Takie są w modelu - co do porównania z oryginałem - muszę zobaczyć czy w komplecie są do doklejenia schodki...
[DOUBLEPOST=1433349934][/DOUBLEPOST]Schodki są w zestawie do doklejenia:) a także pomosty nad zderzakami:)

Załączniki

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
779 66 1
Zmieniając temat odbieraków. naprawdę ładnie wyszła Roco ta EU43. lepiej niż ichniejsza EU45. choćby barierki przy wejściu do lokomotywy - są z twardego drutu - prościuteńkie:)
O co chodzi z tymi "odbierakami", nie jestem za bardzo w temacie, albo coś przeoczyłem.
Pantografy z wyjątkiem ślizgaczy pary 3kV, są jak najbardziej prawidłowe i wiernie odwzorowują oryginał.
Dodam, że przynajmniej ja osobiście nie znam producenta, który robi lepsze pantografy tego typu od Roco.

Co do poręczy, bo o nie zapewne Koledze chodzi nie o barierki ;), to jest w jednym i drugim modelu (EU43 i EU45) prawidłowe odwzorowanie tychże,
no może poza takim szczegółem jak wyginające się plastikowe poręcze w modelu EU45.
Pierwowzory mają odpowiednio "rurkowe" (EU43) stąd drucik i "płaskie" (EU45)

Co do wyglądu faktycznie ładna i gratuluję zakupu (y), jak wyjdzie następny nr w malowaniu "Logistics" i prawidłowymi zderzakami na pewno się skuszę :)

piterson

Znany użytkownik
Reakcje
104 0 0
O co chodzi z tymi "odbierakami", nie jestem za bardzo w temacie, albo coś przeoczyłem.
Pantografy z wyjątkiem ślizgaczy pary 3kV, są jak najbardziej prawidłowe i wiernie odwzorowują oryginał.
Dodam, że przynajmniej ja osobiście nie znam producenta, który robi lepsze pantografy tego typu od Roco.

Co do poręczy, bo o nie zapewne Koledze chodzi nie o barierki ;), to jest w jednym i drugim modelu (EU43 i EU45) prawidłowe odwzorowanie tychże,
no może poza takim szczegółem jak wyginające się plastikowe poręcze w modelu EU45.
Pierwowzory mają odpowiednio "rurkowe" (EU43) stąd drucik i "płaskie" (EU45)

Co do wyglądu faktycznie ładna i gratuluję zakupu (y), jak wyjdzie następny nr w malowaniu "Logistics" i prawidłowymi zderzakami na pewno się skuszę :)
A tak w drugim wątku była dyskusja na temat odbieraków - w temacie modelu TRIXA;) stąd takie oderwanie:) ale fakt - to inny wątek:)

co do poręczy - wiem, ale jakość wykonania mimo wszystko - te w EU45 są strasznie miękkie i się odkształcają:)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 63
Tabor 663
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 151