Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Wystarczy już walki ze samym sobą w oczekiwaniu. Podejrzewam, że większość ma już przygotowane składy do nich,a wciąż brakuje głównego ogniwa pociągowego...
Ciekawa propozycja ACME z tym pociągiem Ost-West. Zastanawia mnie czy zdjęcie przedstawia cały skład czy coś tam się nie zmieściło w kadr. Natomiast na zdjęciu i wizualizacji wagon PKP 134A jest w barwie jaskrawo niebieskiej. Czy wagony te tak zawsze wyglądały? Bo wagony 134A od ACME 55055 są ciemno niebieskie. Prawdę mówiąc nie znalazłem w necie ciemno niebieskich wagonów 134A.
No właśnie, EP,EU 07... modelarstwem stoi. Wyuzdano wszystkie emocje, talenty, zapowiedzi... największą dotychczasową oksplozją Swiatową na miarę polską. Stanęły wszystkie pociągi na makietach i zaparło dech w piersiach nawet pilotów samolotów. Tyle się wydażyło...
Ja z uporem maniaka powrócę jeszcze do Ost-West Express. Na takiej stronie znalazłem zdjęcia które rzekomo przedstawiają ten pociąg w 1992r. Oprócz informacji, że w 1992 roku wagony Bautzen89 posiadały jeszcze oryginalne barwy dowiadujemy się że wagony te kursowały w pociągu Ost-West Express. Czy ktoś potwierdzi lub zaprzeczy, iż pociąg ten faktycznie miał w składzie wagon restauracyjny, a jeśli tak to w jakim okresie ponieważ nie znalazłem w sieci żadnego zdjęcia (prócz tych z linku ale za mały kadr aby to stwierdzić w 100% ) na którym bez wątpienia jest ten pociąg i w jego składzie znajduje się wagon restauracyjny.
Ja z uporem maniaka powrócę jeszcze do Ost-West Express. Na takiej stronie znalazłem zdjęcia które rzekomo przedstawiają ten pociąg w 1992r. Oprócz informacji, że w 1992 roku wagony Bautzen89 posiadały jeszcze oryginalne barwy dowiadujemy się że wagony te kursowały w pociągu Ost-West Express. Czy ktoś potwierdzi lub zaprzeczy, iż pociąg ten faktycznie miał w składzie wagon restauracyjny, a jeśli tak to w jakim okresie ponieważ nie znalazłem w sieci żadnego zdjęcia (prócz tych z linku ale za mały kadr aby to stwierdzić w 100% ) na którym bez wątpienia jest ten pociąg i w jego składzie znajduje się wagon restauracyjny.
Ja też jestem zainteresowany zapowiadanym zestawem pt. Ost -West.Proponowane modele wagonów pozwolą zestawiać nie tylko ten pociąg ale i inne składy PKP z tamtych lat.Tymczasem wstawiam film Z 1994r i tam niema restauracji .Pamiętam z kolei z lat 96-97 skład jadący po południu do Niemiec przez Wrocław i tam oprócz wagonów proponowanch przez ACME był restauracyjny .Ale to czy w danym pociągu kursuje jadłodajnia mogło być zależne od rozkładu na dany rok.
Z moich obserwacji wynika, że skład tego pociągu był bardzo zróżnicowany na przestrzeni lat, zarówno w zakresie wagonów w nim kursujących jak i trasy. Tutaj dość fajna stronka z przydatnymi myślę informacjami http://vonderruhren.de/aachenbahn/seiten/ostwest.php
Wydaje mi się, że zestawy ACME będą do pociągu z lat 1994-1998 kiedy pociąg już nie docierał do Paryża, a szkoda.
Tyle że na wagonveb akurat o tym pociągu jest mało informacji. Tak czy inaczej skład ze zdjęcia katalogu ACME (skład prawdopodobnie nie został sfotografowany cały ) można już fajnie odtworzyć bo dodatkowy 134A można zapożyczyć z zestawy 55055 (wiem, trumienka ) a WLAB taki jak ze zdjęcia zrobił tillig. Więc jeszcze dwa G90 i mamy komplet.